İsrail çalkalanacak! Mossad fiyaskosu bu rapora yansıdı

İsrail'de yeni skandal patlak verdi Mossad'ın; İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'ya rehineler için esir takası anlaşması önermesine karşın Başbakanın öneriye yanaşmadığı ortaya çıkarken, istihbarat fiyaskosunu gözler önüne seren rapor ise ülkede deprem etkisi yarattı.

Son Güncelleme:

İsrail'de Mossad ile Başbakan Netanyahu arasında patlak veren skandal ülkedeki gündemi sarstı. Kanal 12 televizyonu, Mossad Direktörü David Barnea'nın Hamas'la esir takası anlaşması yapılması olasılığı önerdiğini ancak Başbakan Binyamin Netanyahu'nun bunu reddettiğini iddia etti. Küresel istihbarat yayın organlarına göre hükümete sunulan yeni raporda ise İsrail istihbaratının ne denli büyük bir fiyasko yaşadığı da açıkça ortaya konuldu. İsrail medyasının iddiasına göre Mossad'ın hükümete sunduğu önerisinde 40 İsrailli esirin serbest bırakılması ve Gazze'nin kuzeydeki sakinlerin başka şartlar olmaksızın evlerine dönmesi gibi maddeler yer alırken, Netanyahu ise bu ayrıntılara şiddetle karşı çıkıyor. Mossad Direktörü Gazze'deki esirlerin serbest bırakılmasına ilişkin kısa süre önce Katar'ın başkenti Doha'ya giderek Filistin heyetiyle müzakerelerde bulunmuştu. Mossad'ın neden böylesine diplomatik bir inisiyatif aldığına ilişkin detayları ise uluslararası istihbarat haber sitesi Intelnews duyurmuştu.

İsrail hükümetine sunulan rapora göre Mossad, Hamas hakkında yanlış tahminler yürüttü.

HAMAS'I OKUYAMADILAR

Intelnews'in elde ettiği bilgilere göre İsrail-Hamas Savaşı ülke tarihindeki en büyük istihbarat fiyaskosu olarak kayıtlara çoktan geçti ancak aradan geçen beş ayın ardından skandalın boyutları daha da belirgin hale geldi. Yayın organının iddiasına göre dev istihbarat zafiyetine ilişkin hükümetin talep ettiği rapor da hazırlandı. Rapora göre İsrail istihbaratı Hamas'a ilişkin yanlış tahminler yürüttü. İsrail Askeri İstihbaratı ve İsrail Güvenlik Ajansı çatısı altında toplanan istihbarat örgütlerine göre o dönem sunulan raporlar skandalı da ortaya koyar nitelikte.

Raporlara göre Hamas'ın büyük çaplı bir saldırı başlatması beklenmiyordu. Hamas'ın İsrail genelinde değil yalnızca Batı Şeria'da orta ölçekli operasyonlar gerçekleştirebileceği tahmini yürütüldü. İsrail hükümeti ve ordusu da pozisyonunu bu raporlar doğrultusunda aldı.

SIZINTIYA İZİN VERİLMEDİ

Savaş öncesi istihbarat raporları Hamas'ın saldırı kabiliyetini ve liderliğinin etkinliğini de göz ardı etti. İsrail hükümeti aynı zamanda kendi istihbaratına olduğundan fazla güvendi. Rapora göre Hamas'ın karşı istihbarat elemanları Mossad'ın içeriye sızmasına ve yönetici kadrolara yakınlaşmasına da izin vermedi. Hamas ilk kez istihbarat aygıt ve şifre cihazlarını çözen teknolojiler kullandı ve Mossad'a giden çok sayıdaki istihbaratı çözdü.

İsrail istihbaratının Gazze'deki tüneller hakkında halen detaylı bilgiye sahip olmadığı raporda altı çizilen unsurlar arasında.

AJANLAR BİLGİYE ULAŞAMADI

İsrail ordusunun Gazze'deki operasyonlarından elde ettikleri istihbarat bilgilerine göre Hamas savaş başlamadan önce uzun zaman hazırlık ve operasyon tatbikatları yapakrne, Mossad bu bilgilere ulaşamadı. Hamas'ın örgüt içindeki tüm elemanlarına “yalnızca bilmeleri gerektiği kadarı anlatılacak” direktifi verdiği ve bu direktif dolayısıyla dışarı bilgi sızmadığı da rapordaki detaylar arasında yer almakta.

REHİNELER BULUNAMIYOR

Raporda Hamas'ın Gazze'deki 402 kilometrelik tünel ağı için mali kaynağı Katar'ın sağladı iddiası da bulunuyor. Katar ise bu iddiaya şiddetle karşı çıkıyor. Aradan geçen 5 aya karşın İsrail istihbaratı tüneller hakkında detaylı bilgiye de sahip değil. Raporda Hamas'ın yer altında halen 15 bin savaşçısının bulunduğu iddiasına yer verilirken, rapordaki en kritik ifade ise 134 İsrailli rehinenin yerinin halen tespit edilememiş olması. Yayın organı ayrıca Mossad'ın yaşanan istihbarat fiyaskosunun ardından imaj düzeltmek için diplomatik girişimlerde bulunduğunu ileri sürdü.

Kaynak: Web Özel

Sonraki Haber