'Lazkiye Limanı'ndan taşınıyor, Suriye "Captagon" Cumhuriyeti!

Suriye'de Beşar Esad'ın devrilmesinden sonra, ülkedeki uyuşturucu madde üretimi ile uyuşturucu kaçakçılığının terör örgütlerinin tekeline geçmesinden endişe ediliyor. Narkotik birimlerinin raporlarında, Baas dönemindeki captagon imalatı ve Lazkiye Limanından yapılan kaçakçılık faaliyetlerine ışık tutulurken, haberglobal.com.tr'ye konuşan Emekli Emniyet Müdürü Bülent Kılıçtepe ise "zehir piyasasının yeni dönemde terör örgütlerinin kontrolüne geçmesi kaçınılmaz" dedi.

Son Güncelleme:

Beşar Esad döneminde, uyuşturucu madde imalatı ve kaçakçılığının üssü haline gelen Suriye'de, zehir piyasasının terör örgütlerinin tekeline geçmesinden endişe ediliyor. Zehir tacirlerinin karanlık yüzünü en iyi bilen isimlerden Emekli Emniyet Müdürü Bülent Kılıçtepe, Baas rejimi döneminde captagon zehrinden yılda 5 milyar dolar gelir edildiğini belirtirken, zehir piyasasının, yeni dönemde terör örgütlerinin kontrolüne geçmesinin kaçınılmaz olduğunu söyledi. Öte yandan 2011'de başlayan iç savaşın ardından, captagon ve amfetamin türü maddelerin üretim ve kaçakçılığında patlama yaşanan Suriye'deki zehir ticareti; Türk Narkotik birimlerinin hazırladıkları kapsamlı raporlarda çarpıcı şekilde yer alıyor.

Narkotik raporlarında; yakın dönemlere kadar Suriye ve Orta Doğu’nun bazı bölgelerinde imal edilen captagonun, Suriye kara yolu ile Türkiye'ye sokulduğu belirtiliyor.

145 MİLYON TABLET

Suriye'de 2020 ve 2021’de 20 milyon, 2022 yılının ilk yarısında ise ülke tarihindeki en fazla miktar olan 145 milyon captagon tablet ele geçirildiği narkotik raporlarında yer alırken, 2020 Temmuz ayında, İtalya Salerno Limanında; Suriye’den İsviçre’ye seyir halindeki bir gemide 84 milyon captagon tablet yakalandığının altı çiziliyor. Narkotik birimlerinin raporlarında, Suriye kaynaklı ele geçirilen captagon zehrinin; deniz yolu ile önce Belçika’ya getirildiği, buradan kara yolu ile Avusturya’ya ve sonrasında ise Suudi Arabistan’a gönderilmesinin hedeflendiği  vurgulanıyor. 

ÜRETİM ÜSSÜ

Narkotik raporlarında, toz esrar üretiminde Fas'ın ön plana çıktığı ancak son dönemde bu yönde belirgin bir eğilimin Suriye ve Lübnan’da da görüldüğüne de dikkat çekilirken; şu saptamalara yer veriliyor: "Captagon logolu tabletler, çoğunlukla Suriye ve Lübnan’da, ayrıca Avrupa’nın bazı bölgelerinde yasa dışı olarak imal edilmekte ve fenethylline içermediği için sahte  captagon olarak nitelendirilmektedir."

DAĞITIM LAZKİYE'DEN  

"2018 Aralık ayında Yunanistan yetkilileri tarafından Akdeniz’de Suriye bayraklı bir gemide Libya’ya hedefli 3 milyon tablet captagon ele geçirilmiştir. 2019 Haziran ve Temmuz ayında yine Yunanistan yetkilileri tarafından Pire limanında 33 milyon tablet captagon yakalaması gerçekleşmiştir. Söz konusu yakalamada captagon tabletleri Suriye Lazkiye limanından gelen üç konteynerdeki lif levhaların içine gizlenmiş ve Çin’e sevk edilmek istenmiştir."

PKK'YA DARBE

PKK/KCK ve PYD/YPG terör örgütlerinin Suriye’deki uyuşturucu faaliyetlerine de değinilen raporlarda, Mehmetçiklerin terörden arındırılan bölgeleri uyuşturucudan temizlediğinin altı çiziliyor. Narkotik birimlerinin raporlarında, 17 Temmuz 2018 tarihine dikkat çekilirken, "Azez bölgesine uyuşturucu madde taşıdığı tespit edilen araca operasyon düzenlenmiş ve 41 kilo 540 gram Captagon hap ele geçirilmiştir" deniliyor.

 30 Ağustos 2020 tarihinde Romanya tarafından Suriye-Lazkiye Limanı’ndan gelen bir gemide 4 milyon adet Captagon ve 1,5 ton esrar ele geçirilmişti.

LAZKİYE-KÖRFEZ HATTI

Bülent Kılıçtepe anlatıyor: 

Zehir tacirlerinin karanlık yüzünü en iyi bilen isimlerden Emekli Emniyet Müdürü Bülent Kılıçtepe, 'haberglobal.com.tr'ye yaptığı açıklamada, otorite boşluğunun riskli olduğunu  belirterek, "Lazkiye'ye sokulan zehir Türkiye veya Suriye üzerinden Arap ülkeleri ile Asya pazarına yollanır. Uyuşturucu simsarları baskı gördükleri sınır ve gümrük noktalarında yan yollar ararlar" dedi. 

ROL ALDILAR 

Zehir kaçakçılarının Suriye'deki faaliyetlerine de değinen Kılıçtepe; "Captagon, uyarıcı özelliği olan bir zehir türevi. Özellikle 90'lı yıllardan bugüne kadar Araplar'ın tercih ettiği ve Arap yarımadasına pazarlanan bir uyuşturucu. Türkiye'ye 4 milyondan fazla Suriyeli mülteci girdi. Suriyeliler captagon tüketim ve satışında rol aldılar. Suriyeli torbacı veya tacirler uyuşturucu zehrini Suriyeli soydaşları ile Araplara satar Arapça bilenlerin Araplara zehir satması daha kolaydır. Captagon'daki bu artış, Suriyeli mülteciler ve Arap turistlerle ilgili" diye konuştu.

Kaynak: Web Özel

Sonraki Haber