Grönland'da ABD-Çin savaşı! Trump'ın gözü nadir elementte

ABD'de 2.kez başkanlık koltuğuna oturmaya hazırlanan Donald Trump'ın Grönland'ı ilhak planının arkasında değerli maden ve elementler çıktı. Geçtiğimiz yıllarda, Çinli maden şirketlerinin lisanlarının iptal edildiği Grönland; demir, uranyum, gümüş, elmas, boksit, zirkon ve titan yatakları ile adeta servet barındırıyor. Stratejistlere göre Trump'ın Çin'i devirme planında Grönland kritik öneme sahip.

Son Güncelleme:

ABD'nin seçilmiş başkanı Donald Trump'ın "Grönland" çıkışı dünya gündemine oturdu. Danimarka'ya bağlı olan Grönland'ı; ısrarla ABD'ye katılması gerektiğini savunan Trump'ın neden bu çağrıyı yaptığı  merak ve tartışma konusu olurken,  20 Ocak sonrası yaşanacak gelişmeler ise diplomasi koridorlarında endişe yaratmış durumda. Atlas Okyanusu'nun kuzeyinde, 2 milyon 166 bin kilometrekare alanı kaplayan ve kuzey kutbundaki en büyük buz örtüsüyle kaplı Grönland, Danimarka Krallığı'na bağlı özerk bir bölge konumundu bulunurken, buzul olmayan bölgelerde ise önemli doğal kaynaklar bulunuyor.

Danimarka'ya bağlı olarak 1973 yılında Avrupa Ekonomik Topluluğu'na dahil olan Grönland, 23 Şubat 1983 tarihinde yaptığı bir halk oylaması sonucunda AET'den ayrılma kararı almıştı.

ÇİNLİLER'İN LİSANSI İPTAL 

Grönland’daki Kuannersuit maden sahası, dünyanın en büyük nadir toprak element rezervlerini barındırırken, ABD ile Çin'in de rekabet alanı olarak öne çıkıyor. Son yıllarda Grönland'ın başkenti Nuuk'taki, Çinli maden şirketlerinin lisansları ABD baskısıyla iptal ettirilirken, uranyum yatakları ise halihazırda iki ülkenin radarında bulunuyor. Grönland'ın Kvanefjeld bölgesinde önemli miktarda uranyum rezervi bulunurken, Isua demir cevheri yatakları ise Grönland'daki en büyük demir cevheri rezervlerini oluşturuyor. Ilulissat bölgesinde yoğunlaşan altın rezervlerinin yanı sıra Aappaluttoq bölgesindeki bakır madenleri ile gümüş, elmas, boksit, zirkon ve titan madenleri ise Trump ve ekibinin iştahını kabartıyor.

KAYNAKLARI SÖMÜRECEK

Arktik ve Atlantik okyanusları arasında yer alan dünyanın en büyük adasında sadece 55 bin kişi yaşarken, Haberglobal.com.tr'ye konuşan uzmanlar ise Trump'ın Grönland üzerinden Çin ekonomisine darbe vurmayı planladığına dikkat çektiler. Siyaset Bilimci Umur Tugay Yücel; Trump'ın Grönland ve Kanada'yı işgal sözlerinin arkasında Amerikan "istisnacılığı" olduğunun altını çizerken, "Amerikalılar için sözüm ona 'her yere medeniyet götürmek' ilahi bir görev. Ancak Trump'ın, Grönland isteğinin arkasında ekonomik kaynakları sömürmek olduğu çok açık" dedi.

RUSYA VE ÇİN HAMLESİ

Trump, Grönland ilhakı ile de ekonomik kaynaklar üzerindeki etkisinin çoğalmasını istediğini sözlerine ekleyen Yücel, "Amerika'daki 'Beyaz Anglo-Sakson' nüfusun yoğunluğunu artırmak ve Amerikan ekonomisinin geleceğini garantiye almak Amerikan ulusal güvenliği için acil bir ihtiyaç. Bu hamle Rusya ve Çin'e karşı strateji içeriyor. Bunlara Panama Kanalı ve Meksika Körfezi açıklamalarını eklediğimiz de Trump'ın izalasyoncu değil tam tersi müdahaleci ve yayılmacı bir anlayışa sahip olduğu görülür" diye konuştu. 

 Grönland hükûmeti, 21 Haziran 2009'daki referandum sonrası zengin doğal kaynaklarını kullanma hak ve yetkilerine  Danimarka'dan daha fazla sahip oldu. 

KRİTİK MİNERALLERİ İSTİYOR 

Güvenlik ve Strateji Uzmanı Doç. Dr. Ali Fuat Gökçe ise, Ortadoğu ve Kafkaslar başta olmak üzere hidrokarbon enerji kaynaklarına sahip ülke ve bölgelere dikkat çekerek, şunları söyledi: "ABD emperyalizminin yaşaması için hidrokarbon ve enerji yataklarının ele geçirilmesi,  ülkelerin sömürülmesi gerekiyor. ABD Ulusal Güvenlik Stratejisi belgesinde kritik minerallerin önemi vurgulanırken,  bu minerallerin bulunduğu bölgelerle olan ilişkiler dikkate alınır. Grönland'da kritik mineraller açısından son derece bakir ve zengin bir alan."

ENERJİ İHTİYACI

"Uluslararası Enerji Ajansı'nın yayınladığı rapora göre çoğu kritik mineral Çin'de. Üstelik Çin'in de Arktik bölge ve Grönland'a yönelik stratejileri söz konusu. ABD'nin hegemonyasını sürdürmesi için gerekli enerji ihtiyacını güvence altına alması gerekiyor. ABD kritik mineralleri tedarik etmek için Pasifik bölgesine odaklanırken, Grönland'ı da sömürmek istiyor. Dünya giderek teknolojiye bağımlı hale geldikçe kritik minerallere olan talep de artıyor. Hint-Pasifik bölgesi kadar Grönland'da ABD hegemonyasının kilit yerlerinden biri kabul ediliyor."

 

Kaynak: Web Özel

Sonraki Haber