Hainler ateşle oynuyor! 'Teröristan' kalkışması
Suriye'nin kuzeyinde 'yerel seçim' adı altında bölünme provası yapan terör örgütü PKK/PYD, geçtiğimiz ay sözde 'İdari Bölgeler Kanunu' hazırladı. Bölgeyi 'kanton' adı altında 7 idari birime ayıran terör örgütünün bir de sözde 'Anayasa Mahkemesi' kurduğu belirlendi.
Suriye'nin kuzeyinde 151 yerleşim yerini işgal altında tutan terör örgütü PKK/PYD'nin 11 Haziran'da yapmayı planladığı sözde seçimi ağustos ayına ertelemesinin ardından dikkatler bölgeye çevrildi. Terör örgütü, yerel seçim adı altında bölgede geçen 30 Mayıs tarihinde sandık kurulacağını açıklamış, daha sonra 11 Haziran'a ertelediğini duyurmuştu. Ancak Ankara'nın bu girişime yönelik uluslararası baskıları sonuç verdi. ABD'den yapılan açıklamada "bölgede şeffaf bir seçim yapma ortamı olmadığı" belirtildi. Terör örgütü de, sözde seçimin bu kez de ağustos ayına ertelendiğini duyurdu.
ÖZERKLİK GİRİŞİMİ
Bölgede ağustos ayında sandık kurulup kurulamayacağı belirsizliğini korurken, terör örgütünün "TEV-DEM" adı verilen bölgesel yönetim mekanizmasında da değişiklikler yapıldığı ortaya çıktı. Terör unsurları tarafından sözde 'kanton' adı verilen yerleşim yerlerinin, 'özerk' bir yapılanma haline gelmesi için "Toplumsal Sözleşme" adlı bir belge hazırlandı. Terör örgütü çizgisinde yayın yapan medya organları söz konusu "Toplumsal Sözleşme" için "Anayasa Mahkemesi" ifadesini kullandı.
SÖZDE YÖNETİM MODELİ
Terör örgütü yayınlarına yansıyan bilgilere göre Suriye'nin kuzeyinde işgal altında tutulan bölgelerde geçen ay sözde 'İdari Bölgeler Kanunu' ilan edildi. Suriye'nin toprak bütünlüğünün ortadan kaldırılmasını hedefleyen sözde kanuna göre bölge 6 'büyükşehir', 40 'şehir' ve 105 'belde'ye ayrıldı. Teröristler tarafından 'Rojava Özerk Yönetimi' olarak adlandırılan Suriye'nin Kuzey ve Doğu bölgelerinde 'kanton' adı verilen yerleşim yerlerinin, Cezire, Deyrizor, Rakka, Tabka, Fırat, Mınbiç ve Şehba olduğu açıklandı.
NÜFUS YAPISIYLA OYNANDI
Bölgede daha önce idari yapılar terör örgütü tarafından “şehir, ilçe, belde, köy ve mezra” olarak tanımlanırken geçen aydan itibaren sözde 'kanton' adı altında “büyükşehir, şehir, belde, köy ve mezra” haline getirildiği belirlendi. Terör örgütünün yayınlarına göre sözde kantonlarda nüfusları 100’ün altında olan yerleşim yerleri mezra, 101 ile 5 bin arasında olan yerleşim yerleri köy, 5 bin ile 35 bin arasında olan yerleşim yerleri belde, 35 bin ile 200 bin arasında olan yerleşim yerleri şehir ve 200 binden fazla olan yerleşim yerleri büyükşehir olarak gösterildi.
'ANAYASA MAHKEMESİ!'
Terör örgütü yakın zamanda sözde kantonların isimlerinde yapılan değişikliğin yanı sıra; 'Rojava Anayasası' adını verdiği; Suriye'nin toprak bütünlüğünü tehdit eden 'Toplumsal Sözleşme’ adlı bir belgenin de duyurusunu da yaptı. Terörist yayın organları bu belge etrafında bir 'Toplumsal Sözleşme Mahkemesi' kurulduğunu bu sözde mahkemenin 'Anayasa Mahkemesi' işlevi göreceğini duyurdu.
BM KARARLARINA AYKIRI
Öte yandan Türkiye ise Suriye sınırındaki bölücü girişimleri dikkatle izliyor. Uluslararası alanda sözde seçime sert tepki gösteren Ankara, sınırında askeri seçenekler de dahil her türlü tedbiri olmaya hazır olduğunu açıklarken; ABD de 11 Haziran'da yapılması planlanan seçime müdahale etti. Ankara, terör örgütünün Suriye'nin kuzeyini idari olarak Şam yönetiminden ayırma girişimlerinin Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin (BMGK) Suriye konusundaki kararlarına aykırı olduğunu her platformda dile getiriyor. BMGK, 2015 yılında aldığı 2254 sayılı kararında Suriye'de acil ateşkesin sağlanması için çabaları desteklerken ülkenin toprak bütünlüğünün korunmasına da vurgu yapmıştı.
Kaynak: Web Özel