Gümrük Birliği kapı açacak... AB vizesinde anlaşma zemini
2024 başında 28. yılını dolduracak Gümrük Birliği Anlaşması'nın güncellenmesi tartışılırken AB'den Türklere vize kolaylığı için pozitif açıklamalar geliyor. İş insanlarına, öğrencilere, lojistik sektörüne, kültür sanat temsilcilerine çok girişli ve uzun süreli vize için gözler yeni yıla çevrildi.
Avrupa Birliği ülkelerinin Türk vatandaşlarına vizede çıkardığı sorunlar devam ederken çözüm için AB ile Gümrük Birliği Anlaşması'nın güncellenmesi gündeme geldi. Avrupa Birliği Komisyonu, Türkiye ile yeni bir başlangıç ve stratejik işbirliği için Gümrük Birliği'nin modernizasyonu ile vize kolaylığı önerdi; vize kolaylığının hem ticaret hem de kültürel yakınlaşma için önem taşıdığı belirtildi. Diğer yandan Kıbrıs sonunu ve Rusya ile ilişkilerle ilgili siyasi kriterler de gündeme getirildi. Ancak vize kolaylığı için siyasi kriterlerin karşılanmasının beklenip beklenmeyeceği belirsizliğini koruyor.
OLUMLU ATMOSFER
Ticaret Bakanı Ömer Bolat, geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada, yeni yılda Türkiye-AB ilişkilerinde Gümrük Birliği'ni modernleştirme, genişletme karşılığında, iş insanlarının, öğrencilerin, lojistik ve taşımacılık sektörünün, kültür-sanat temsilcilerinin çok girişli ve uzun süreli vize kolaylığı için müjdeler vermişti. AB Komisyonu tarafından hazırlanan bu yöndeki raporun kabul edilmesi için olumlu bir atmosfer oluştuğu belirtiliyor.
YENİ DÖNEM UYARLAMASI
AB ile yapılan Gümrük Birliği Anlaşması 2024 Ocak ayında 28. yılını dolduracak. Oluşan olumlu hava Ticaret Bakanlığı ve Avrupa Birliği temsilcileri arasında yapılan görüşmelere de yansıyor. Yeni dönemde AB ile Türkiye arasında artan ticari ilişkiler ve yatırım işbirlikleri Avrupa'daki pek çok sektörde Türkiye'ye duyulan ihtiyacı artırdı. Aradan geçen 28 yıl içinde, AB ile ticarette yeni üretim modelleri ve yeni sektörlerin oluşmasıyla birlikte pek çok şey değişti; hizmet sektörü, e-ticaret gibi yeni ilişki biçimleri ortaya çıktı.
BELİRLİ GRUPLARA KOLAYLIK
AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell ile AB Komisyonunun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Oliver Varhelyi tarafından vize ile ilgili yapılan açıklamalarda da ticari ilişkilerin çeşitlendiğine vurgu yapılıyor. AB liderleri tarafından onaylanması gereken komisyon önerileri arasında Gümrük Birliği'nin modernizasyonu ile belirli gruplara vize kolaylığı, temasların artırılması, yatırımların desteklenmesi bulunuyor.
GÖRÜŞ AYRILIKLARI DA VAR
Özellikle Oliver Varhelyi Türkiye ile kilit konulardaki görüş ayrılıklarına rağmen birleştirici unsurların daha fazla olduğunun altını çiziyor. Ekonomi, ticaret, enerji, ulaşım gibi alanlardaki büyük potansiyele vurgu yapılırken toplumlar arasındaki yakınlaşma isteğinin önemli olduğu belirtiliyor. Bu sebeple vize kolaylığının komisyon önerileri arasına alındığı bildiriliyor.
AKRABA KOLAYLIĞI ÖNERİSİ
Komisyon, Türkiye ile AB arasındaki Gümrük Birliği'nin modernizasyonu için müzakere çerçevesini belirlemek üzere istişarelere başlanmasını tavsiye ediyor. AB Komisyonu'nun "Vize Prosedürleri" başlıklı bölümünde başta iş insanları, öğrenciler ve AB ülkelerinde akrabaları yaşayan Türk vatandaşları olmak üzere belirli kategorilerdeki Türk vatandaşlarına vize kolaylığı için, üye ülkelerin ellerindeki imkanları değerlendirmesi isteniyor.
SİYASİ KRİTERLER TARTIŞMASI
Avrupa Birliği Komisyonu, Kıbrıs ve Rusya ile ilişkiler gibi siyasi başlıklara da komisyon çalışmalarında yer veriyor. Tam üyelik görüşmelerinin kriterleri arasında yer alan bu başlıkların vize kolaylığı için de gündeme getirilip getirilmeyeceğini sorduğumuz emekli büyükelçi Ümit Pamir'e göre bu konu da Avrupa Birliği'nin siyasi tercihlerine göre şekillenecek. Pamir vize kolaylığı ile ilgili Haber Global Web Özel'e “Vizede AB'nin Almanya, Fransa, İtalya gibi güçlü ülkelerinin kararı belirleyici olacak” dedi.
AB SİYASİ KARAR VERECEK
Hollanda'da aşırı sağcı Gert Wilders'in seçimi kazandığını hatırlatan Ümit Pamir şunları söyledi: “Avrupa'da gelişmelere göre yine Kıbrıs sorunun arkasına saklanabilirler. Ya da Türkiye'nin stratejik önemi var. Türkiye'yi kaybetmemeliyiz' diye düşünebilirler.”
Kaynak: Web Özel