Pastalarda kullanılıyor, Eritrosin e-127'de kanser tehlikesi
Son aylarda gıda ve yeme, içme sektöründen yansıyan tağşiş listeleri endişe yaratırken, Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi'nin (FDA) Türkiye'deki şekerleme ve pastacılık ürünlerinde de kullanılan Eritrosin e-127 maddesini yasaklama kararı aldı. Eritrosin e-127'nin tiroid kanserini tetiklediği öne sürülürken, gözler, halk sağlığına zararlı gıda katkı maddelerinin neden olduğu risklere çevrildi.
Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi'nin (FDA), gıda boyası olarak kullanılan "kırmızı boya 3"e yasaklama getirmesinden sonra gözler Türkiye'deki duruma çevrildi. Yasak kararı, kırmızı boya 3'ün deney farelerinde kansere neden olduğunu gösteren araştırmaların ardından alınırken, Türkiye'de kullanılan katkı maddeleri ise merak konusu oldu. ABD'de yasaklanan ve Türkiye'de Eritrosin e-127 olarak listelenen petrol bazlı sentetik boyanın, gıda ve içeceklerde yaygın olarak kullanıldığı biliniyor. Popüler yiyecek ve içeceklere parlak kırmızı kiraz rengi veren "kırmızı boya 3"; özellikle şekerleme, jöle, içecek ve pastacılık ürünlerinde tercih ediliyor.
PASTALARDA KULLANILIYOR
Araştırmacı Yazar İhsan Yılmaz, ABD'de kırmızı boya 3 olarak anılan renklendiricinin, Avrupa ve Türkiye'de Eritrosin/e-127 olarak listelenip, kullanıldığına dikkat çekerken, "FDA'nın yayınladığı yasaklama bildirisinde de, 'Eritrosin sulu çözeltide kırmızı renk alan, temel olarak disodyum benzoat monohidrattan oluşan bir madde. Gıda ürünlerine kırmızı ve pembe renk vermek için kullanılan bu renklendirici, genellikle şekerleme, içecekler, meyve suları, dondurma gibi gıda ürünlerinde kullanılıyor. Pastacılık sektöründe de E-127 yani 'Eritrosin' kullanımı oldukça yaygın" dedi.
SENTETİK RENKLENDİRİCİ
Eritrosin/e-127'nin zararlarına da değinen Yılmaz, "Eritorsin, tiroid hormon seviyesini arttırıyor. Bu maddenin ABD'de yasaklanması da zaten erkek sıçanlarda yüksek dozda kullanımı halinde tiroid kanserine neden olabileceğinin tespit edilmesi sonrası gerçekleşti. Diğer yandan e-127, diğer tüm sentetik gıda renklendiricilerinde olduğu gibi çocuklarda dikkat eksikliği ve hiperaktiviteye neden olmasıyla biliniyor" diye konuştu.
HİPERAKTİVİTEYİ TETİKLİYOR
İç Hastalıkları uzmanı Dr. Ayça Kaya ise katkı maddeleri ve sentetik gıda renklendiricilerinin özellikle çocuklar için ciddi risk taşıdığını belirtirken, "Pastacılık sektörü için satışa sunulan gıda boyalarının üzerinde de, 'Çocuklarda dikkat eksikliği ve hiperaktiviteye neden olabilir' uyarısı yazılıdır. Diğer yandan yapılan bazı çalışmalara göre de, gıda boyaları; alerji oluştururken, migren ağrılarını tetikler. Bu maddeler bağırsak florasını bozduğu gibi DNA hasarına da neden olup kanserojen etki gösteriyor" bilgisini paylaştı.
HALK SAĞLIĞI TEHLİKEDE
İstanbul Aydın Üniversitesi Gıda Güvenliği ve Beslenme Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Haydar Özpınar ise Eritrosin e-127 dışında "aflatoksin" riskine dikkat çekerek; şunları söyledi: "40 yılı aşkın süredir aflatoksin riskine dikkat çeksek de dikkate alınmıyor. Aflatoksinler, sıcak, nemli ve sağlıksız koşullarda ortaya çıkarken, kanserojen etkilere neden olabiliyor. Gıda güvenliği konusunda maalesef kat etmemiz gereken çok ciddi mesafeler var. Gıda katkı maddeleri halk sağlığını tehdit ediyor."
PESTİSİTLİ ÜRÜNLER
Öte yandan gıda ürünlerinde saptanan kimyasal maddeler ile hileli ürünler, halk sağlığını tehdit ederken, 2024 yılında Türkiye'den yurtdışına ihraç edilen ürünlerin birçoğunun içeriğinde zararlı kimyasallar tespit edilmişti. "Avrupa Birliği Gıda Alarm Sistemi"nin kayıtlarına göre kuru incir, biber, Antep fıstığı, limon ve üzüm numunelerinin birçoğunda yüksek miktarda ağlığa zararlı aflatoksin, okratoksin ile oranda pestisit kalıntıları saptanmıştı.
Kaynak: Web Özel