'HTŞ'nin düğmesine kim bastı? Suriye'deki kaos Irak saldırısı için!
Suriye'nin İdlib kentini kontrolü altında tutan terör örgütü HTŞ'nin, Halep'e yönelik saldırısı soru işaretlerine yol açtı. Esad ve Şam yönetimi için kritik önemde görülen Halep'e başlatılan saldırının zamanlaması için "manidar" yorumları yapılırken, Suriye'deki kaosun İsrail'in, Irak'a yapacağı hava harekatıyla ilintili olduğu belirtildi.
İsrail ile Lübnan arasındaki ateşkesin hemen ardından, Suriye'nin İdlib kentini kontrolü altında tutan terör örgütü HTŞ'nin, Halep'e yönelik saldırısı soru işaretlerine yol açtı. HTŞ'nin ardındaki gücün, "ABD ve İsrail" gizli servisleri olduğuna dikkat çeken strateji ve uluslararası ilişkiler uzmanları; İran'ın vekil güçlerinin Lübnan'a kaydırılması ile HTŞ'nin sahadaki boşluğu fırsat olarak gördüğünü söylediler. Halep saldırısının bir diğer amacının ise İsrail'in; Irak'taki Haşdi Şabi güçlerine yönelik planladığı hava saldırısı olduğu da gündeme getirildi. Irak'a yapılacak İsrail saldırısı öncesinde İran'a bağlı vekil güçlerin, Suriye'deki çatışma sahasında kalması için HTŞ kartının sahaya sürüldüğü de ihtimaller arasında.
ABD-İSRAİL PLANI
HTŞ saldırılarının, ABD ve İsrail tarafından teşvik edildiğini söyleyen Emekli Tümgeneral Prof. Dr. Esat Arslan, 'haberglobal.com.tr'ye şu açıklamaları yaptı: "Böylelikle Suriye Ordusu kuzeye yoğunlaşacak, Lübnan sınırındaki birlikler de kuzeye kaydırılacak. Ayrıca İran'ın vekil güçleri de Suriye'de başlayacak kaos ortamında bölgede saplanıp kalması da planlar arasında. Türkiye'nin Halep'e yönelik saldırılardan oldukça rahatsızlık duyduğunu tahmin ediyorum."
ASIL HEDEFLERİ IRAK
Suriye'deki radikal İslamcı terör örgütlerinin, Ankara ile Şam yakınlaşmasını istemediğini de sözlerine ekleyen Arslan, "Ankara ile Şam arasında diplomatik temasların başlaması için girişimlerin hızlandığı bir dönemde başlayan HTŞ saldırıları dikkatle izlenmeli. HTŞ terör örgütü lideri Cevlani, hiçbir koşulda Esad ile uzlaşmaya yanaşmayan bir isim. Ahrar uş-Şam terör örgütü ise stratejik hareket tarzı benimseyen bir yapı. Halep'e başlatılan saldırı, İsrail'in, Irak'taki Haşdi Şabi hedeflerine yönelik saldırıyla ilintili. Böylelikle Rusya, Suriye ve İran'ın askeri gücünün Suriye'de oyalanması hedefleniyor" dedi.
Prof. Dr. Hasan Ünal (Uluslararası İlişkiler Uzmanı)
KAOS PLANI DEVREDE
"İsrail, Hizbullah'a 3.kez yenildi. Bazı aklı evveller, İsrail'in Hizbullah'ı yendikten sonra Lübnan ve Suriye üzerinden PKK/PYD terör örgütü ile birleşip, Türkiye'ye saldıracağı iddiasında bulunuyordu. 'Kürt kartını İsrail'e kaptırmayalım' şeklindeki uyduruk senaryolar çöktü. İsrail, Lübnan'daki yenilgisinden sonra Suriye'de kaos planını devreye soktu."
ZARAR GÖRÜYORUZ
"Hem HTŞ'nin hem PKK/PYD'nin ipleri ABD'nin elinde. Birbirine karşıt gözüken terör yapıları, ABD ve İsrail, stratejilerine uygun hareket ediyor. Türkiye'nin vakit kaybetmeden Şam yönetimi ile uzlaşarak, Suriye'deki terörün belini kırmalı. Türkiye için sadece PKK/PYD değil; HTŞ ve selefi terör örgütleri de tehdit. Suriye'deki kaosun sürmesi, Türkiye'nin zarar görmesi anlamına geliyor."
4'LÜ İTTİFAK OLMALI
"ABD'nin Suriye'den çekilmesi elimizi rahatlatır. Şayet 20 Ocak sonrası ABD güçleri Suriye'den çekilmezse, Türkiye, İran, Irak ve Suriye ortaklığı dörtlü grup olarak hem PKK/PYD hem de selefi terör örgütlerini ezip geçmelidir. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Şam ile normalleşmeye olumlu bakarken, Dışişleri Bakanı Fidan'ın buna yanaşmaması anlaşılır gibi değil."
Dr. Hüseyin Fazla (Strasam Direktörü-Emekli Tuğgeneral)
"ORTAK OPERASYON"
"HTŞ'nin kontrolünün tümüyle ABD'nin elinde olup olmadığı soru işareti. ABD, İsrail ve Rusya istihbarat birimleri, terör örgütlerini kullanıyor. Suriye'deki denklem çok karışık. Terör örgütlerinin kendi içinde bütünleşik yapı yok. Asıl üzerinde durmamız gereken konu Fırat'ın batısında yarım kalan operasyonlarımızı tamamlamak olmalı. Mümbiç ve Tel Rıfat'a giremedik. M4 karayolunun kuzeyinde güvenlikli bölge inşa ederken, ABD ve Rusya'dan gelen baskı ile frene bastık."
Kaynak: Web Özel