Görüşmelerde ABD'nin etkisi yok

Geçen yıl yayınladığı “Erdoğan neden Yunanistan'la savaşı seçebilir” başlıklı yazısıyla Washington'da tartışma yaratan ABD'li analist Ryan Gingeras, iki ülkenin yeniden başlayan ilişkilerinin ABD'den bağımsız olarak geliştiğini söyledi.

Son Güncelleme:

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 2023 yılının bitmesine kısa bir süre kala Yunanistan'ın başkenti Atina'da gerçekleştirdiği temaslar tartışılmaya devam ediyor. Ekim 2022'de yayınlanan "Erdoğan neden Yunanistan'la savaşı seçebilir" başlıklı analizi nedeniyle Washington'daki karar alma merkezlerinde tartışmaları ateşlediği belirtilen Kaliforniya Deniz Yüksek Lisans Okulu Ulusal Güvenlik İşleri Bölümü Profesörü Ryan Gingeras, Kathimerini gazetesi ile yaptığı röportajda son gelişmeleri değerlendirdi. Bu kez Erdoğan'ın çözüm için elinden geleni yaptığını belirten Gingeras, ABD ile Türkiye arasındaki F-16 krizinden Atina'ya verilecek F-35 savaş uçaklarına, Dedeağaç'taki ABD üslerinden Kıbrıs sorununa kadar pek çok konuda önemli açıklamalarda bulundu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan 6 yıl aradan sonra Aralık 2023'te Atina'yı ziyaret etti. 

ABD ETKİLEMEDİ

Prof. Dr. Gingeras, “ABD-Yunanistan arasındaki askeri ve siyasi ilişkilerin, Türkiye'nin çözüm yaklaşımında etkisi oldu mu” şeklindeki soruya, “ABD'nin Türkiye'yi herhangi bir konuda uyarmaya çalıştığını düşünmüyorum. ABD'nin Yunanistan'la işbirliğinin, Yunanistan-Türkiye gerilimlerinden bağımsız çıkarlardan ilham aldığını düşünüyorum” cevabını verdi. Kısa bir süre önce iki ülke arasında savaş iddiasında bulunan Gingeras, Atina-Ankara ilişkilerinin gelişmesinin kendisini şaşırttığını sözlerine ekledi.

F-16 SATIŞI ÖNEMLİ

“Yunanistan-Türkiye ilişkilerinin bu yeni aşamasındaki olumlu dinamiği hangi faktörler tehlikeye atabilir” sorusuna cevap veren Gingeras, “Washington, F-35'lerin Yunanistan'a transferini tamamlarken F-16'ların Türkiye'ye satışı konusunun çözümsüz kalması ortalığı karıştırabilir” dedi. Gingeras, “Ekim 2022'de Yunanistan ile Türkiye arasındaki çatışmayı sadece 'mümkün değil aynı zamanda muhtemel' olarak tanımlamıştınız. İleriye yönelik beklentiler nelerdir” sorusuna ise “Sanırım bahara kadar daha fazlasını öğreneceğiz. O zamana kadar, her iki tarafın da daha ciddi sorunları nasıl ele almayı planladığı açık hale gelecektir” cevabını verdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Atina'daki mesajları Yunan medyasında yankılanmıştı. 

KIBRIS VE İSRAİL GÜNDEMİ

Prof. Dr. Ryan Gingeras Kıbrıs ve İsrail gibi zorlayıcı gündemlerin iki ülke ilişkilerini nasıl etkileyeceği, ilişkilerdeki iyileşmenin kalıcı olup olmayacağı yönündeki soruya cevap olarak da “Erdoğan'ın gerilimi azaltma sürecini sürdürmek için elinden geleni yaptığı açık” dedi.

ADALARA KAPIDA VİZE

6 yıl aradan sonra iki ülke arasında Atina'da gerçekleşen buluşma, tarihi bir önemde. Yunanistan ve Türkiye, ticaret, eğitim, kültür gibi pek çok alanda işbirliği anlaşmaları imzaladı. 10 Yunan adasında Türk vatandaşlarına kapıda vize uygulaması memnuniyetle karşılanırken “köklü ve zor” sorunların çözümü için diyalog kanallarının açık tutulmasına karar verildi.

Kaynak: Web Özel

Sonraki Haber