Köpekbalığı sayısı artıyor, Türkiye'de durum ne?
Deniz yüzey sıcaklığının artması nedeniyle boğa köpekbalığı türünün çoğaldığı ortaya çıktı. Son bilimsel araştırmayı değerlendiren denizbilimciler ise Türkiye'de boğa köpekbalığına yakın türlerin bulunduğunu ancak sayılarının azaldığını söyledi.
Okyanuslarda yapılan bir araştırmaya göre, deniz yüzeyindeki sıcaklığın yükselmesi 'boğa köpekbalığı' adı verilen bir türün dünya genelinde sayısını artırdı. Scientific Reports dergisinde yayımlanan araştırmada küresel ısınmanın artış hızıyla boğa köpekbalığı sayısının artış hızı karşılaştırıldı. Çalışma kapsamında 2003-2020 yıllarında ABD'nin Alabama eyaletindeki Mobile Körfezi'nde 440 köpek balığından elde edilen verilerin incelendiği belirtilirken bu türdeki artışın deniz yüzeyindeki sıcaklığın artmasıyla paralel olduğu kaydedildi. Araştırmayı Haber Global Web Özel'e değerlendiren denizbilimciler Türkiye kıyılarındaki köpekbalığı popülasyonuyla ilgili de bilgiler verdi.
ISINMA SAYIYI ARTIRIR
Dokuz Eylül Üniversitesi Deniz Bilimleri Fakültesi'nden Prof. Dr. Doğan Yaşar, küresel ısınmanın daha fazla yağış getirdiğini bunun da deniz canlılarının daha fazla beslenmesi anlamına geldiğini belirterek şunları söyledi: "Bugün dünyada yakalanan balıkların büyük çoğunluğu delta ağızlarında yakalanır. Yağış azalırsa balık da azalır. Köpek balıkları da çoğalan bu balık popülasyonuyla beslenir. Doğal olarak sayıları bu sebeple artmış olur. Sistem tamamen doğaya bağlı. Köpek balıkları denizlerdeki en üst seviyedeki avcılardır. Besin zincirinin en tepesinde yer alıyorlar."
YANILTICI OLABİLİR
Bu tür araştırmaların genellikle sağlıklı sonuçlar vermediğini belirten deniz bilimci Prof. Dr. Can Bizsel, köpekbalığı popülasyonunu net bir şekilde tespit etmenin çok zor olduğunu söyledi. Boğa köpekbalığının genellikle tropik bölgelerde, kıyıya yakın yerlerde ve nehir deltalarında çoğaldığını belirten Bizsel, "Diyelim ki bu tür bir bölgede 5 nehir girişinde yaşıyor olsun. Bir süre sonra farklı sebeplerle 3 nehir girişinde toplansınlar. Bu durumda üç nehir girişinde yapılan ölçümlerde sayılarının çok olduğu görülecektir. Araştırma yaparken farklı birçok etmen olabiliyor. Köpek balıklarının çoğalması diğer balıklar gibi değil. Ayrıca doğan her köpek balığı da yavru dönemine geçerek köpek balıkları arasına katılamıyor, onlar da av olabiliyor" dedi.
YAKIN TÜRLER VAR
Türkiye'de boğa köpekbalığı olmadığını ancak yakın bazı türlere rastlandığını belirten Bizsel, şu bilgileri paylaştı: "Boğa köpekbalıkları belli bir bölgeye özgü değil. Brezilya'da da olabilir, Meksika'da olabilir, başka bir yerde de. Gökova Körfezi'nde boğa köpek balığına yakın bazı türler var. Akyaka'da Boncuk Koyu'nda üreme alanları bulunuyor. Bunlar boğa köpekbalığı kadar büyük türler değil. Çok saldırgan oldukları söylenemez ama yine de belli ölçüde saldırgan olabilirler. Burası uluslararası bir izleme ve koruma alanı. Bu bölgede balıkçılık faaliyetleri de yasaklanmıştı."
SAYISI ÇOK AZALDI
Prof. Dr. Bizsel, avlanma teknolojileri nedeniyle köpekbalığı sayısının azaldığını belirterek, "Köpekbalığının eti yenmediği için bu hayvanlar doğrudan av olmuyor. Ancak trolle yapılan avcılık köpekbalıklarını da etkiliyor. Trol ağlarına köpekbalıkları yakalanıyor. Bu sebeple Türkiye kıyılarında köpek balığı sayısının azaldığını söyleyebiliriz. Türkiye'de görmedim ama Suriye ve Lübnan'da 'diken yüzgeçli köpekbalığı' adı verilen bir türün yüzgeci kesilerek uzak doğu ülkelerine ihraç ediliyordu. Bu türe 1970'li yıllarda Karadeniz'de rastlıyorduk, şimdi Karadeniz'de hiç duymuyorum ama Kuzey Ege ve Marmara'da olduğu söyleniyor" dedi.
Kaynak: Web Özel