Emperyalist tehdit büyüyor, TSK'nın mevcudu artırılmalı mı?

ABD destekli İsrail'in Orta Doğu'da savaşı yayma stratejisi gözleri sınırlardaki olası riskler ve asker mevcuduna çevirdi. Dünyanın en güçlü 8. ordusu olan TSK, Orta Doğu ekseninde caydırıcılığını korurken, uzmanlar ise bölgedeki olası çok eksenli savaş durumuna karşı askerlik süresi ve mevcudunun arttırılması gerekeceğini söylüyor.

Son Güncelleme:

Ateş çemberine dönen Orta Doğu'da, çatışmaların büyük savaşa evrilme riski günden güne artıyor. En büyük endişe ise soykırım devleti İsrail'in, İran ve Suriye'ye yönelik saldırılarının dozunu arttırması ile oluşacak kaotik tablo. Lübnan'dan sonra, İsrail tarafından İran ve Suriye'ye yönelik kapsamlı hava harekatlarının Türkiye'ye yeni mülteci akınları ile terör örgütü PKK/YPG'nin hain eylemlere girişme ihtimalini ortaya çıkartırken, bu ihtimaller; "TSK'nın mevcut asker sayısı ile zorunlu askerlik süresinin uzatılması gerekir mi" sorusu da gündeme getirdi. NATO’nun ikinci büyük kara gücü konumunda bulunan Türk Silahlı Kuvvetleri'nde halihazırda 180 bine yakın yükümlü olmak üzere 390 bin askeri personel bulunurken, TSK’nın muharip gücünün yüzde 55.2’sini profesyonel askerler oluşturuyor. Uzmanlar ise zorunluğu askerlik süresinin uzatılmasından yana...

TSK, 2 bin 229 tank; 12 bin 476 zırhlı savaş aracı; 1038 kundağı motorlu topçu sistemi ve 516 çok namlulu roketatar ile dünyanın en güçlü 8 ordusu arasında bulunuyor

SAVAŞTA İHTİYAÇ ARTAR

Güvenlik Politikaları Uzmanı Abdullah Ağar, profesyonel bir askerin, 10 yükümlünün yaptığı görevi icra ettiğini belirtirken, "Konunun çok iyi sorgulanması gerekiyor. Artık savaşlar 'askere tüfek ver, cepheye sür' strateji ile yapılmıyor. Ancak Rusya-Ukrayna savaşı ise insan faktörünün ne derece önemli olduğunu gösterdi. TSK'nın asker sayısı, mevcut görevleri yapmaya yetiyor. Lakin olası bir kriz veya savaş durumunda daha fazla askere ihtiyaç olacaktır. Şunu da es geçmeyelim barış dönemlerinde askerlik süresini 12 aya çıkardığınızda, bunun hem yükümlüler  hem devlet açısından maliyet yükü var" dedi. 

FRAKSİYONLARDAN KORUNMALI

Orta Doğu'da yaşanan gelişmeler ve Yunanistan'ın emellerine dikkat çeken Ağar, "TSK'nın bu coğrafyada her zaman çok eksenli krizlerle karşı karşıya kalma riski bulunuyor. Asıl önemsediğim mesele, Türk evlatları ve Türk kadınlarının birkaç aylığına bile olsa askerlik ruhunu solumaları. Devletin ihtiyacı olmasa da, vatanımızın buna ihtiyacı var. Bot bağlamının ve askerlik ruhunun, erkek ve kadın yurttaşımıza kazandırılması, vatan şuuru açısından çok önemli. Daha da önemlisi TSK'yı fraksiyonlardan korumak gerekliliği. Savaş sırasında, Allah ile kulun arasına, devlet ile vatandaşın arasına bir yapının, bir zihniyetin, bir ruhbanın girmesine izin verilememeli. Bunun acı sonuçlarının örneği Balkan Savaşları ve FETÖ'dür" diye konuştu.  

SÜRE 12 AY OLMALI  

Emekli İstihbarat Albay Coşkun Başbuğ ise 6 aylık zorunlu askerlik süresinin yetersiz olduğuna değinerek şunları söyledi: "İsrail savaşı tüm bölgeye yayarsa, 6 aylık zorunlu askerlik süresi ilerisi için bizi sıkıntıya sokabilir. Mevcut gelişmeler ışığında askerlik süresi 12 aya çıkartılmalı. Sözleşmeli asker uygulaması da yeniden gözden geçirilebilir. 15 Temmuz hain FETÖ darbe girişiminden sonra askeri liselerin kapatılması doğruydu. Hainler ordumuzdan temizlendiğine göre askeri liseler mutlaka yeniden açılmalı. Subay ve astsubayların liseden itibaren yetiştirilmesi çok önemli. Maalesef askeri liseler açılacak gibi durmuyor. Asker sayımız Amerikan-İsrail emperyalizmi tehlikesine karşı arttırılmasında fayda var."  

Mehmetçikler, sınır ötesinde terör unsurlarına göz açtırmıyor. 

18 AYDA YETİŞİYOR

Emekli Kurmay Albay Ünal Atabay da Türkiye'nin ateş çemberi bir coğrafyada olduğunu belirtirken, "Askerlerin en iyi yetişme süresi 18 aydır. TSK'nın personel sayısı ve zorunlu askerlik süresi bölgedeki gelişmelere göre yeniden değerlendirilebilir. Bulunduğumuz coğrafyada daima zinde, hazır ve mobilize edilecek asker sayısını muhafaza etmek zorundayız. Olası risklere karşı süratle mobilize olmak için barış zamanı tüm hazırlıkların tamamlanmış olması da gerekir."

Kaynak: Web Özel

Sonraki Haber