Konuttan yatırıma kaydı! Golden vize sil baştan
İspanya, Portekiz ve Yunanistan'ın yer aldığı "Golden Vize" programında tercihler konut alımından doğrudan yatırımlara kayıyor. Pek çok hükümet yabancılara konut satışının emlak piyasasını olumsuz etkilemesi nedeniyle artık vize için yatırım fonlarını teşvik ediyor.
Letonya, Portekiz, İspanya ve Yunanistan'ın aralarında yer aldığı 14 Avrupa Birliği (AB) ülkesinde konut satın alma yoluyla elde edilen "Golden Vize" tartışmaların odağında. Pek çok ülkede Golden Vize için yabancılara konut satışının emlak fiyatlarını önlenemez bir şekilde yükselttiği, bu durumun da ülkelerin iç kamuoyunda tepkilere neden olduğu belirtiliyor. Hal böyle olunca Golden Vize için yatırımlar konut satışından çeşitli fonlara ve devlet tahvillerine kaydırılıyor.
NEDİR BU GOLDEN VİZE?
"Göçmen yatırımcı programı" olarak adlandırılan Golden Vize, konut alımı ya da doğrudan yatırım yoluyla elde edilen bir oturum hakkı. Bazı Avrupa ülkelerinin Karayipler bölgesindeki eski sömürge adaları 1980'lerde birer ikişer bağımsızlıklarına kavuşurken; Schengen bölgesine vizesiz giriş haklarını avantaja çevirerek para karşılığı ülkelerinin pasaportlarını satmaya başlamıştı. AB üyesi ülkelerden bazıları ise; yatırım karşılığı pasaport vermeseler de Schengen bölgesinde dolaşım imkanı sağlayan "Golden Vize" için konut satışı uygulaması başlatmıştı.
AB VATANDAŞLARI TEPKİLİ
Ancak AB üyesi ülkelerde AB pasaportunun satılan bir meta haline getirilmesi öteden beri tartışmalara neden oluyor. Araştırmalara göre AB ülkeleri son 10 yıllık dönemde yatırım programlarından 25 milyon euronun üzerinde gelir elde ederken pek çok ülkede konut piyasasında aşırı talep nedeniyle sorunlar yaşanıyor. İspanya'da başlayan konut tepkisi, Portekiz, Yunanistan, Malta ve diğer konut satışı yapan AB ülkelerine de yayılıyor.
KONUT FİYATLARI YÜKSELDİ
Yunanistan'da yayınlanan Kathimerini gazetesine açıklamalarda bulunan bir global yatırım firmasının yetkilisi Yunanistan'da konuttan devlet tahvillerine bir kayış olduğunu belirtiyor. Yatırımlar konusunda Atina yönetimi ile birlikte çalışan firmanın yetkilisi, "Gayrimenkul piyasasında Golden Vize için minimum yatırım limitinin bölgeye bağlı olarak 800.000 euroya çıkarılması nedeniyle yatırımcılar gözlerini programdaki diğer araçlara çevirdi" diyor. Devlet tahvillerine yatırımın ise 500 bin euro olduğu kaydediliyor. Firma yetkilisi, konut alımına talebin halen yüksek olduğunu belirtirken "Yunan hükümeti, finansal araçlara yapılan yatırımları agresif bir şekilde güçlendirmek istiyor" açıklamasını yaptı.
ESKİ KONUTLAR KALDI
Ülkedeki emlak piyasasında eski konutların satışında artış var. Yunanistan'ın emlak ofisi ağı tarafından gerçekleştirilen ankete göre bu nedenle satışların yüzde 70'ini 20 yaş ve üzeri konutlar oluşturuyor. Yeni inşa edilen kontular ise Golden Vize uygulaması kapsamında konut talep eden yabancı müşterilere satılıyor. Kathimerini'de "Modern mülklerin sınırlı olduğu göz önüne alındığında, eski mülklerin tercih edilmesi şaşırtıcı değil Son 15 yılda çok az sayıda yeni konut projesi gerçekleşti ve bunlardan çok daha azı satışa sunuluyor" deniliyor.
İSPANYA'DA KALDIRILIYOR
İspanya, konut piyasasında arz daralması nedeniyle Golden Vize uygulamasını tamamen kaldırıyor. 2013 yılından bu yana uygulanan program nedeniyle özellikle ülkenin Akdeniz kıyısındaki Barcelona, Malaga, Mayorka kentlerinde konut bulmanın neredeyse imkansız hale geldiği belirtiliyor. Konut fiyatlarındaki artış İspanyol halkı tarafından tepkiyle karşılanıyor.
LİMİTLER YÜKSELTİLİYOR
Yunanistan tepkilerin önüne geçmek için konut satışı yerine devlet tahvillerini teşvik etmekle birlikte konut satın alma limitlerini de yükseltiyor. Geçen yıla kadar Golden Vize için 250 bin euro olan konut fiyatı limiti Atina'da 800 bin euroya, ülkenin taşra bölgelerinde ise 400 bin euroya yükseltildi. Macaristan'da da oturum için kontu satış fiyatının temmuz ayından itibaren 400 bin euro olacağı açıklandı.
Kaynak: Web Özel