HPV aşısı gerekli mi? Her yıl 1300 ölüm engellenecek

Kadınlarda genital kanser türlerinin önlenmesinde hayati görülen HPV aşısı; bu kez Prof. Dr. Canan Karatay'ın sözleriyle gündeme geldi. Tıp dünyası Karatay'ın açıklamalarını "bilim dışı" olarak yorumlarken, HPV aşısının ulusal aşı takvimine alınması gerektiği belirtildi.

Son Güncelleme:

Kadınları; olası rahim ağzı, genetik siğiller ile vajinal kanser türlerinden koruyan HPV aşısı henüz ulusal aşı takvimine alınmış değil. Son olarak Kalp ve İç Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Canan Karatay, etkinliği bilimsel olarak kanıtlanmış HPV aşısına yönelik; "Kesinlikle yapılmaması lazım. HPV yapılan genç kızlarda felç oluyor" sözleri tıp dünyasını adeta ayağa kaldırırken, yeni bir tartışma başlattı. Önce Çocuklar ve Kadınlar Derneği yöneticileri, Prof. Dr. Karatay hakkında 'halka yanıltıcı bilgi yaydığı' gerekçesiyle suç duyurusunda bulunurken, uzmanlar ise bu tür söylentilere kulak asılmaması gerektiğinin altını çizdi.

AŞI TAKVİMİNDE DEĞİL

Türkiye'de aşı takviminde olmayan HPV aşıları, 2006 yılından bu yana birçok ülkede kullanılıyor.  125 ülkede kız çocukları için; 47 ülkede ise hem kız hem erkek çocukları için HPV aşılaması önerilirken, Dünya Sağlık Örgütü de zaman zaman söz konusu aşının yaptırılması gerektiğinin  altını çiziyor. HPV aşısının kadınlarda genital kanser risklerinin yanı sıra erkeklerde, penis ve anüs kanserlerine karşı da koruyucu olduğu belirtilirken, söz konusu aşının Türkiye'deki satış fiyatı ise 4 ile 5 bin TL arasında değişiyor. Ancak HPV aşısı yetişkin kadınlarda 3 doz uygulandığından ortaya ciddi bir maliyet çıkıyor.

Doç. Dr. Çiğdem Pulatoğlu, HPV aşısının mümkünse cinsel ilişki başlamadan önce yapılması gerektiğinin altını çizerken, "9 yaş itibariyle çocuklara, kadınlara ve erkeklere uygulanabilir" dedi.

VİRÜSTEN KORUYOR

HPV aşısının genital kanser türlerine karşı koruyucu olduğunun bilimsel olarak kanıtlandığını belirten Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. Çiğdem Pulatoğlu "HPV aşısı Human Papilloma Virüs olarak bilinen bir DNA virüsü ve cinsel yolla bulaşan en yaygın enfeksiyonlardan. Özellikle rahim ağzı kanserlerinin neredeyse yüzde 99'u HPV'den kaynaklanıyor. Genel bulaşma cinsel yolla oluyor. 200 civarında HPV türü mevcuttur. Ancak bilinen yaklaşık 20 HPV virüsü kanserlere yol açar. Aşının takvime alınması çok önemli" dedi.

ZARARLI YAN ETKİ YOK

HPV aşısının genellikle koldan ve kas içerisine yapılan bir aşı olduğunu da sözlerine ekleyen Doç. Dr. Pulatoğlu, "Diğer aşılarda olduğu gibi sadece aşı yerinde kızarıklık, hafif şişlik ve ağrı görülür. Bunun dışında yapılan çalışmalarda HPV aşısına bağlı ciddi bir yan etki gözlenmiş değil. HPV aşısı eczane ve hastanelerden temin edilebilir. Aşının 25 yıl koruyuculuğu olduğu biliniyor. Maalesef Türkiye’de HPV pozitiflik oranları çok yüksek seyrediyor" diye konuştu.

Dünya Sağlık Örgütü, HPV aşılamasında rahim ağzı kanseri taramasındaki hedeflere ulaşılması durumunda rahim ağzı kanserinin ortadan kalkmasının mümkün olduğunu belirtiyor.

HER YIL 1300 ÖLÜM

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Opr. Dr. Birgül Karakoç ise HPV, kadınlarda rahim ağzı kanserinin önlenmesinde HPV aşısının "olmazsa olmaz" olduğunu söylerken, "Türkiye’de her yıl yaklaşık 3 bine yakın kadına rahim ağzı kanseri tanısı konuluyor. Yılda yaklaşık bin 300 kadın rahim ağzı kanserinden hayatını kaybediyor. Rutin muayeneler, tarama testleri ve aşılanma ölümlerin önüne geçiyor" ifadelerini kullandı.

GERÇEK DIŞI AÇIKLAMALAR

Öte yandan Türk Jinekoloji ve Obstetrik Derneği tarafından yapılan açıklamada ise Prof. Dr. Karatay'ın sözlerinin gerçeği yansıtmadığına değinilirken, "Daha önce de 'Aşı yaptırmak yerine kelle paça çorbası için' şeklinde söylemi bulunan şahıs tarafından yapılan bu gerçek dışı beyanların ciddiye alınacak bir yanı yok. Bütün bilimsel verileri dışlayarak, sadece haber olmak için gerçeklerden tamamen uzak bu tip paylaşımlara halkımızın itibar etmemesini diliyor, yetkilileri bu konuda gereğini yapmaları için sorumluluk almaya davet ediyoruz" görüşleri sıralandı.

Kaynak: Web Özel

Sonraki Haber