Fiyatlar neden düşmüyor? Yaz meyvelerine el değmiyor!

Gıda fiyatları cep yakmaya devam ederken, yazın en sevilen meyveleri ise neredeyse taneyle alınacak kadar pahalı... Marketlerde 1 kg çilek 99.9 TL'den satılırken, 1 kg papaz erik 89.9 TL'ye alıcı buluyor. Kiraz ise 179.9 TL'ye tezgaha sunuluyor. Gıdada mayısın zam şampiyonu ise kakao ve kahve.

Son Güncelleme:

Mayıs enflasyon rakamlarının açıklanmasından sonra gözler bir kez daha gıda fiyatlarına çevrilmiş durumda. Yazın gelmesine rağmen özellikle sebze ve meyve fiyatlarındaki artış eğrisi vatandaşları kara kara düşündürürken, mayısın zam şampiyonları; kakao, kahve, taze meyve, margarin ve meyve olarak sıralandı. Son verilere göre gıda enflasyonu Mayıs'ta aylık bazda yüzde 1.69 artarken, yıllık bazda yüzde 70.14 yükseldi. Mayıs ayında fiyatı en çok yükselen 10 ürün arasında ilk sırayı yüzde 15.5 artışla kakao alırken, aylık bazda fiyatı en çok artan gıda ürünü ise yüzde 8.8 ile kahve oldu. Verilere göre, kakao fiyatları son bir yılda yüzde 108.8 artış gösterirken, bu durum raflara da yansıdı. 

Market ve pazar tezgahında en pahalı yaz meyvesi kiraz olarak dikkat çekerken, etiketlerden yansıyan diğer fiyatlar ise şöyle; 1 kg karpuz 12.9 TL, 1 kg şeftali nektarin 74.9 TL, 1 kg ithal muz 99.9 TL, 1 kg kayısı 52.9 TL.

YÜZDE 721'LİK ARTIŞ

Mayıs ayında taze meyve fiyatlarındaki artış ise yüzde 7 olarak kayda geçti. Zamlanan diğer  ürünler ise margarin yüzde 6.2, meyve yüzde 5.8, ekmek, şeker, tereyağı, meyve ve sebze suları yüzde 5.4, pirinç yüzde 5, dana eti fiyatı da yüzde 4.4, çay ise yüzde 3.4 olarak sıralandı. Öte yandan Eylül 2021'den bu yana gıda fiyatları yüzde 721 oranında artış yaşandığı da ortaya çıktı. Bir başka değişle Eylül 2021'de 100 liraya satın alınan bir gıda sepeti, bugün  ancak 721 liraya alınabiliyor. 

ÇİLEK 99 TL 

Gıda fiyatları artarken, vatandaşın alım gücündeki düşüş de verilere yansıyor. İstanbul Planlama Ajansı (İPA) verilerine göre 2017-2018 yılları arasında kişi başına sebze tüketimi 283.2 kilogram olarak kayda geçerken, bu miktar son dönemde 261.7 kilogram seviyesine  kadar düştü. Türkiye'nin en önemli ve büyük market zincirlerinde ise halihazırda çilek, kiraz ve papaz erik fiyatları dikkat çekiyor. Market zincirinde 1 kg çilek 99.9 liradan satılırken, 1 kg papaz erik 89.9 liradan, kiraz ise 179.9 liraya tezgaha sunuluyor. Öte yandan markette fiyatı en fazla azalan ürün ise yüzde 21.6 ile kuru soğan oldu. Kuru soğandaki fiyat düşüşünü yüzde 15.5 ile tavuk eti, yüzde 12.7 ile sivri biber, yüzde 9.7 ile domates ve yüzde 9.2 ile yeşil soğan izledi.

Kiraz ve çilek kadar cep yangınına neden olan bir diğer meyve de papaz erik. Manavlarda 100 TL'nin üzerinde satılan erik, marketlerde 70-90 TL arasında alıcı buluyor

AÇIK KASADA OLMAZ!

"Gıda fiyatlarında son 3 yıldır süren artış eğrisinin nedenlerini anlatan İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sefer Şener ise şunları anlattı: "Gıda fiyatlarındaki artışın birinci nedeni taşımacılık maliyetleri ve arz tarafının eksik olması. Doğru zamanda yeterli üretim yapılmaması fiyat istikrarsızlığına neden oluyor. En önemli sorunların başında ise taşımacılıkta yaşanan kayıplar geliyor. Özellikle meyve ve sebze lojistiği açık kamyon kasalarında gerçekleştirildiğinden ciddi kayıplara neden oluyor. Soğuk zincir sistemimiz de yeterli değil. ABD'de tarladan çıkan ürün vakit kaybetmeksizin soğuk zincire alınıyor."

'HAL YASASI' ŞART

Prof. Dr. Şener, perakendecilikten kaynaklanan sorunlara da dikkat çekerken, "Hep söylenen ancak bir türlü hayata geçmeyen perakende ve hal yasası gündeme alınmıyor. Gıda üretim, nakliye ve satış şartlarında köklü değişim yapılırsa enflasyonun önüne geçilir. Bir örnekle açıklayacak olursam, şeker fiyatları kolay kolay değişmiyor. Çünkü çiftçiyle anlaşmalı üretim yapılıyor. Arz-talep sorunu yaşanmadığından şeker fiyatlarında fahiş artış söz konusu değil. Et ürünleri ve diğer bazı ürünlerin ithal edilmesi de kur etkisiyle ciddi fiyat artışı olarak karşımıza çıkıyor" dedi.

Kaynak: Web Özel

Sonraki Haber