Keyfi değil mecburi rota!

İklim değişikliği turizm tercihlerini de kökten değiştirecek. İklim bilimciler, küresel ısınma nedeniyle Karadeniz'in Akdeniz'le rekabet edecek bir deniz turizmi bölgesine dönüşmeye başladığını belirtirken, turizmciler ise son dönemde bölgeye talebin ciddi oranda arttığına dikkat çekiyor.

Son Güncelleme:

Boyutları her yıl daha fazla hissedilen küresel ısınma, tatil tercihleri üzerinde belirleyici rol oynuyor. Özellikle Akdeniz bölgesinde sıcaklıklar her yaz artarken, tatilciler ise rotalarını yeni yerlere çeviriyorlar. Boğaziçi Üniversitesi'nden Dr. Nazan An ve Dr. Tufan Turp'un kaleme aldıkları makalede de, deniz tatili için elverişli iklim koşullarının Akdeniz'den, Karadeniz Bölgesi'ne kaydığına dikkat çekilirken, bölgenin "Yeni Akdeniz" olacağı vurgulanıyor. Karadeniz Bölgesi'nin deniz ve plaj turizmi için gerekli koşulları sağlayacağı belirtilen makalede, özellikle Sakarya, Ordu, Samsun, Trabzon ve Rize’de bazı bölgelerin, “Tatil İklim Endeksi” adı verilen sınıflandırmada en ideal koşulları sunduğunun altı çiziliyor. 

İklim bilimciler yakın gelecekte Karadeniz'deki yaz döneminin Akdeniz'i aratmayacağını söylüyor. 

DAHA YAŞANILIR 

İklim değişikliğine bağlı olarak Karadeniz'in gelecekteki turizm potansiyelini değerlendiren, Karadeniz Turistik İşletmecileri Derneği Başkanı ve Türkiye Otelciler Federasyonu Başkan Yardımcısı Murat Toktaş, iklim değişikliğinin Karadenizli turizmcilerin de gündeminde olduğunu belirterek şunları söyledi:

“Ülkemizin güney bölgeleri daha fazla ısınmaya başlarken kuzey bölgeleri her zamanki yağışları alamamaya başladı. Bu da tabii bilim insanlarının öngörüleri doğrultusunda kuzey bölgelerinde daha fazla bir ısınmanın olduğunu gösteriyor. Bu kapsamda turizm ve yerleşim açısından baktığınız zaman kısa vadede olmasa da orta ve uzun vadede Karadeniz bölgesinin daha yaşanılır bir bölge olduğu kanaati oluşuyor. Karadeniz bölgesi güney bölgelerine göre hem daha serin hem daha yağışlı geçerken buradaki standartlar da iklime bağlı olarak değişmiş oldu.”

SAMSUN-ÜNYE ARASI

Bölgedeki fırsatları da değerlendiren Toktaş şöyle devam etti: “Özellikle Samsun ve Ünye arası deniz turizmi açısından potansiyele sahip. Buralarda uzun sahiller var. Samsun bölgesinde 60 kilometre uzunluğunda kumsal bulunuyor. Burası denize girmek için fiziki şartları karşılıyor. Samsun özelinde de daha fazla deniz kullanılmaya başlandı. Deniz suyunun son dönemde daha erken ısınması bunun önünü açtı.”

Toktaş otel yatırımlarının bölgede arttığını belirterek, “Sahil bölgelerinde artık daha fazla otel yatırım var. Temmuz-Ağustos döneminde Antalya bölgesi gerçekten çok sıcak oluyor. Dubai'de olduğu gibi insanlar gündüz saatlerinde dışarı çıkamıyor, sürekli klimalı kapalı alanlarda olmak zorunda kalıyor. İnsanlar öğle saatlerinde denize girmek için bile dışarı çıkamıyor. Bu durum insanların daha konforlu bir yerde tatilini geçirmek istemesini gündeme getiriyor” dedi.

Samsun ve Ünye arasındaki 60 kilometrelik kumsal sahilin plaj turizmi için elverişli olduğu belirtiliyor. 

TRABZON VE RİZE

Öte yandan turizmcilerin dikkat kesildiği Dr. An ve Dr. Turp'un çalışmasında şu tespitler sıralanıyor:

"Orta ve Batı Karadeniz’de en sıcak ay sıcaklık ortalamaları 22 dereceleri aşıyor. Doğu Karadeniz ise Türkiye’nin en çok yağış alan coğrafi bölgesi. Her mevsim düzenli yağış alan Doğu Karadeniz’de yaz mevsimleri de yağışlı geçiyor; hatta yıllık toplam yağışın beşte biri, yaz aylarında gerçekleşiyor. Çok sıcak yazların gözlemlendiği ılıman yazı kurak Akdeniz ikliminin hakim olduğu Akdeniz ve Ege bölgelerinin iklim değişikliğinden çok daha fazla olumsuz etkilenecek olması, ılıman nemli Karadeniz bölgesinin kıyı ve iç kesimlerini avantajlı duruma getiriyor. Çalışmanın bulguları, yüzyıl ortasına doğru Karadeniz kıyılarının yaz sezonunda plaj turizmi için gerekli konfor düzeyine sahip olabileceğini gösteriyor. Sakarya, Ordu, Samsun, Trabzon ve Rize’deki bazı bölgelerin ideal koşullara ulaşabileceği görülüyor.”

Kaynak: Web Özel

Sonraki Haber