Faylar geriliyor, İzmir'de deprem endişesi

Dün İzmir Karaburun açıklarında meydana gelen depremler İzmirlileri korkuturken, akıllarda "depremler 'öncü mü?" sorusu belirdi. Spekülasyonlara kulan asılmaması gerektiği uyarısı yapılırken, bölgede 30 diri fay olduğu ve bazı fayların gerilmeye devam ettiği belirtiliyor.

Son Güncelleme:

İzmir Karaburun açıklarında meydana gelen dünkü depremler büyük korkuya neden oldu. İlk sarsıntı dün sabah saatlerinde Karaburun'a 50.1 kilometre uzaklıkta gerçekleşti. 3.7 büyüklüğündeki depremden bir dakika sonra bu kez Karaburun'a 45.6 kilometre uzakta, yerin 7 kilometre derinliğinde 4.5 büyüklüğünde ikinci deprem meydana geldi. Bu sarsıntıları 2 ve 3 büyüklüğünde artçılar izlerken, İzmirlilerin kafasında "Depremler 'öncü mü?" sorusu belirdi. Deprem uzmanları ise spekülasyonlara kulan asılmaması gerektiğinin altını çizerken, bölgedeki fayların gerilmeye devam ettiği uyarısında bulundular. Öte yandan önceki yıllarda İnşaat Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu tarafından hazırlanan deprem senaryo çalışmasında ise İzmir'in merkezde 7 büyüklüğünde bir deprem sonrası 75 bin binanın kullanılmaz hale geleceği ve can kaybının da en iyimser tahminle 30 bin civarında olacağına dikkat çekilmişti. 

YİNE KIRILACAK!

Karaburun merkezli sarsıntı sonrası 'Haberglobal.com.tr'ye konuşan İTÜ Jeofizik Yüksek Mühendisi Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, kırılmanın yaşandığı bölgenin İzmir Körfezinin en gergin yeri olduğunu belirtirken, "6.5 büyüklüğünde deprem üretecek bir bölge geriliyor. Kırılmanın olduğu yerde geçmişte 6.8 ile 7.2 büyüklüğünde depremler meydana geldi. Bu demek ki, aynı bölgede gelecekte de bu büyüklükte depremler olacak" dedi. 

“İzmir Deprem Master Planı”, 1999'da merhum Prof. Dr. Aykut Barka, merhum Prof. Dr. Ahmet Mete Işıkara ve Prof. Dr. Mustafa Erdik gibi önemli bilim insanlarının olduğu ekip tarafından hazırlanmıştı. Deprem senaryosunda çok ağır hasarlı binaların, tüm binalara oranının yüzde 12 olacağı ortaya konuldu.  

50 YIL BEKLEMİYORUM

Son sarsıntıların fayın gerilmekte olduğunu gösterdiğini sözlerine ekleyen Prof. Dr. Ercan, "Bölgede sürekli olarak aralıklarla depremler oluşuyor. İzmir'de yıkım yaratacak fay, Kemalpaşa'dan Göztepe ve Urla'ya uzanan 'İzmir Kırığı.' Ancak bu fayın her an kırılacağına dair iddialara katılmıyorum. İzmir Kırığı 50 yıl içinde deprem yapacak durumda değil. Bu konuda yayınladığım 'Bayraklar Asılı Kaldı' kitabımda olası riskleri tüm detayları ile kaleme aldım" ifadelerini de kullandı. 

30 DİRİ FAY VAR 

Dokuz Eylül Üniversitesi Genel Jeoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Sözbilir ise yaptığı açıklamada, İzmir'de endişeye neden olan son depremlerin, Doğu-Batı uzantılı ve eğim atımlı bir normal faydan kaynaklandığını belirtirken, şöyle konuştu: "Midilli Fayının doğu bölümü 12 Haziran 2017 tarihinde 6.2 büyüklüğünde bir deprem üretmişti. Bu depremi İzmir şiddetli hissetmiş  herhangi bir can ve mal kaybı yaşanmamıştı. Dünkü deprem ise yine aynı hat üzerinde meydana geldi. Bu nedenle 12 Haziran 2017 depreminin artçısı olarak değerlendirilebilir."

30 Ekim 2020 tarihinde Samos Fayının kırılmasıyla 70 km uzaklıktaki Bayraklı'da can ve mal kaybı yaşandığına da dikkat çeken Prof. Dr. Sözbilir, uyarılarının devamında, "Midilli Fayı ise Karaburuna 25 km , Bayraklı'ya ise 70 km uzaklıkta bulunuyor. Dolayısıyla İzmir'i etkileyecek bir fay. Zaten İzmir merkezden 100 km çaplı bir daire içinde denizaltında ve karada toplam 30 civarında diri fay bulunuyor" bilgisini verdi. 

İzmir'de kentsel dönüşümün vakit kaybetmeksizin hayata geçirilmesi gerektiğine dikkat çekiliyor. 

ÇALIŞMALAR YETERSİZ

Bornova ve Konak gibi ilçelerde kademeli bir kentsel dönüşüm uygulandığına değinen Prof. Dr. Sözbilir, ayrıca; "Ancak çalışmalar yeterli değil. 30 adet fayın İzmir'in hem yerleşim yerinden ve hem de Ege Denizi içinde gelişigüzel dağıldığını düşündüğümüzde, İzmir'in 30 ilçesinde aynı anda risk azaltma çalışmalarına hız verilmeli" diye konuştu. 

Kaynak: Web Özel

Sonraki Haber