Gram bile bulunmuyor, Kapalıçarşı'da neler oluyor?

Kapalıçarşı piyasasında gram altın bulmakta sıkıntı yaşanıyor. Hem kuyumcular, hem uzmanlar artan talep nedeniyle altın ithalatındaki kotanın kaldırılmasına dikkat çekiyorlar. Öte yandan bir kg altında, dış ve iç piyasa arasında 5 bin dolarlık makas oluşmuş durumda.

Son Güncelleme:

Güvenilir liman olarak bilinen altın piyasasında son zamanlarda büyük bir hareketlenme yaşanıyor. Altına olan talebin artması arz-talep dengesini bozarken bu durum kalpazanların da ekmeğine yağ sürmüş durumda. Kapalıçarşı'da konuştuğumuz kuyumcular ise altın ithalatına getirilen kotanın, iç ve dış piyasa arasındaki makasın açılmasına neden olduğunun altını çiziyor. Kapalıçarşı esnafı, özellikle online satışlarda vatandaşlara düşük ayarlı ya da sahte altın satanlara karşı dikkat olunması gerektiğini belirtirken, talebin mevcut haliyle devam etmesi durumunda fiziki altın bulmakta zorluk yaşanacağı dile getiriyorlar. 

YARI YARIYA DÜŞÜŞ

Altın piyasasındaki hareketliliği yerinde gözlemlemek için gittiğimiz Kapalıçarşı'da kelimenin tam anlamıyla, gram altın bulmakta güçlük yaşadık. Ayaklı borsa da ise eskiye nazaran sadece 30, 40 firma temsilcisi olması ise dikkatimizden kaçmadı. Konuştuğumuz esnaflar, birkaç yıl öncesine göre ayaklı borsadaki firma sayısının yarıya yarıya azaldığını dile getirirken, son günlerde çarşının sessiz olduğunu belirttiler. 

MAKAS AÇILIYOR

Altın ve Para Piyasaları Uzmanı Mehmet Ali Yıldırımtürk ise Şubat ayı enflasyon rakamlarının  beklentilerden yüksek çıkmasına dikkat çekerken, "Enflasyondaki yükselişin mayıs ayına kadar süreceği, hatta mayısta tepe noktasına ulaşacağı anlaşılıyor. Enflasyona karşı parasını korumak isteyen vatandaşın fiziki altın talebi hiç olmadığı kadar arttı. İthalatta sınırlamayı da eklediğinizde altının dış piyasa fiyatı ile iç piyasa fiyatı arasındaki makas açıldı" dedi.

Kapalıçarşı'da tekerlekli demir kasalar ile döviz taşınıyor.

5 BİN DOLAR FARK 

Altına olan taleple ilgili  de bilgi veren Yıldırımtürk, şu tespitleri sıraladı: "Mevduattan çıkan paranın bir kısmı dövize bir kısmı altına yöneliyor. Yüksek talep arz-talep dengesini bozuyor. Geçtiğimiz yıl, altın ithalatına kota getirildi. Bu işi yapan 15 aracı kurum var ve aracı kurumlara sadece 25 ile 475 kilogram altın getirme izni verildi. İthalat rakamlarına baktığımızda geçtiğimiz yıla kıyasla yüzde 60'lık bir düşüş var. Bir kilogram altında, dış ve iç piyasa arasında fark 5 bin dolar."

"Şu an piyasada gram altın sıkıntısı yaşanıyor. Çözüm olarak geçici bir süreliğine de olsa altın ithalatına konulan kotanın kaldırılması gerekir. Bu kotayı kaldırdığınızda 5 bin Euroluk fark Haziran 2023 ayındaki gibi 100 dolara düşebilir. Böylelikle 2 bin 500 TL olan altının gramı 2 bin 200 TL'ye kadar geriler."

Mahmutpaşa'da imitasyon altın da satılıyor. En uygun olanı 70 TL'ye satılan çocuk bilezikleri. Görüştüğümüz vatandaşlarıdan bazıları ise 200 TL'ye satın aldıkları imitasyon ziynetleri düğünde takacaklarını söyledi. 

MASRAFLAR KATLANDI

Yurtdışından yolcularla birlikte getirilen altınların da piyasayı etkilediği bilgisini paylaşan Yıldırımtürk, "Çarşı esnafı sattığı altının yerine tekrar dövizle altın alıyor. Diğer bir sıkıntı da darphane ürünlerinde yaşanıyor. Çeyrek ve 1 kilogram Cumhuriyet Altını zor bulunuyor, darphane masrafının üzerine 5 bin dolar daha vermeniz lazım. Kota devam ederse fiyatlar arasındaki makas açılacaktır" diye konuştu. 

KALPAZANLAR İŞ BAŞINDA

Kapalıçarşı'da kapısını çaldığımız Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş ise altın fiyatlarındaki yoğun talebin kalpazanlar için uygun ortam oluşturduğuna dikkat çekti. Sahte, düşük ayarlı altınların online satışlarda arttığını anlatan Memiş, "Toptancılar külçe altınlarını darphaneye veriyor, darphane de bu altınları çevirip geri verirken, işçilikten kazanıyor. Arza yetişememe sebebi ise içeride altın olmaması. Düzenli bir dağıtım modeli de yok. Çeyrek altının 75 TL, Cumhuriyet altınının ise bin 115 TL işçiliği var. Kota acilen kaldırılmalı" şeklinde konuştu.

Burası da ayaklı borsa. Döviz bürosu temsilcileri, telefon konuşmalarında milyonlar alıp satıyor. Sokağın kendine has bir jargonu da var. Dolara "tam", sterline "kraliçe", İsviçre frangına "çikolata", riyale "hacı", liraya da "çuval" deniyor.

VATANDAŞ VAZGEÇMEZ

İthalat kotasının tamamen kalkması gerektiğinin altını çizen Memiş, şu bilgileri paylaştı: "Gram altın zor bulunuyor çünkü içeride hammadde sıkıntımız var. Külçe altın olacak ki, darphane çeyrek veya cumhuriyet altını bassın. Her şeye rağmen, Türk toplumu altından vazgeçmez. Gram altın en çok kazandıran yatırım araçlarından biri.

Vatandaşların güvenli liman olarak bildikleri altın piyasası oldukça hareketli.

İŞÇİLİK MALİYETLERİ ARTTI

Öte yandan İstanbul Bakırköy'de kuyumculuk yapan Yüksel Aşçı da online altın satışı ile fiziki altın satışı arasındaki fiyat farkına dikkat çekerek, "Şu anda Cumhuriyet altınının fiyatı 18 bin 500 TL ama bize maliyeti 17 bin 980 TL. Fiyat farkı işçilik ücretinden kaynaklanıyor. Gram altın da 2 bin 500 TL olsa da işçilik ücreti alındığında 100-150 TL baskı ücreti ekleniyor" diye konuştu.

Kaynak: Web Özel

Sonraki Haber