Kilit Suriye denkleminde! Rusya KKTC'yi tanıyacak mı?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, BM 79. Genel Kurulu’nda, "Uluslararası toplumu bir kez daha KKTC'yi tanımaya davet ediyorum. Kıbrıs'ta federasyon modeli artık geçerliliğini tamamen yitirmiştir" derken, gözler Doğu Akdeniz'in en stratejik ülkesi KKTC'ye çevrildi. Uluslararası İlişkiler Uzmanı Prof. Dr. Hasan Ünal ise KKTC'yi uluslararası arenada tanıyacak ülkelerin başında Rusya ve Suriye'nin geldiğini anlattı.

Son Güncelleme:

Orta Doğu'yu kan gölüne çeviren İsrail, toprak genişletme stratejisine geçerken; gözler bir yandan da Doğu Akdeniz'deki denkleme çevrildi. KKTC; "İsrail, Filistin, Lübnan, Suriye" denkleminde en stratejik ülke konumuna erişirken, uluslararası toplumun bu ülkeyi nasıl ve ne zaman tanıyacağı ise belirsizliğini koruyor. Batının, KKTC'ye yönelik ikircikli tavrı son olarak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından Birleşmiş Milletler 79. Genel Kurulu’nda da gündeme getirilirken, Uluslararası İlişkiler Uzmanı Prof. Dr. Hasan Ünal ise 'haberglobal.com.tr' aracılığı ile KKTC'nin tanınması için yapılacak stratejik hamleleri anlattı. İşte Prof. Dr. Ünal'ın önerileri...

KKTC, Doğu Akdeniz'de stratejik olarak kilit konumda bulunurken, Mehmetçikler'in adadaki varlığının, Türkiye açısından hayati önemde olduğu belirtiliyor.  

RUSLAR'IN STRATEJİK YANLIŞI

"KKTC'nin tanınması için harekete geçecek başlıca iki ülke Rusya ve Suriye. Rusya’nın çıkarları KKTC’yi tanımaktan geçiyor. Ruslar bunu yaparken, Türkiye de, Suriye ve Kırım konularında adımlar atabilir. Meselenin en önemli halkası, Suriye politikamızda değişikliğe gitmemiz. Ruslar’a sürekli olarak Kıbrıs politikalarının yanlış olduğunu aktarıyorum."

NATO'YA ÜYELİK RİSKİ VAR

"Hem ABD hem Rusya, adada tek devletli modelden yana. İngiltere de tek devletli modeli istiyor. Kıbrıs'ın tek devlet modeli olması, Avrupa Birliği toprağı olması demektir. Bir adım sonrası NATO'ya üyeliktir. NATO’nun genişlemesine karşı mücadele veren hatta Ukrayna ve Gürcistan’ın üyeliğine karşı tehditler savuran Rusya’nın; Kıbrıs’ı NATO’ya taşıyacak formüle sıcak bakması, 100 kilometre mesafede Suriye kıyılarındaki üslerine büyük tehdittir. Kıbrıs’ın NATO şemsiyesi altına girmesi, Rusya’nın Doğu Akdeniz’deki stratejilerine büyük darbe indirir."

ÜÇ KONUDA MUTABAKAT

"Türkiye’nin KKTC'nin tanınması için Suriye politikasında değişikliğe gitmesi gerekiyor. ABD’nin Suriye topraklarında kukla PYD-PKK devleti kurmak istediği ortada. O halde Suriye ile uzlaşarak üç konuda mutabakat yapabiliriz. Türkiye’deki sığınmacıların geri gönderilmesi, Adana Mutabakatı çerçevesinde teröre karşı ortak mücadele ve Türkiye’nin kontrolündeki toprakların Suriye’nin egemenliğine devredilmesi. Buna karşılık KKTC’nin Suriye tarafından tanınmasını şart koşarsak, Rusya ve Suriye bu teklifi kabul eder.

DÜĞÜM SURİYE POLİTİKASINDA

"Devletler diplomasiyi satranç gibi oynamayı bilmeli ve gerektiğinde hamleler yapma becerisine sahip olmalıdır. İşin özeti Rusya ile Suriye üzerinde anlaşırsak, KKTC’nin bu iki ülke tarafından tanınmasını sağlamış oluruz. İlk etapta Rusya tarafından KKTC’ye direkt uçuşlar başlatılır. Ardından Rusya, KKTC’de diplomatik statüde ticaret ofisi açar. Türkiye’nin Kıbrıs’ta geldiği son politika doğru ancak düğüm Suriye politikamızın değişip değişmeyeceğinde saklı."

TSK'nın 9 kolordusundan biri KKTC'de bulunuyor. Kolordu bünyesinde 2 Mekanize Piyade Tümeni, 1 Zırhlı Tugay yer alıyor.

İLHAK MÜMKÜN DEĞİL

"Türkiye, ne olursa olsun Kıbrıs’ta bulunmak zorundadır. Bu, Amerika karşıtlığı için değil, varlığımız için şart. Ada ve çevresinin stratejik değeri katlamalı artmışken Kıbrıs’tan çıkamayız. KKTC’yi yaşatmak zorundayız. Ancak şu aşamada KKTC 'Türkiye’nin bir parçası olsun, iltihak etsin' dersek başka bir tartışmaya girmiş oluruz. Mevcut konjonktürde böyle bir gelişme mümkün gözükmüyor. Buradaki asıl üzerinde durmamız gereken KKTC’yi Rusya’nın tanımasıyla ilgili neler yapılabilir meselesidir. Bunun yolu da Suriye'deki diplomatik manevralardır."

Kaynak: Web Özel

Sonraki Haber