Gastroenterit pandemisi! Vatandaşa zehir yediriyorlar

İstanbul başta olmak üzere ülke genelinde artış gösteren gıda zehirlenmeleri endişe yaratıyor. Artan 'gastroenterit' vakalarının hijyen eksikliği ve gıdaların yanlış saklanmasından kaynaklandığına dikkat çekilirken, hekimler ise yeme, içme mekanlarının çok sıkı denetlenmesi gerektiğini söyledi.

Son Güncelleme:

Son günlerde İstanbul başta olmak üzere, turizm beldelerinde artan gıda zehirlenmeleri endişe ve merak konusu oldu. 'Haberglobal.com.tr'ye konuşan uzmanlar, "gastroenterit" vakalarında ciddi artış olduğunu belirtirken, ortaya çıkan tablonun hem hijyen sorunu hem de gıdaların yanlış saklanmasından kaynaklandığını söylediler. Sıvı kaybına bağlı olarak özellikle gebeler, çocuklar ve kronik hastalarda yaşamsal tehditlerin de oluştuğu uyarısı yapılırken, gıdda sektörünün denetlenmesi çağrısı yapıldı. Öte yandan finans uzmanı İris Cebe geçtiğimiz gün sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "Bugün bir cafe de kahvaltı edelim dedik. Fiyatından bağımsız, tereyağ yerine sana yağı getirdiler. Bir de biz yemeğe de bunu koyuyoruz diye savunma yaptılar. Fiyat artarken, bizi zehirlemeye de başladılar" paylaşımında bulundu.

Hekimler sıcak havalarda dışarıda satılan et ürünlerinin tüketilmemesi gerektiğini söylüyorlar.  

İNANILMAZ BİR ARTIŞ 

Zehirlenme vakalarındaki artışa ilişkin bilgi veren Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof.Dr.İftihar Köksal ise "Gıda zehirlenmesi şikayetiyle gelen hasta sayısında inanılmaz bir artış var" derken, "Havaların ısınması ile yanlış saklama koşulları, gıdaların kalitesiz olması ve hijyen koşullarına dikkat edilmemesi nedeniyle 3 günü geçen ishal, kusma ve sıvı kaybı vakaları ile karşı karşıyayız" dedi.

HASTANE YATIŞLARI BAŞLADI

Ev dışında yenilen hamburger, döner, kebap ve tavuk ürünlerine özellikle dikkat çeken Prof. Dr. Köksal, şunları söyledi: "Sözünü ettiğim ürün gruplarında sıcak hava ve soğuk zincirin kırılması ile mikroorganizma üremesine bağlı vakalar kapımızı çalıyor. Halihazırda içme sularından kaynaklı nörovirüs şikayetleri de artmış durumda. Yaz döneminde oteller, restoran, kafe ve yeme-içme mekanlarındaki hijyen koşulları çok sıkı denetlenmeli. Yiyecek sektöründeki kişiler, sıcakta beklemiş ürünleri vatandaşa satmamalı. Gebeler, çocuklar ve kronik hastalığı olan  vakalarda yaşamsal tehditler ortaya çıkabildiğinden hastaneye yatış yapmak zorunda kalıyoruz."

İÇME SULARINA DİKKAT 

Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Duran Tok da özellikle son bir aylık süreçte gastroenterit vakalarında çok ciddi artış olduğuna dikkat çekerek, şöyle konuştu: "Sadece ishal değil, bulantı ve kusma şikayetiyle de gelen hastalarımız oluyor. Bayram tatilindeki seyahat öyküleri vakaları arttırdı. Yaz döneminde kentlerdeki alt yapı ve inşaat çalışmaları ise içme suyu hatlarında hasara yol açabiliyor. İçme suyu kaynaklı şikayet yaşayan hastalarımız da söz konusu. Dışarıda yemek yiyenler yaz döneminde et ürünleri ve salatalara dikkat etsinler. Sirkülasyon azaldığında gıda malzemelerini kullanma süresi uzarken bu durum zehirlenmelere neden olabiliyor."

Yeterince iyi yıkanmamış salataların bakteriyel zehirlenmelere yol açtığı belirtilmekte. 

SOĞUK ZİNCİR İHMALİ

Gastroenroloji Uzmanı Prof. Dr. Vedat Göral da gastroenterit vakalarındaki artışın hijyen ve gıdaların yanlış saklanmasından kaynaklandığını söylerken, İç Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Bülent Saka, hijyen sorununa dikkat çekti: Prof. Dr. Saka, "Yaz döneminde soğuk zincir olarak bilinen saklama koşullarının bozulması ciddi risk oluşturuyor" diye konuştu.

"YÜKÜMÜZ ÇOK ARTTI"

Dr. Türkü Yağmur Nehir (Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu Başkanı)

"Yaz aylarında artan sıcaklıklarla birlikte, gastroenterit vakalarında da önemli bir artış var. Bu dönemde vakaların artması hem halk sağlığını tehdit ediyor hem de sağlık hizmetleri üzerindeki yükü artırıyor. Özellikle yemek yenen mekan, restoranlarda gıdaların yeterince temizlenmemesi, pişirilmemesi veya uygun sıcaklıkta saklanmaması gıda zehirlenmesine yol açıyor. Ayrıca piknik ve açık hava etkinliklerinde de yiyeceklerin uzun süre sıcakta ve açıkta bekletilmemesi gerekiyor."

Kaynak: Web Özel

Sonraki Haber