İş yerinde Z Kuşağı ile nasıl anlaşılır?

Hollywood yıldızı 2 Oscar ödüllü oyuncu Jodie Foster'ın Z kuşağı hakkında söyledikleri kuşak çatışmasını tekrar gündeme getirdi. Özellikle iş hayatında Z kuşağının 'sinir bozucu' olduğunu belirten oyuncunun sözleri sonrası uzmanlardan "Z kuşağı ile anlaşma" tüyoları geldi...

Son Güncelleme:

Kuşaklar arası anlaşmazlıkların kurbanı durumdaki Z kuşağına yönelik eleştiriler bitmek bilmiyor. Son olarak Oscar ödüllü ABD’li oyuncu 61 yaşındaki Jodie Foster'ın; Z kuşağına ilişkin sözleri yeni bir tartışmanın fitilini ateşledi. Foster, geçtiğimiz günlerde Z kuşağı ile çalışmanın 'sinir bozucu olduğunu' söylerken, "Bugün iyi hissetmiyorum, işe 10:30'da geleceğim' gibi şeyler söylüyorlar" eleştirisini yöneltti. Oscarlı oyuncunun bu sözleri gündem olurken, 1996-2000 yılları arasında doğan Z kuşağının, iki yıl sonra iş yaşamının yüzde 30'unu oluşturacağını söyleyen uzmanlar ise önemli uyarılarda bulundu.

MİLYONLAR İŞ YAŞAMINDA OLACAK

TÜİK verileri de Z kuşağı ile geçinmenin gerekliliğini ortaya koyuyor. TÜİK'in rakamlarına göre Türkiye'de 15-24 yaş grubundaki genç nüfus 12 milyon 949 bin 817 kişiden oluşuyor. Genç nüfus, toplam nüfusa oranla yüzde 15.2 seviyesinde. Bu oran Avrupa Birliği (AB) üyesi 27 ülkenin genç nüfus oranlarından daha yüksek. Bir başka değişle önümüzdeki 10 yıl içinde, Z kuşağında yer alan milyonlarca kişi iş yaşamına adım atacak.

ESNEK ÇALIŞMAK İSTİYORLAR

Eğitim ve Kariyer Danışmanı Ayça Aytaç'a göre, Foster'ın yorumuna farklı açılardan bakılmalı, "Kuşaklar arası iletişim tarzlarında değişiklik var" diyen Aytaç, "Bunu iyi anlamak lazım. Z kuşağından gençler genellikle iş ortamında daha esnek bir çalışma ortamı bekliyorlar. Ayrıca Z kuşağı, iş-özel hayat dengesi konusunda oldukça hassas ve esnek çalışma saatlerini tercih etmelerinin temelinde de bu var" diyor.

Ayça Aytaç, "2025 yılına kadar iş dünyasının yüzde 30’unu Z kuşağı oluşturacak. Bu durumda yöneticilerin bu kuşaktan beklentileri ile birlikte Z kuşağının da yöneticilerinden beklentilerini değerlendirmekte fayda var" dedi.

DİL FARKLILIĞI

Z kuşağının, bazı kuralları esnetmeye eğilimli olabileceğini de sözlerine ekleyen Aytaç, "Örneğin, e-posta yazışmalarında daha samimi veya bizlerin çok da alışık olmadığı kısa bir dil kullanımı tercih ediyorlar. Teknolojinin de çok hızlı gelişmesiyle hayat bu kuşak için oldukça hızlı akıyor. Kuşaklar arası iletişim tarzları ve önceliklerin değişmesi nedeniyle bizim kuşağımızla yeni kuşak arasında zaman zaman anlaşmazlıkların olması söz konusu olabiliyor" ifadelerini kullanıyor.

DİJİTAL YERLİLER

Aytaç, ayrıca Z kuşağının iş hayatında diğer kuşaklara göre farklı beklentilere sahip olduğunu da söylerken, şunları ekliyor: "Z kuşağı dijital dünyanın içine doğdu. Bizler dijital göçmenleriz, oysa ki bu kuşak için 'dijital yerliler' diyebiliriz. Teknolojideki gelişme ile ortaya çıkan bu durum, diğer kuşaklardan farklı olarak değişik deneyimleri ve dolayısıyla değişim ve gelişimleri beraberinde getiriyor. Bütün bunlar ister istemez bu gençlerin iş hayatına ve iş hayatındaki beklentilerine de yansıyor."

Z kuşağının iş hayatındaki beklentileri şöyle sıralanıyor; 'esnek çalışma saatleri, çalışma ortamı çeşitliliği, topluma fayda oluşturma, gelişime açık iş ortamı...'

3 ZIT KUŞAK BİR ARADA

Foster'ın sözleri sonrası başlayan tartışmalara değinen Psikolog Özge Öztaşçı ise Z kuşağının önceki kuşaklara göre otoriter ve disiplinli ortamlara alışkın olmadığını söylerken, "Dolayısıyla iş yaşamında da aynı koşulları bekliyorlar. Z kuşağı 'benzersiz, eşsiz, tek' olduklarına inanarak yetiştirildi. Bu nedenle diğer kuşakların şımarıklık olarak adlandırdığı istekleri, kendilerinin doğal hakkı olarak görüyorlar. Burada asıl sorun iki neslin de farklılıklara odaklanması ve esneklik göstermemesi. Z kuşağına da bir de minik bir hatırlatma, şu an önceki kuşaklar için düşündüklerini kısa bir sonra bir sonraki nesilden kendilerine söylenirken bulacaklardır" diye konuşuyor.

Kaynak: Web Özel

Sonraki Haber