İki komşu ülkeye dikkat! Aşırı sağ kapımıza dayandı
Avrupa Parlamentosu'nda aşırı sağın yükselişi Türkiye'nin Batı komşuları Yunanistan ve Bulgaristan'ı da düşündürüyor. İki ülkede de merkez sağ birinci sırayı alırken, vekil sayılarını artıran aşırı milliyetçi partiler geleceğe yönelik alarm zillerinin çalmasına neden oluyor.
Avrupa Parlamentosu (AP) seçimleri pek çok ülkede aşırı sağ ve milliyetçi partilerin ürkütücü zaferiyle sonuçlandı. Almanya'da ırkçı "Almanya için Alternatif" (AfD) partisi ikinci sırayı alarak sosyal demokratları geride bıraktı. Fransa'da ise aşırı sağdaki Marine Le Pen’in partisi Ulusal Birlik (RN), 2019’daki son seçimlere kıyasla 10 puan yükselişle yüzde 31,5 oy aldı. İtalya'da da Başbakan Giorgia Meloni’nin neo-faşist gelenekten gelen partisi İtalya’nın Kardeşleri (FdI) büyük bir güce ulaştı. AP seçimlerinden çıkan sonuçlar Avrupa genelinde endişeyle izlenirken Türkiye'nin Avrupa Birliği üyesi iki komşusu Yunanistan ve Bulgaristan'da aşırı sağ partiler oylarını ciddi oranda artırdı.
YUNANİSTAN'DA YÜKSELİŞ
Yunanistan'da, iktidardaki merkez sağ Yeni Demokrasi Partisi 2019'daki AP seçimlerine kıyasla yüzde 6; 2023 seçimlerine kıyasla ise yüzde 10 oy kaybı yaşandı. Ülkenin iki sosyalist partisi SYRIZA ve PASOK da geriledi. Aşırı milliyetçi çizgideki "Yunan Çözümü" oyunu yüzde 9,3 oranında artırdı. Aşırı sağcı "NİKİ" yüzde 4,4 oy aldı. Yunan basınına yansıyan son bilgilere göre Yeni Demokrasi AP'de 7, SYRIZA 4, PASOK 3, Yunan Çözümü 2, Yunanistan Komünist Partisi (KKE) 2, NİKİ (Zafer) Partisi, Özgürlük Rotası ve Mantığın Sesi Partisi birer sandalye ile Avrupa Parlamentosu'nda temsil edilecek. Sonuçlar Yunanistan'da kabine değişikliğini beraberinde getirdi.
KIBRIS'TA 'ELAM' ENDİŞESİ
Yunanistan'da ırkçı politikaları nedeniyle kapatılan ve lideri cezaevine gönderilen Altın Şafak'ın Güney Kıbrıs'taki uzantısı olan aşırı sağcı ELAM adlı partinin oylarını artırması endişeyle karşılandı. Türk düşmanı bir siyaset izleyen ELAM 2008 yılında kuruldu. Bu tarihten itibaren katıldığı seçimlerde oylarını kademeli bir şekilde artıran ELAM, 2016 yılında Güney Kıbrıs Rum Yönetimi parlamentosuna milletvekili seçtirmeyi başardı. Son AP seçimlerinde ise ilk defa yüzde 10'dan fazla oy aldı. ELAM artık AP'de bir milletvekili ile temsil edilecek. Güney Kıbrıs'ta ırkçı bir partinin yükselişe geçmesi endişeyle karşılanırken, ELAM'ın hükümet başkanlığı seçimlerinde de kilit bir konuma gelebileceği belirtiliyor.
BULGARİSTAN İMAJ DERDİNDE
Bulgaristan'da Avrupa Parlamentosu için yapılan seçimde Avrupa'nın geneli gibi sağ partiler kazandı. İktidardaki merkez GERB, yüzde 23,18 alırken, aşırı sağ “Vazrajdane” yüzde 14,44'e ulaştı. Bu tabloya göre Bulgaristan, Avrupa Parlamentosu'ndaki sağcı Avrupa Halk Partisi'nin (EPP) siyasi grubunda 6 koltuğa sahip oldu. Aşırı sağın koltuk sayısı ise üçe yükseldi. Bulgaristan kamuoyu ülkelerinin AB içindeki konumundan rahatsız. Bulgar kimliğinin Avrupa'da küçümsendiği düşünülüyor. Bulgar siyaset bilimci Daniel Stefanov, Bulgaristan Radyosu'na verdiği demeçte bu durumu “Yabancı dil konuşan, iyi giyinen ve iyi görünen insanlara ihtiyacımız var ki diğer Avrupa Parlamentosu üyeleri tarafından olumlu algılanabilsinler" sözleriyle ifade ediyor.
BELİRSİZLİK UÇLARA YARAR
Son yıllarda siyasi belirsizlik yaşayan ülkede koalisyon hükümetleri uzun ömürlü olamıyor. Yolsuzluk, ekonomik sorunlar, euroya geçişteki gecikmeler seçmenlerin tepkisiyle karşılaşırken bu durum seçimlere katılım oranlarını da belirtiliyor. Son seçimlere katılım yüzde 32 olarak açıklandı. Siyasete olan güvensizliğin ülkede aşırı uçlarda yer alan popülist partileri güçlendireceği, Bulgar siyasetindeki istikrarsızlığın bu nedenle artabileceği yorumları yapılıyor.
Kaynak: Web Özel