İşte Miçotakis'in hedefi! Ankara ile çok yönlü ortaklık
Miçotakis'in tarihi ziyaretinden beklentiler büyük. Atina yönetimi, Kariye Camii ile ilgili eleştirel tutumlarına rağmen, pozitif gündemi sürdürme kararlılığında olduklarını her açıklamasına yansıtıyor. Ankara ile çevre konularından kayıp tarihi eserlere çok yönlü ortaklık hedefleniyor.
Yunanistan Başbakanı Kriyakos Miçotakis, geçen yıl Aralık ayında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'la gerçekleştirdiği Atina zirvesinin ardından Ankara'daki temaslarına başladı. İki ülke arasında başlayan sıcak ilişkilerin devamı niteliğindeki görüşme hem Atina yönetiminin hem de Ankara'nın Ege ve Akdeniz'deki çözüm arzusunu ortaya koyuyor. Yunan kamuoyunda da olumlu karşılanan görüşmelerin çok yönlü bir ortaklığa evrilmesi umut ediliyor. Yunan kamuoyundan yansıyanlara göre çok yönlü ortaklık konuları arasında Türkiye'nin Asya ülkeleri arasındaki güçlü konumu ve Ege'deki çevre sorunları da var.
ORTAK TUTUM
Yeni dönemde, İngiltere'deki British Museum'da sergilenen Türkiye ve Yunanistan'a ait tarihi eserlerin geri alınması için ortak çalışmalar yapma hedefinin de yeni dönemin başlıklarından biri olabileceği belirtiliyor. Yunanistan Başbakanı Miçotakis Londra'ya ziyaretinde British Museum'da sergilenen Yunanistan'a ait Elgin Mermerleri'nin iadesini istemiş, bu sebeple küçük çaplı bir diplomatik kriz yaşanmıştı. Öte yandan British Museum'da sergilen Anadolu'ya ait tarihi eserlerin iadesi için Ankara'nın da girişimleri var. Yunanistan'da; yağmalanan eserlerin iadesi için Ankara ile ortak hareket etme arzusu olduğu kaydediliyor.
EGE'DE DENİZ PARKLARI
İki ülke arasında son dönemdeki tartışma konularından biri de Yunanistan'ın Ege'de kuracağını ilan ettiği 'Deniz Parkları' projesiydi. Ege Denizi'ndeki park, Milos adasının batısından, Nisiros'a kadar uzanan bölgedeki 11 ada ve kayalığı kapsıyor. Ankara'nın itirazının temelinde bölgenin On iki Adalar arasında yer alması var. Bu bölgede iki ülke arasında egemenlik tartışmasının yaşandığı pek çok adacık ve kayalık bulunuyor. Atina yönetimi projenin deniz yaşamını koruma amacı taşıdığını belirtirken Ankara, çevre konularına duyarlı kıyıdaş ülke olarak 'oldu-bitti'lere karşı olduğunu ifade ediyor. Zirvede bu konuyla ilgili ortaklaşma arayışı içinde olunacağı belirtiliyor.
5 AYIN MUHASEBESİ
Uluslararası ajanslara bilgi veren Yunan kaynaklar ise Erdoğan-Miçotakis görüşmesinin son 5 aydaki dostluk adımlarının bir muhasebesi olarak görüldüğünü kaydediyor. Son 5 ayda Türkiye ve Yunanistan yasadışı göçe karşı hem Ege'de hem de kara sınırlarında yeni bir ortaklık modeli inşa etmek için karşılıklı adımlar attı. İki ülke güvenlik güçlerinin daha etkin iletişimi için düzenlemeler yapılıyor. Bununla birlikte Türk vatandaşlarının 10 Yunan adasını vizesiz ziyaret etmesi için Schengen Anlaşması'nda esneme sağlandı. Miçotakis, "Artık Ege adalarına kaçak göçmenler değil, Türk turistler geliyor" sözleriyle atılan adımlardan duyduğu memnuniyeti ifade ediyor. Türkiye ise kapıda vize uygulamasına bütün Avrupa ülkelerinde geçilmesi çağrısı yapıyor.
SORUNLAR İÇİN İLETİŞİM
Türkiye ve Yunanistan kaçak göç, ticaret, turizm, kültür konularında ortak çıkarlara odaklanırken; Ege ve Akdeniz'deki yetki alanları, hava sahası ile ilgili yaşanan anlaşmazlıklar, denizlerde enerji arama çalışmaları, hukuka aykırı olarak silahlandırılan adalar ve Kıbrıs konularında yıllardır ciddi bir anlaşmazlık içerisinde. Yunan kamuoyunda bu konulardaki politikalardan geri adım atılmayacağı sıklıkla dile getiriliyor. Ankara'nın da kendi politikalarından taviz vermeyeceğinin bilindiği ifade ediliyor. Ancak hem Ankara hem de Atina köklü bir çözümün diyalogla mümkün olabileceğini de açıkça vurguluyor.
Kaynak: Web Özel