Kısıtlamayla ortaya çıktı! Bunun adı resmen bağımlılık
Instagram'a gelen kısıtlamanın ardından bazı kullanıcıların verdiği tepkiler, sosyal medya bağımlılığının ne denli ciddi bir boyuta çıktığını gözler önüne serdi. 20 yıldır yoğun bir şekilde hayatımızda olan sosyal medyanın toplumu nereye götüreceği merak konusu.
Instagram'ın kapanmasıyla birlikte sosyal medya kullanımıyla ilgili veriler tartışılmaya başlandı. Kalacakları otelde paylaşım yapamayacakları için tatilini iptal edenlerin, sosyal medyadan uzak kalınca depresyona girenlerin durumu sosyal medya bağımlığını gündeme getirdi. Toplum ruh sağlığı ve politik psikoloji alanlarında çalışmaları olan Prof. Dr. Doğan Şahin internet bağımlığını ve çözüm yollarını anlattı. İnternet bağımlılığını, "bireylerin interneti aşırı ve kontrolsüz bir şekilde kullanmaları sonucunda günlük yaşam aktivitelerini ve sorumluluklarını yerine getirmekte zorlanmaları" olarak tanımlayan Prof. Dr. Şahin Haber Global Web Özel'e şu değerlendirmeleri yaptı:
* Bağımlılığın belirtileri nelerdir?
İnternette geçirilen süreyi kontrol edememek ve planlanandan daha fazla zaman harcamak. İnternet erişimi kısıtlandığında huzursuzluk, anksiyete veya depresyon gibi belirtiler yaşamak. İnternet kullanımı nedeniyle sosyal, akademik veya mesleki görevleri yerine getirememe. İnternet dışında başka aktivitelere ilgi kaybı veya azalma. Sorunlardan, stresi veya olumsuz duygulardan kaçmak için interneti kullanma eğilimi. İnternet kullanımının olumsuz etkileri fark edilmesine rağmen bu davranışı sürdürmek.
*Kimlerde daha sık görülür?
Gençler, sosyal etkileşim, oyun oynama ve bilgi edinme amacıyla interneti yoğun bir şekilde kullanmaktadır. İş veya okul stresi, sosyal baskılar veya kişisel sorunlarla başa çıkmaya çalışan bireyler, kaçış aracı olarak interneti kullanabilir. Kolay ilişki kuramayan kişiler sanal ortamda daha kolay olduğu için özellikle sanal ilişki bağımlılığı geliştirebilirler. Sosyal medya platformları farklı kimlikler ve roller üstlenmeye olanak verdiği için düşük özsaygıya sahip bireylerde daha özgüvenli hissetmelerini sağlıyor olabilir.
* Bağımlılık insan hayatında nelere yol açar?
Uzun süre ekran başında kalma, göz yorgunluğu, baş ve boyun ağrıları, uyku bozuklukları ve hareketsizliğe bağlı kilo alımı gibi fiziksel sağlık sorunlarına yol açar. İnternet bağımlılığı, depresyon, anksiyete, stres ve yalnızlık gibi ruh sağlığı sorunlarının artmasına nedenleri arasındadır. İnternete aşırı zaman harcama, akademik başarıyı ve iş performansını olumsuz etkileyebilir. Çevrimiçi oyunlar, alışveriş ve diğer internet tabanlı aktiviteler için yapılan harcamalar, ekonomik problemlere; Aile üyeleri ve arkadaşlarla geçirilen zamanın azalması ise ilişkilerde gerilim ve çatışmalara neden olmaktadır. İnternette geçirilen süre arttıkça, kişisel bilgilerin ifşa edilmesi veya siber zorbalık gibi güvenlik riskleri de artabilir.
*Aileler, internet bağımlılığına karşı neler yapabilir?
Çocuklarla suçlayıcı ve yargılayıcı olmadan internet kullanımı hakkında açık ve dürüst bir iletişim kurmak önemlidir. Onların düşüncelerini, duygularını ve deneyimlerini dinlemek, güven oluşturur ve birlikte çözüm geliştirmeye yardımcı olabilir. İnternet ve telefon/tablet günlük maksimum kullanım süresi için belirli kurallar ve süreler belirlemek, çocukların interneti daha bilinçli kullanmalarına yardımcı olabilir. Bu kuralların tutarlı bir şekilde uygulanması önemlidir.
* İleri boyuta taşınan bağımlılığa nasıl yaklaşılmalı?
İlk adım, bireyin internet kullanımının bir sorun olduğunu fark etmesi ve bu durumu kabul etmesidir. İnternet kullanımı için belirli zaman dilimleri oluşturmak ve bu süreye sadık kalmak, kontrolü yeniden kazanmanın önemli bir yoludur. Hobiler, spor, kitap okuma veya sosyal etkinlikler gibi alternatif aktiviteler bulmak, internet kullanımını azaltmada etkili olabilir. Bu aktiviteler, kişinin zamanını daha sağlıklı ve verimli bir şekilde değerlendirmesine olanak tanır. İnternet bağımlılığı ciddi boyutlardaysa, bağımlılık konusunda uzman bir psikiyatrist ve terapistten yardım almak yararlı olacaktır.
Kaynak: Web Özel