İran'dan İsrail'e siber saldırı! Pentagon raporu ortaya koydu

İsrail dış istihbarat servisi Mossad'ın Lübnan'da Hizbullah'a yönelik operasyonunun ardından tüm dünyada güvenlik endişeleri arttı. Pentagon'un İran raporundaki bilgilere göre Batılı ülkelerdeki İsrail yazılımlarına uzun zamandır Tahran tarafından siber saldırılar düzenleniyor.

Son Güncelleme:

İsrail dış istihbarat servisi Mossad'ın Lübnan'da Hizbullah'a karşı gerçekleştirdiği saldırı gözleri bir kez daha küresel savaşların en etkin silahlarından olan siber ordulara çevirdi. Haber Global Web Özel'in dün okuyucularına duyurduğu ve ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) tarafından hazırlanıp Rane istihbarat şirketi tarafından açıklanan raporun ikinci bölümünde şaşırtıcı bilgiler yer alıyor. Rapora göre İran Batı ülkelerindeki İsrail yazılımlarına geniş çaplı siber saldırılar düzenliyor.

Pentagon'un raporunda İranlı hacker grupların ABD ve Avrupa'da İsrail yazılımlarına saldırdığı ifade edilmekte.

İSRAİL YAZILIMLARINA SALDIRI

Pentagon raporunun ikinci bölümünde İran'ın Batılı ülkelerin yanı sıra İsrail'in kamu kurumlarına ve altyapısına yönelik siber saldırı eylemlerinin Rusya ve Çin'in saldırılarından çok daha etkili olduğu bilgisine yer verilmekte. Rapordaki en çarpıcı bilgilerin başında ise İranlı hacker gruplarının ABD ve Avrupa'da İsrail'den ithal edilen altyapı tesis yazılımlarını çökertmesi. Elde edilen bilgilere göre Tahran destekli siber saldırı grupları ABD ve Avrupa'da bu teknolojinin kullanıldığı barajlara, ticari gemi sektörüne ve benzin istasyonlarına da saldırıyorlar.

BAKÜ'YE DE SALDIRIYORLAR

Rapordaki bilgilere göre Tahran destekli 'Pioneer Kitten' adlı hacker grubu 27 Ağustos tarihinde eş zamanlı olarak ABD, İsrail, Azerbaycan ve Birleşik Arap Emirlikleri'ndeki eğitim, finans, kimya, endüstri, sağlık ve savunma sektöründeki kuruluşlarına geniş çaplı bir saldırı düzenledi. İranlı hacker gruplarının sıklıkla Batılı ülkelerin havacılık, uydu ve iletişim teknolojileri ile savunma sektörlerine sızdığı ve elde edebildiği bilgileri Tahran'a ulaştırdığı da iddialar arasında yer almakta.

MICROSOFT'A SIZDILAR

2023 yılında Microsoft'un ABD'li istihbarat birimlerine verdiği bilgiler de raporda yer alıyor. Buna göre İranlı hacker grubu 'Peach Sandstorm' önce şirketin sonrasında ise Microsoft kullanılan resmi hükümet kuruluşlarının sistemlerine sızdı. Elinde kullanıcı adları ve şifreleri bulunan grup uydu, savunma ve ilaç sektörüne ilişkin çok sayıda veriyi kısa süre içinde “çalmayı başardı.”

ABD Federal Soruşturma Bürosu FBI'ın tahminlerine göre başkanlık yarışından Kamala Harris'in galip çıkması halinde "İran siber saldırılarına son verebilir."

PATENTLİ YAZILIM HIRSIZLIĞI

Raporda 2018 yılından bu yana İran'ın siber gruplarının ABD'deki patentli çok sayıda ulusal yazılımı çaldığının altı çizilmekte. Yazılımların çalındığı sektörler içinde enerji ve petrokimya endüstrileri ön plana çıkmakta. Rapor İranlı hacker grupların ayrıca yurtdışındaki Tahran karşıtı muhalif İran diasporasına karşı da siber saldırılar gerçekleştirdiğini ortaya koymakta.

HARRIS İLİŞKİLERİ YUMUŞATABİLİR

ABD Federal Soruşturma Bürosu FBI'ın tahminlerine göre ülkedeki başkanlık yarışından Demokrat Parti'nin adayı Kamala Harris'in galip çıkması halinde İran'ın siber saldırılarına “son vermesinin sağlanabileceği” düşünülüyor. İran henüz Harris'in başkanlık kampanyasına yönelik bir saldırı gerçekleştirmedi.

Kaynak: Web Özel

Sonraki Haber