İsrail kana doymuyor! Filistin halkının umudu BRICS mi?

İsrail ordusunun 7 Ekim’den bu yana Gazze Şeridi'nde yaptığı soykırım devam ediyor. Saldırılarda hayatını kaybeden Filistinlilerin sayısı 40 bin 534’e yükselirken, uluslararası camia katliamları izlemekle yetiniyor. Filistin yönetimi ise çareyi BRICS'e katılmakta arıyor.

Son Güncelleme:

İsrail'in Gazze soykırımı sürerken, Filistin için çok önemli sayılacak bir girişimde bulunuldu.  Filistin'in Rusya Büyükelçisi Abdel Hafiz Nofal; geçtiğimiz gün, ülkesinin BRICS'e katılma talebinde bulunacağını ifade etti. Nofal, ayrıca; Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in, Filistin lideri Mahmud Abbas'a, BRICS zirvesinde tamamen Filistin'e ayrılmış bir oturum yapılacağına dair söz verdiğini de belirtti. İsrail’in soykırımlarını durdurması için bu girişimin oldukça önemli olduğunu ifade eden Nofal’ın açıklamalarının ardından konuyla ilgili merak edilenleri sorduğumuz Uluslararası İlişkiler Uzmanı Doç. Dr. İkbal Dürre ise önemli saptamalarda bulundu.

 İsrail'in 7 Ekim'den bu yana Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda en az 16 bin 589'u çocuk, 10 bin 980’i kadın olmak üzere 40 bin 534 Filistinli öldü, 93 bin 778 kişi yaralandı.

"HANGİ FİLİSTİN!"

“Putin’in Mahmut Abbas’ı BRICS‘e daveti dikkat çekici ancak popülist bir hamle. Neden derseniz; Mahmut Abbas içinde bulunulan süreçte ne kadar Filistin’i temsil ediyor sorusu önemli. Eğer Filistin, BRICS'e alınacak ise 'hangi Filistin" diye sormamız gerekir. Batının desteklediği Filistin; batı karşıtı bir yapılanmada hangi konuma oturtulabilir? Filistin’in bu örgüte girmesi gerçekleşirse, ilk algı olarak tabii ki Filistin devletinin uluslararası arenada kabulü açısından önemli bir adım gibi görülebilir. Ancak Mahmut Abbas, batıya rağmen böyle bir adım atabilir mi kuşkuluyum!"

SOMUT KATKI VERMEZ

"Diğer taraftan 'bu girişim BRICS' e ne katacak', sorusunun cevabını vermekte zorlanıyorum.  Ancak süreç olarak BRICS’in 'Müslüman Dünya'nın yanında bir yapı izlenimi vermesi 'Yeni Dünya Düzeni'ne geçiş sürecinde dikkate değer buluyorum. Bu anlamda bazen süreçlerin de en az sonuçlar kadar önemli olduğunu söyleyebiliriz. Sonuç itibarıyla bu olayın Filistin sorununun çözümüne somut bir katkı sunacağını düşünmüyorum. Ama dediğim gibi gündem yaratması bile taraflar için önemli bir hamle sayılabilir.”

Filistin halkı, uluslararası camiadan uzanacak yardım elini bekliyor.

2006'DA KURULDU

Filistinli Büyükelçi Abdel Hafiz Nofal ile bir kez daha gündeme gelen BRISC; Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika'dan oluşurken, dünya nüfusunun yüzde 40'ından fazlasını temsil ediyor. BRICS, ilk kez "BRIC" adıyla 2006 yılında 4 üyeli olarak kurulurken, 2010 yılında Güney Afrika’nın katılımıyla adını BRICS olarak değiştirdi. Bloğun amacı ise ekonomik gelişimin yanı sıra, ABD ve batılı ülkelerin hegemonyasına direnen devletlere uluslararası meselelerde daha fazla söz hakkı vermek.

Kaynak: Web Özel

Sonraki Haber