Günde 2 bin hasta, tüp bebek için gelen var

Kışın gelmesiyle birlikte acil servislerdeki yoğunluk da arttı. Hekimler ise viral enfeksiyonlara bağlı şikayetlerin yanı sıra hafta sonları spor yaralanmalarının arttığına dikkat çektiler. İstanbul'daki kamu hastanelerine ise günde ortalama 2 binden fazla acil hastası geldiği belirtildi.

Son Güncelleme:

Türkiye’de acil servislere yapılan başvurular günden güne değişiklik gösteriyor. Sağlık çalışanları, hafta sonu ve hafta içi saat dilimlerinde bile hastaların farklı nedenlerle acil servisin kapısını çaldığını söylerken, kış aylarında viral enfeksiyonlarda adeta patlama yaşandığını dile getiriyorlar. 'Haberglobal.com.tr'ye konuşan İstanbul Kanuni Sultan Süleyman Eğitim ve Araştırma Hastanesi Acil Tıp Kliniği Şefi Doç. Dr. Serkan Doğan, hafta sonu ve araç trafiğinin yoğun olduğu saatlerde acil servis başvurularında artış gözlemlediklerini belirtirken, bu dilimlerde travma hastalarının arttığını söyledi.

YAZIN ISIRIKLAR

Doç. Dr. Doğan, tatil günlerinde spor yaralanmalarının arttığına dikkat çekerken, "Özellikle okul çağı çocuklarında ortopedik yaralanma nedenleri ile acil başvuruları sık oluyor. Yaz aylarında gıda ve su kaynaklı zehirlenmelerin yanı sıra sıcakla ilişkili hastalıklar, sivrisinek, böcek ısırıkları, alerjik durumlar artış gösterirken, kış aylarında ise üst solunum yolu hastalıkları, grip, nezle gibi soğuk algınlıkları ve yaygın viral enfeksiyonlarda ciddi artış yaşanıyor" dedi.

Doç. Dr. Serkan Doğan iş yoğunlukları, trafik kazaları, spor etkinlikleri, hava koşulları ve benzeri faktörlere bağlı olarak da acil servis başvuru nedenlerinin değişiklik gösterdiğini söyledi. 

GEREKSİZ MEŞGUL EDİLİYOR

Ciddi yaralanmalar, solunum sıkıntısı, kalp krizi, inme gibi sorunların acil tıbbi müdahale gerektiren sorunlar olduğunu dile getiren Doç. Dr. Doğan, "Çalıştığım hastanede acil servise günde yaklaşık 2 bin, 2 bin 500 hasta gelmekte ve bu başvuruların yaklaşık yüzde 10'unu 112 ile acile gelişler oluşturmakta. Belki de üzerinde durmamız gereken sayısal oran değil, 112 acil sağlık sisteminin halkımız tarafından etkin ve doğru kullanılması. Bazen tüp bebek yaptırmak için bile acil servislere başvuranlar olduğunu duyuyoruz. Gereksiz meşguliyetlerin önüne geçilmesi gerekiyor" ifadelerini kullandı.

Doç. Dr. Serkan Doğan, okullarda erken sınıflardan başlayarak sağlıkla ilgili eğitimlerin ve bilgilendirmelerin arttırılmasının etkin bir yöntem olacağını belirtti.

EN YOĞUN CUMA, CUMARTESİ

Taksim Eğitim ve Araştırma Hastanesi Acil Tıp Kliniği Eğitim Sorumlusu Prof. Dr. Özgür Karcıoğlu ise acil servise başvuranlara ilişkin günlere göre değerlendirme yaparken, şu bilgileri veriyor "Pazar günleri dış ortam aktivitesi, spor gibi nedenlerle düşme ve yaralanmalar, bisiklet kazalarına bağlı başvuruları görüyoruz. Cuma ve Cumartesi günleri ise acilin kapısı daha çok çalınıyor. Acil servislerde 17.00 ile 00.00 saatleri arasında diğer saatlere göre belirgin şekilde daha fazla hasta geldiğinden bu saatler ‘prime time’ olarak adlandırılır."

Prof. Dr. Özgür Karcıoğlu, ambulansla gelen olguların ülke istatistiklerinde yüzde 5 düzeyinde olduğunu bunun yanı sıra acil servislere ambulansla gelen olguların tüm olgu sayılarının yanında ciddi bir yükü oluşturmadığını söyledi.

GERÇEKTEN İHTİYACI OLAN YÜZDE 3

Prof. Dr. Karcıoğlu, polikliniklerin ve aile sağlığı merkezlerinin ihtiyaca yanıt vermede yetersizliği nedeniyle acil başvuru artışının yalnızca Türkiye’de değil, dünyada da yaşamın bir gerçeği olduğunu vurgularken, "Yaşamı tehdit eden gerçek acil hasta oranı yüzde 3 düzeyinde kalsa da şiddetli ağrı, nefes darlığı, baş dönmesi gibi yakınmalarla gelip acilen tetkik ve tedavi edilen olgular da söz konusu. Bu olgular da hesaba katıldığında yüzde 40'a yakın hastaya çeşitli şekillerde müdahale edilmekte, kalan hastalar ise reçeteli veya reçetesiz olarak taburcu ediliyor" diye konuştu. 

Kaynak: Web Özel

Sonraki Haber