İsraf son bulacak mı? Yarısı çöpe gidiyor

Gıda israfında gelinen nokta endişe veriyor. Dünya genelinde günde bir milyarı aşkın öğün çöpe atılırken, Türkiye'de ise her gün 4 milyon ekmek çöpe gidiyor. En büyük sorun ise serpme kahvaltı ve açık büfe menüler. Serpme kahvaltıların yüzde 40'ının çöpe gittiği belirtiliyor.

Son Güncelleme:

Birleşmiş Milletler Çevre Programı'nın (UNEP) yayınladığı son rapor gıda israfının boyutun gözler önüne serdi. Raporda günde bir milyarı aşkın öğünün çöpe atıldığı, yaklaşık 783 milyon insanın açlıkla mücadele ettiği vurgulandı. Uzmanlar ise Türkiye’deki gıda israfının da ciddi sorun olduğu uyarısında bulunurken, özellikle serpme kahvaltı ve açık büfe gibi seçeneklere son verilmesi gerektiğine dikkat çektiler. Türkiye Gıda Sanayi İşverenleri Sendikası Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Nevzat Artık, Türkiye'de bir kişinin yıllık gıda israfının 94 kilograma denk geldiğini belirtirken, "Günde 250, 300 gram gıdayı çöpe atıyoruz. Dünyada ise üretilen gıdanın üçte biri israf ediliyor. Ülke olarak gıda israfında çok kötü durumdayız. Serpme kahvaltıların yüzde 40’ı israf olarak çöpe gidiyor. Ülke olarak serpme kahvaltıdan vazgeçmeliyiz. Türk insanı, günde 4 milyon ekmeği çöpe atıyor. Suyu da boca ederek kullanıyoruz. Örneğin diş fırçalarken musluğu kapatmıyoruz" dedi.

Uzmanlar, serpme kahvaltı, açık büfelerin israfa yol açtığını ve buna yönelik bir düzenlemenin gelmesi gerektiği düşüncesinde.

ZENGİNLEŞTİKÇE ARTIYOR

Kemal Özer (Sağlık ve Gıda Güvenliği Hareketi Başkanı)

"İsraf boyutu BM’nin açıkladığı rakamların 4 katı. Evlerde, otellerde, yemekhanelerde yüksek miktarda israf söz konusu. Türkiye’de ortalama her yüz birim gıdanın yarısı çöpe gidiyor. Yani iki gıda ürettiysek birini çöpe atıyoruz. Ne yazık ki gıda israfında dünya sıralamasında ilk 10 ülke arasındayız. İsrafın bir nedeni de görgüsüzlük. Bizdeki gibi açık büfe ve serpme kahvaltı, dünyanın hiçbir yerinde yok. Sadece Birleşik Arap Emirlikleri’nin gıda israfı; Pakistan ve Bangladeş’i doyurur. Türkiye’de Akdeniz otellerindeki israf da Afrika’yı doyurur."

KALORİ ÖNERİSİ

Dr. Ayça Kaya ( İç Hastalıkları Uzmanı)

"Avrupa'nın hiçbir yerinde serpme kahvaltı ve tatilde sınırsız yiyecek yoktur. Bu hoyratlık hem hasta olmamıza hem de israfa neden oluyor. Önlem olarak şimdi restoranlara fiyat yazma zorunluluğu getirildi. Fiyat listesinin yanına gıdaların kalori değerleri de yazılmalı. Yemekler çöpe gitmesin diye de hepsini yiyoruz. Haliyle kilo artışı da kaçınılmaz oluyor. Kilo ile değil gram gram yiyecek alınmalı. Haftalık değil günlük alışveriş yapılmalı ve yiyeceğimiz kadarını almalıyız."

Dünyada gıda israfı noktasında en çok su ve ekmek israf ediliyor.

DİNEN DE CAİZ DEĞİL 

Prof. Dr. Mustafa Saim Yeprem (Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu eski Üyesi)

"Peygamber Efendimizin sünnetinde tabağımızı sonuna kadar bitirip sonunu da sıyırmak vardır. Sıyırmak şöyle dursun, yarısı tabakta bırakılıp kalkılıyor. Gıda israfı dünyanın her yerinde sorun. Bu sadece bir gelenek değil aynı zamanda bir eğitim meselesi. Tabağına yiyeceğin kadarını almak aldığını da bitirmek gerekir. Bu eğitim küçük yaştan itibaren verilmelidir.  Allah Kur’an'da çok açık bir şekilde 'Yiyiniz, içiniz ama israf etmeyiniz' diyor. Maalesef insanlar, Kur’an'ı ölüler için okuyor."

Kaynak: Web Özel

Sonraki Haber