Enflasyon "hedefi" güncellenir mi?
Yıllık TÜFE yüzde 68.5 olarak açıklanırken, yılın ilk 3 ayındaki ortalama enflasyon yüzde 15.06 oldu. Merkez Bankası'nın yıl sonu ara hedefi olan yüzde 36’nın gerçekleşmesi için kalan 9 ayda ortalama yüzde 1.88 enflasyon olması gerekirken, hedefin tutup tutmayacağı merak konusu.
Merakla beklenen Mart ayı enflasyonundan sonra, dış ticaret açığı rakamları da açıklandı. TÜİK verilerine göre; Mart ayında tüketici fiyat endeksi (TÜFE) yüzde 3.16, üretici fiyat endeksi ise yüzde 3.29 artış gösterdi. Yıllık TÜFE yüzde 68.5’e yükselirken, Ticaret Bakanlığı ise Mart ayında öncü dış ticaret açığını yüzde 10.3 düşüşle 7,52 milyar dolar olarak duyurdu. Analistler, "beklentilerin altında" olarak yorumladıkları Mart ayı enflasyon rakamlarına ilişkin, Ocak ve Şubat dönemindeki verilere dikkat çekerken, söz konusu iki aylık süreçte beklenti üstü bir tablo çıktığı gündeme getirildi. TÜFE’nin ardından Merkez Bankasının 500 baz puanlık sürpriz bir faiz artışı da dikkatleri çekmiş durumda.
HEDEF TUTACAK MI?
Mart enflasyonu ile beraber yılın ilk 3 ayında enflasyon yüzde 15.06 olurken, Merkez Bankası'nın yıl sonu ara hedefi olan yüzde 36’nın gerçekleşmesi için kalan 9 ayda ortalama yüzde 1.88 enflasyon olması gerekiyor. Analistlere göre bu oranların tutturulması pek mümkün olmadığı için bir sonraki Enflasyon Raporu’nda Merkez Bankası'nın ara hedefi yukarı yönlü güncelleyeceği tahmini yapılıyor. Son faiz artışı ve ardından alınan makro ihtiyati tedbirlerle kredi faizleri de artmaya devam ediyor. İhtiyaç kredi faizi yüzde 86'yı aşarak rekor yenilerken ticari kredi faizi yüzde 66'yı aştı. TL mevduat faizi de sert bir yükselişle yüzde 64'ü aşmış durumda.
EĞİTİMDE GEÇİCİ ARTIŞ
Mart ayında TÜFE’de hem aylık hem de yıllık bazda en yüksek artış eğitim grubunda ortaya çıkarken, bu durumun geçici olduğuna dikkat çekiliyor. Pazarlama ve İşletme Uzmanı Volkan Soykan, "Bu grubun yıllık enflasyondaki etkisi sınırlı ve geçici. Her yıl Şubat, Mart aylarında yapılan özel okul zamları verilere yansıyor. Eğitim grubunun TÜFE sepetindeki ağırlığı sadece yüzde 1.8" diyor.
Öte yandan piyasadan yansıyan bilgiler ise Merkez Bankası'nın, uzun bir aranın ardından döviz alımına döndüğü yönünde. Dolar 32 TL bandını aşarken, hesaplamalara göre alımların rezervlere yansıması 1 milyar doların üzerinde. Euro Bölgesindeki enflasyon da analistlerin radarında. Son olarak Eurozone enflasyonu yüzde 2.4’le beklentilerin altında gerçekleşirken, analistlere göre Avrupa Merkez Bankası'nın faiz indirimine gitmesi çok güçlü ihtimal.
OLUMLU GELİŞMELER VAR
Türkiye'deki yerel seçimlerin ardından olumlu gelişmeler ise Goldman Sachs'ın ardından Deutsche Bank'dan geldi. Türk varlıkları için pozitif olduklarını duyuran Deutsche Bank, erken seçim ihtimalinin olmaması ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın mevcut ekonomik yönetim ve politikalarını destekleyen açıklamalarını pozitif olarak algıladı. Bir diğer olumlu gelişmede
Dünya Bankası'nın Türkiye’ye yönelik 816 milyon dolarlık finansmana onay vermiş olması.
Son gelişmeleri yorumlayan Pazarlama ver İşletme Uzmanı Soykan ise merak edilen gelişmeler için şunları söyledi: "Dünya Bankası; finansmana erişimini kolaylaştırmak amacıyla 400, sera gazı emisyonlarını azaltmasını desteklemek için de 416 milyon dolar tutarındaki proje finansmanlarının onaylanması kararlaştırdı. Proje ile 5 binden fazla KOBİ desteklenecek. Dünya Bankası, ayrıca yenilenebilir enerji kapasitesinin artırılmasına yönelik 2 milyar dolarlık girişimi de onayladı."
SIKILAŞTIRMA GELİYOR
"Ancak olumsuz haber ise petrol fiyatları. Petrol önceki seansta varil başına 90 dolar eşiğini geçtikten sonra Orta Doğu'da artan gerilimler üzerine yükselişini sürdürdü. Şu an varil başına 91.05 dolarlık bir rakam söz konusu. Akaryakıt zamlarına hazır olalım. Ayrıca önümüzdeki hafta veya bayramdan sonra yeni ÖTV adımları da dahil olmak üzere sıkılaştırmaya yönelik açıklamalara hazır olunmalı."
Kaynak: Web Özel