Hamas lideri Haniye'nin öldürülmesinin ardından uzmanlardan "Orta Doğu daha da karışacak" uyarısı!

Hamas hareketi, İsmail Haniye’nin İran’ın başkenti Tahran’da düzenlenen bir saldırıda hayatını kaybettiğini doğruladı. Hasan Kalyoncu Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Murat Aslan Haniye'ye yapılan suikast sonrası Orta Doğu'nun daha da karışacağını söyledi.

Son Güncelleme:

Dünya güne bu sabah Hamas lideri İsmail Haniye’nin İran’ın başkenti Tahran’da düzenlenen bir saldırıda hayatını kaybettiği haberiyle başladı. Peki bu suikast Orta Doğu'da neleri getirip neleri götürecek? İran kendi ülkesinde böyle bir suikastın yapılmasının altından nasıl kalkacak? İsrail-Gazze savaşında ateşkes görüşmeleri masadayken bölgede durum nasıl ilerleyecek?

Hasan Kalyoncu Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Murat Aslan haberglobal.com.tr'den Şifa Kaymak'a Haniye suikastiyle ilgili şunları söyledi.

Doç. Dr. Murat Aslan'ın Haniye suikastiyle ilgili dikkat çeken açıklamaları şöyle:

Doğrudan Gazze'deki süreci etkileyecek. Simgelik bir liderdi. Hamas, Gazze ve genel olarak İsrail'e yürüttüğü siyaseti motive ediciydi. Mutlaka bir ilave çarpan dönemine girilecek. Hamas Gazze sürecini hızlı şekilde elden geçirecek.

"HANİYE'NİN İRAN'DA ÖLDÜRÜLMESİ BÜYÜK BİR SÜPRİZ"

7 Ekim saldırıları ilk başladığında Hamas'ın aldığı bir karar olarak dünyaya duyurulmuştu. Haniye ise televizyonlardan öğrenmişti. Daha sonra şükür duasıyla askeri girişimi desteklemişti. Ailesinden çok kayıplar vermişti. İsrail Haniye'yi bir şekilde sembolleştirdi.
İran'da bu ilk suikast değil. Silahsız sistemlerle bu suikastler geldi. Pezeşkiyan'ın yemin töreninde Haniye öldürülüyorsa ideolojik ve dini motiflerle birlik sağlayamıyorsa bu bir tehlikedir. İsrail, İran'da karşıt olanlardan faydalanıyor. İran'da çok geniş çapta istihbarat ağı var. İran bunu oturup düşünmesi lazım. Haniye suikast ile öldürülmesine tepki göstermesi gerekir. Haniye'nin güvenliğinden sorumludur. Şii Hilali adı verilen coğrafyada tereddütler ortaya çıkacak. Haniye'nin öldürülmesi İran'da kutuplaştırıcı etkiye neden olabilir. İran gibi bir ülkede Haniye'nin öldürülmesi büyük bir sürpriz ve beklenen bir durum değil.

Hasan Kalyoncu Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Murat Aslan

"ORTADOĞU DAHA DA KARIŞACAK"

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Haniye'ye karşı büyük bir sempatisi var. Türkiye doğal olarak bir bölgeye oturacak. Katar şu ana kadar Haniye'yi misafir eden bir ülke. Ateşkes görüşmeleri masadaydı. Şuan itibariyle görüşmeler sonlanmış olacak. İsrail, on binlerce kişi sokağa çıkıyor. Haniye'nin öldürülmesiyle birlikte Hamas'ın İsrailli rehinelerle ilgili daha katı bir tutuma neden olacak. İsrail'in bu girişimi daha da ortamı sertleştirecek. Bu husus aynı zamanda Gazze'de İsrail ordusuna karşı daha agresif hale gelecek ve sivil kaybı artacaktır. Irak ve Suriye'de İranlıların desteğine sahip olan örgütler silahlı gruplar ABD ve İsrail odaklı eylem serisini başlatacak. Lübnan'da zaten bir gerginlik var. 

Sonraki Haber