Gagarin'den Alper Albaya... İnsanlığın ilk uzay macerası

Türkiye’nin ilk astronotu Alper Gezeravcı'nın uzay macerasına sayılı günler kaldı. Bundan 62 yıl önce Sovyet kozmonot Yuri Alekseyeviç Gagarin, uzaya çıkan ilk insan olarak tarihe geçmişti. Gagarin şüpheli bir uçak kazasında hayata gözlerini yumduğunda sadece 34 yaşındaydı.

Son Güncelleme:

Türkiye’nin ilk astronotu Albay Alper Gezeravcı'nın uzay macerası 9 Ocak’ta başlayacak. Herkesin büyük heyecanla beklediği büyük buluşma, akıllara insanlığın ilk uzay macerasını da beraberinde getirdi. Türk astronottan 62 yıl önce Sovyet kozmonot Yuri Alekseyeviç Gagarin; Vostok 1 aracıyla uzaya çıkan ilk insan olarak tarihe geçmiş; Gagarin, 12 Nisan 1961’de uzayda dünyanın çevresini turlayan ilk kişi olma unvanını elde etmişti. 

ÇOCUKLUK TRAVMASI

Kozmonot Yuri Gagarin’in 9 Mart 1934’te Rusya’nın Kluşino kasabasında çiftçi bir ailenin üçüncü çocuğu olarak dünyaya geldi. 2.Dünya Savaşı’nın başlaması ile Gagarin ailesini zor günler bekliyordu. Gagarin’in ağabeyi 1943’te Almanya’ya götürülmüş, savaş bitene kadar geri dönememiş, bu durum Yuri’nin ruh dünyasını olumsuz etkilemişti. Hem ağabeyinin esareti, hem matematik hocasının savaş sırasında Kızıl Ordu Hava Kuvvetleri’nde pilot olarak görev yapması, Gagarin'i etkilemişti.

Uzaya ilk çıkan insan olarak kayda geçen Gagarin o dönem SSCB'de Ulusal kahraman gibi görülüyordu.

VALENTİNA İLE DÜNYA EVİNE 

Gagarin zaman içinde Saratov’da bulunan yüksek teknik okuluna seçildikten sonra “Hava Kulübü”ne girip, küçük uçaklarla uçmayı öğrendi. 1955’te okulunu tamamlayan Gagarin, savaş uçağı eğitimi almaya başladığında, yetenekleriyle göz kamaştırıyordu. Gagarin, takvimler 1957’yi gösterdiğinde Valentina Goryacheva ile tanışıp dünya evine girdi. 

157 BOYUNDAKİ RUS

157.5 cm boyundaki savaş pilotu, uzay yarışının başlangıç döneminde, 20 kozmonot ile Sovyet uzay programına seçilmeyi başarmış, artık son viraja gelinmişti. Yetenekli ve başarılı bir kozmonot olan German Titov ile Yuri Gagarin arasında bir tercih yapılması gerektiğinde, büyük sürpriz yaşandı. Uzay programına Yuri Gagarin seçilmişti. Yuri’nin güler yüzlü ve cana yakın bir karakter olması ve sade bir çocukluk sürmesi onu soğuk Titov’un önüne geçirdi.

YÖRÜNGEDE TERFİ ALDI 

Gagarin, 12 Nisan 1961 tarihinde uzay gemisi Vostok 1’e bindiğinde tüm dünyada nefesler tutuldu. Gagarin henüz yörüngedeyken rütbesi yükseltildi. Sovyet otoritelerine göre rütbe değişimin hemen yapılmasının sebebi, Gagarin’in iniş sırasında ölebileceğini düşünmeleriydi. 

Gagarin'in şöhreti tüm dünyaya yayılmıştı.

ABD'DEN KARŞI HAMLE

Gagarin’in başarısı dünyada yankılandı. ABD, uzaya astronot gönderme çalışmalarını hızlandırdı. ABD’li astronot Alan Shephard, balistik bir füzeyle uzaya çıkıp, yörüngeye oturmadan, dünyaya döndü. Bir yıl sonra ABD’li Astronot John Glenn, 7 Şubat 1962’de Friendship uzay gemisi ile Dünya yörüngesine çıkarak 4 saat 55 dakika yörüngede kalmayı başardı. 

ŞÜPHELİ ÖLÜM 

Uzaydan döndükten sonra ulusal kahraman ilân edilen Gagarin bir daha hiç uzaya çıkmadı. Şöhretli bir pop yıldızı gibi yaşadı. Alkol bağımlılığı ve ilişkileri ile gündeme gelince eleştirilmeye başladı. 1962’de Uzay Şehri’ne geri döndü araştırma ekibinde çalışmaya başladı. Gagarin savaş uçağı pilotu olmayı yeniden hak kazanması gerekiyordu. Ancak 27 Mart 1968’de MiG-15 model uçağıyla rutin bir deneme sürüşü sırasında eğitmeniyle birlikte yere çakıldı. Kaza hiçbir zaman aydınlanmadı.

ADI KÖYÜNE VERİLDİ

1986 yılında bir soruşturmada Su-11 model bir uçağın yol açtığı türbülansın kazaya neden olduğu söylendi. Başka bir söylenti de Gagarin’in sarhoş olduğu yönündeydi. Ancak Gagarin uçuştan önce iki testten geçmiş, yapılan araştırmalarda alkol ve uyuşturucu izine rastlanmamıştı. 34 yaşında ölen Gagarin’in adı doğduğu köye verildi...

Kaynak: Web Özel

Sonraki Haber