Kovid-19 kabusu geri döndü, Türkiye için korkutan uyarı

Kovid-19 ve viral enfeksiyon hastalıklarında endişe veren artış yaşanıyor. İstanbul ve Ankara'daki hastalık tablosu ise gıda zehirlenmesine benzer semptomlarla ortaya çıkarken; uzmanlar, son tabloyu "Kovid-19 vakalarında korkunç bir artış var" sözleriyle tanımlıyor.

Son Güncelleme:

Türkiye'de son 10 gündür, hem Kovid-19'un yeni varyantı "FLiRT" hem de enfeksiyon hastalıklarında ciddi artış yaşanıyor. Özellikle İstanbul ve Ankara'daki hasta artışına dikkat çeken uzmanlar, zatürre vakalarında da belirgin bir artış olduğunun altını çiziyorlar. Öte yandan Dünya Sağlık Örgütü tarafından geçtiğimiz gün yayımlanan açıklamada "FLiRT" adı verilen yeni varyantın dünya çapına baskın hale geldiği, söz konunu varyantın antikorlardan korunabilen JN.1 türevi olduğu belirtildi.

Vakaların okulların açılması ve sonbahar döneminde daha da artacağına dikkat çekiliyor. 

ZEHİRLENME SANILIYOR

Ankara'daki hastalık tablosunun gıda zehirlenmesine benzer semptomlarla ortaya çıktığını dile getiren Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Duran Tok ise "haberglobal.com.tr"ye yaptığı açıklamada, şu bilgileri verdi: "Ankara'da kapımı çalan hastaların yüzde 90'ı, ishal, eklem ağrısı, ateş ve bulantı şikayetinden yakınıyor. Vakaların yüzde 90'ında ateş, yüzde 80'inde ishal, yüzde 50'sinde ise eklem ağrısı şikayetleri görüyoruz. İnsanlar, yaşadıkları sorunların gıda zehirlenmesinden olduğunu düşünüyor ancak semptomların nedeni influenza ve Kovid-19 kaynaklı artış."

"Yiyecek ve içecek zehirlenmesinden bağımsız olarak tamamen enfeksiyon kaynaklı bir tablo söz konusu. 'Kovid-19 FLİRT' varyantı ile hasta yükümüz oldukça arttı. Yeni varyant İstanbul'dan başlayarak Türkiye'ye yayıldı. Maalesef sonbaharda; özellikle de okulların açılmasıyla birlikte vaka sayıları daha da artacaktır."

KORKUNÇ ARTIŞ VAR

Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. İftihar Köksal da, "Kovid-19 vakalarında korkunç bir artış var" derken, "Bize başvuran hastaların neredeyse tamamında Kovid-19 çıkıyor. Bazı hastalarda semptomlar bulantı, kusma, ishal şikayetleriyle seyrediyor. Kovid-19'un pandemisinin ilk döneminde de ishal, bulantı, kusma semptomları görülüyordu. Muhtemelen  farklı varyantlar yayılıyor" diye konuştu. 

TURİSTLER TAŞIYOR

Gastroenterit vakalarındaki artışa da dikkat çeken Prof. Dr. Köksal, "Hasta öykülerine baktığımızda kumpir, mayonezli ürünler ve tavuklu yiyeceklerin neden olduğu besin zehirlenmeleri dikkat çekiyor. Ancak Kovid-19'daki artış eğrisi endişe verici. Yurtdışından gelen turistler de hastalığı taşıyorlar. Klima çarpması şeklinde yorumlanan vakaların birçoğu aslında Kovid-19. Klinik tablo ağır seyirli olmasa da onkoloji, hematoloji hastaları ile organ nakli bekleyenlerin yanı sıra ileri yaş hastalar da risk altında."   

Risk grubunda olanlar ile yaşlıların ağır hastalık riskine  karşı tedbirli davranmaları ve bu dönemde el hijyenine daha çok dikkat edilmesi gerektiği belirtiliyor.  

ARTIŞ NORMALİN ÜZERİNDE 

Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Tevfik Özlü,  akciğer enfeksiyonlarında normalin üzerinde bir artış yaşandığını söylerken, zatürre vakalarına dikkat çekti. Prof. Dr. Özlü, artan zatürre vakalarına ilişkin, "Normal şartlarda yaz döneminde gördüğümüzden daha fazla viral enfeksiyon vakaları görmekteyiz. Özellikle üst solunum yolu enfeksiyonları yanlış klima kullanımı ve kalabalık sosyal ortamlarda çok fazla vakit geçirmekten kaynaklanıyor. Bir de yaz dönemindeki seyahat riskleri söz konusu. Uçak, otobüs gibi ulaşım araçlarında çok fazla seyahat edilmesi de bulaş riskini arttırıyor" diye konuştu. 

  

Kaynak: Web Özel

Sonraki Haber