Hem ABD hem Rusya kıskacı, terör koridoruna çözüm '4'lü ittifak

2.Trump dönemine ilişkin en çok merak edilen başlıklardan biri de Suriye denklemindeki stratejik hamleler. 'Haberglobal.com.tr'ye konuşan iki önemli isim; Türkiye ile Suriye arasındaki normalleşme sürecinin nasıl baltalandığını masaya yatırırken, 'PKK terörü ve Davut Koridoruna karşı "4''lü ittifak modelini gündeme getirdiler. İşte "denklem içinde denklem" olarak değerlendirilen Suriye'deki açmazlar.

Son Güncelleme:

İsrail'in Gazze katliamıyla başlayan Orta Doğu'daki süreç, İran eksenli büyük savaşa evrilme riski taşırken, 'Türkiye, Suriye' hattında ise terör koridorunun geleceği merak ediliyor. ABD-İsrail ittifakının 4 ülkeyi içine alan sözde Kürdistan planına karşı, adımların neler olduğunu anlatan iki uzman Doç. İkbal Dürre ve Dr. Hüseyin Fazla ise 4 ülke arasında uyumlu bir ittifak kurulması gerektiğini söyledi. İşte karışık Suriye denklemlerindeki son durum ve olasılıkları sorduğumuz ikilinin analizleri...

Doç. Dr. İkbal Dürre (Uluslararası İlişkiler Uzmanı)

ZEMİN KAYGAN MI?

"Türkiye ile Rusya arasındaki yakınlaşmanın son günlerde bir nebze gerilediğini görüyor. Suriye'deki olası yeni ittifaklar, gelecekte dönem yol haritasını belirleyecek. Ancak zemin çok kaygan. Rusya, ABD'nin Suriye'deki kırılmak istiyor. Türkiye'nin, Suriye politikasında batıya Rusya'ya yaklaşması ile ilişkiler bozar."

Doç. Dr. Dürre: "Özellikle ABD, Suriye'de olduğu sürece barış ortamında mümkün değil. Trump, ABD askerini Suriye ve Orta Doğu'dan çekmek istese bile bölgesel gelişmeler buna izin verecektir. Diyelim ki, Ankara ile Şam barıştı. ABD ve Rusya ikilisi, Suriye'den çekilmediği sürece bu barışma ne ifade edecek? 

ELİMİZ ZAYIFLAR MI?

"Madalyonun diğer yüzüne bakalım. Türkiye gerçekten ABD'nin Suriye'den çekilmesini ister mi? ABD'nin bölgedeki askeri varlığı sadece Kürtlere değil, Türkiye'ye de dolaylı fayda sağlıyor. ABD'nin, Suriye'den tamamen çıkması, bu ülkenin Rusya'nın kontrolüne girmek demektir."

ESAD'IN POZİSYONU

"Şam yönetimi, terör koridoru çözümleyecek siyasi irade ve çözüme sahip değil. ABD, İsrail, İngiltere ittifakı; PKK/YPG üzerinden buna izin vermiyor. Rusya her ne kadar Esad ile Kürtlerin arasını bulmak için uğraşsa da; Şam yönetimi, Moskova' Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov'un çabasına rağmen Esad kaçak güreşiyor.  Oysa mevcut konjonktürde Türkiye ile Suriye'yi hiç yakınlaşıp, sorunlar ortaklaşa çözebilir.

Fazla: "Kamışlı'dan El-Aziz'e kadar geniş bir sahayı kontrol edecek. Bunun ardından Türk ve Rus askerlerinin devriye yapması kararlaştırılsa da bir ilerleme kaydedilemedi." 

Dr. Hüseyin Fazla (Strasam Direktörü-Emekli Hava Pilot Tuğgeneral)

'RUSYA'DA KARŞIMIZDA MI?

"Türkiye'de 'büyük resmi' çok iyi okuduğunu sananlar sadece ABD'ye yüklenip, Rusya'ya laf söylemiyor. 2019'da Fırat'ın doğusuna harekat yapmak istediğimizde sadece ABD değil, Rusya'da karşımıza dikildi. Harekatı kısa kesip, bölgeden çıkmak zorunda kaldık."

ESAD NEDEN İSTEMİYOR?

"Türkiye 2 yıldır, ABD-Rusya ekseninde sorunun çözülemeyeceğini gördüğünden Esad ile anlaşma yoluna gitmeye çalışıyor. Esad, Türk askeri varlığının Kuzey Suriye'den çıkmasını isterken, Şam yönetimine muhalif gruplara destek verilmemesini istiyor. Ankara ile Şam'ın şu an için aynı eksende buluşması zor. Irak politikamızda Barzani ile yakınlaşmaya son verilip, tamamen Irak merkezi hükümetiyle ilişki kurulması gerekiyor. Barzani veya Talabani, ellerine fırsat geçtiği ilk anda Irak'ın kuzeyinde sözde Kürdistan'ı ilan eder."

Dr. Hüseyin Fazla: "Fırat'ın doğusunda kurulmak istenen sözde Kürt koridorunun hamileri ABD ve Rusya'dır."

ADRES NERESİ?

"ABD-İsrail ittifakı, Türkiye'ye Suriye ve Irak'ın kuzeyindeki Kürt bölgelerini içine alacak federatif yapı öneriyor. Türkiye'ye 'büyüyeceksin, Kürtler senin kontrolünde olacak' deniliyor ancak federasyonun sonraki adımı bölünmedir. Ankara; ABD ve Rusya ile arka kapı siyaseti yürütürken, Suriye, Irak ve İran ile dörtlü uzlaşı ve ittifak oluşturmaya öncülük etmeli. Terör Koridoru ve batının sözde Büyük Kürdistan planına karşı koymanın yolu; Türkiye, Suriye, Irak ve İran'ın bir araya gelerek uyum içerisinde hareket etmesidir."

 

Kaynak: Web Özel

Sonraki Haber