Kıyamet tarihi 2100! Türkiye neden çöle dönecek?
Geçtiğimiz hafta İstanbul ve ülke genelinde etki gösteren kar yağışına rağmen, gelecek dönemdeki iklim krizine karşı önemli bir rapor yayımlandı. 2024 yılında Türkiye’de bin 257 aşırı hava olayı görüldüğünü ortaya koyan bilimsel raporda göre, 2024 aynı zamanda son 64 yılda en çok aşırı hava olayı görülen ikinci yıl oldu. 2024 yılının Türkiye’nin son 54 yıldaki en sıcak yılı olarak kayda geçtiği vurgulanırken, 2100 yılında iklim kıyameti yaşanacağına dikkat çekildi.
Kürsel iklim değişikliğine bağlı sıcaklık artışından en çok etkilenen ülke durumundaki Türkiye'de 2024 yılı boyunca tam bin 257 aşırı hava olayının yaşandığı ortaya çıktı. Her 10 yılda ortalama 0.4 derece sıcaklık artışı saptanan Türkiye'de, sıcaklık dengelerinin bozulması ekstrem hava olaylarında da ciddi artışa neden oluyor. Son olarak iklim araştırmaları üzerine araştırmalar yürüten Ekosfer Derneği tarafından yayımlanan raporda, Türkiye'yi bekleyen iklim felaketi bir kez daha gözler önüne serildi.
2100'DE ÇÖLE DÖNECEĞİZ
Önlem alınmadığı takdirde artış eğrisi ile beraberinde sıcağa bağlı hastalık ve ölümlerin artacağı da vurgulanan raporda, "Türkiye, Akdeniz Havzasında yer alması ve güneyindeki çöl kuşağının ısınması sıcak dalgaları açısından risk altında. Küresel sıcaklık artışı senaryolarına göre 2100 yılında Türkiye’deki ortalama sıcaklık artışının batıda 4.5 derece, doğuda ise 6 derece geçmesi mümkün" denildi.
3 DALGADA 1300 ÖLÜM
İstanbul’daki sadece 3 sıcak hava dalgasında bile fazladan bin 342 ölümün gerçekleştiğini altı çizilen raporda, "Megakent genelinde 75 yaş ve üstü kişiler, kalp-damar hastalığı olanlar ve kadınların, sıcağa bağlı hastalık ve ölüm için daha riskli grupta yer alıyor. Erken uyarı sistemi, Fransa’da 4 bin 400 fazladan ölümü engelledi. Türkiye’nin kapsamlı Sıcak-Sağlık Eylem Planlarına ihtiyacı var" görüşleri sıralandı.
YÜZDE 35'İ SEL VE TAŞKIN
Raporda ayrıca şu saptamalara dikkat çekildi: "İklim kriziyle birlikte sayısı ve şiddeti artan aşırı hava olayları 2024 yılında da hız kesmedi. Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün verilerine göre geçen yıl Türkiye’de bin 257 adet aşırı hava olayı görüldü. 2024 yılı 1940’dan bu yana en çok aşırı hava olayı görülen ikinci yıl oldu. Aşırı hava olaylarının sayısı son dört yıldır 1000’in, son iki yıldır da 1200’ün üzerinde seyrediyor. 2024 yılında ortalama sıcaklık 1991-2020 yılları ortalamasının 1,7 derece üzerine çıkarak 15,6 derece oldu. Geride bıraktığımız yılda kış ve yaz mevsimleri de kayda geçen en sıcak kış ve yaz mevsimleri olmuştu."
ÇARE YENİLEBİLİR ENERJİ
Ekosfer Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Barış Eceçelik, iklim krizinin etkilerinin hem sıcaklık artışı hem de aşırı hava olaylarıyla hissedildiğini belirterek, şöyle konuştu: "Daha da önemlisi bu olayların doğrudan can ve mal kaybına neden olduğuna üzülerek tanıklık ettik. İzmir’deki orman yangını yerleşim yerlerine ulaştı, Antalya’da sel nedeniyle alt geçitte mahsur kalan bir kişi hayatını kaybetti. Amasya’da yıldırım nedeniyle 76 koyun yaşamını yitirdi. İklim kriziyle şiddetini ve sıklığını artıran bu olaylar, altyapı yetersizliği ve önlem alınmaması nedeniyle daha can yakıcı olmaya başladı. Tek çare enerjiyi daha akıllıca kullanıp, tüketimi azaltmak aynı zamanda yenilenebilir enerji kullanımını artırmak."
ÇÖLLEŞME KAÇINILMAZ
Uzmanlar ne diyor?
Dursun Yıldız (Su Politikaları Derneği Başkanı)
"Ortaya çıkan veriler hepimizi endişelendirmeli. Sıcaklık artışındaki eğri yakın gelecekte su kaynaklarının tükenmesine neden olabilir. Türkiye'yi adeta çöle çevirecek 2100 senaryosuna karşı şimdiden su strateji planlarını hayata geçirmemiz gerekir. Türkiye su fakiri ülke durumuna geliyor.
Prof. Dr. Mustafa Öztürk (Çevre ve Şehircilik Bakanlığı eski Müsteşarı)
"Sıcaklık değerlerindeki artış beraberinde yüksek basınca bağlı kirliliğe yol açıyor. Önümüzdeki yaz dönemi ve yakın gelecekte İstanbul, Trakya, İç Anadolu, Güneydoğu Anadolu, Doğu Anadolu Bölgelerinin tamamında kuraklığa bağlı çölleşme kaçınılmaz olacak."
Kaynak: Web Özel