Elon Musk durmuyor! Bu işin sonu nereye varacak?
Elon Musk, sinir uçlarıyla oynamaya devam ediyor. Son olarak Tesla'nın önümüzdeki yıldan itibaren insansı robotları kullanacağını açıklayan Musk, yeni bir tartışmanın da fitilini ateşledi. İnsansı robotların hayatımıza girmesi ile işsizlikte patlamanın yanı sıra hukuki krizlerin çıkması kaçınılmaz.
ABD’li ünlü milyarder Elon Musk, Tesla'nın önümüzdeki yıldan itibaren insansı robotları kullanacağını açıklaması yeni bir tartışmanın fitili ateşlendi. Musk, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "Tesla, gelecek yıl dahili kullanımı için düşük üretimde gerçekten kullanışlı insansı robotlara sahip olacak ve 2026'da diğer şirketler için de yüksek üretimde sahip olacağını umuyoruz" dedi. Tesla’nın haziran ayındaki yıllık hissedar toplantısında konuşan Musk, gelecekte dünyadaki her insan için en az bir insansı robot olacağını, Optimus’un aynı zamanda bir arkadaş olarak hizmet edebileceğini, çocuklar için bakıcı olabileceğini veya fabrikalarda iş yapabileceğini söyledi. Uzmanlar ise insansı robotların yaygınlaşmasının çeşitli sektörlerde işgücü dinamiklerini olumlu yönde etkileme potansiyeline değinirken, bu durum aynı zamanda bazı iş kollarında istihdamın azalmasına sebep olabileceğini vurguluyor.
TESLA BÜYÜK OYNUYOR
Bilişim Uzmanı Prof. Dr. Ali Murat Kırık, Tesla’nın, yapay zeka ve otonom teknolojilere odaklanarak sadece elektrikli araç üreticisi olmaktan öteye geçmeyi hedeflediğini söyledi. Prof. Dr. Kırık, "İnsansı robotların geliştirilmesi, Tesla'nın teknolojik yeniliklerde öncü olma hedefinin bir parçası. Bu projelerin sonunda, Tesla'nın sadece otomotiv sektöründe değil, çeşitli endüstrilerde de devrim yaratabilecek çözümler sunan bir teknoloji şirketi haline gelmesi beklenebilir" dedi.
İSTİHDAM SORUNU YARATIR
İnsansı robotların teknolojik olarak geliştirilmesinin mümkün olduğunu belirten Prof. Dr. Kırık, "Mevcut yapay zeka ve robotik teknolojiler, insansı robotların belirli görevleri yerine getirebilecek kapasiteye ulaşmasını sağlıyor. Ancak, bu robotların geniş çapta kullanılabilir ve ekonomik olarak sürdürülebilir hale gelmesi zaman alacaktır. İnsansı robotların yaygınlaşması, çeşitli sektörlerde işgücü dinamiklerini değiştirebilir. Özellikle tehlikeli veya monoton işlerin robotlar tarafından yapılması, iş güvenliği ve verimliliği artıracaktır. Ancak, bu durum aynı zamanda bazı iş kollarında istihdamın azalmasına neden olabilir.
GENÇLERİ OLUMSUZ ETKİLER
Teknoloji Uzmanı Tanol Türkoğlu ise insansı robotların 'Endüstri 4' vizyonu ile gelen işgücünün yani insandan makineye dönüştürülmesinin bir parçası olduğuna değinirken, "Rutin ve angarya iş yapacak kaliteli insan işgücü bulmak giderek zorlaşıyor. İki temel sebep var; Birincisi az kazandırıyor. İkincisi de bireysel tatmin vermiyor. Angarya işleri robotların yapması bu açıdan olumlu. Ancak yetişen gençleri maddi manevi ne tür işler tatmin edecek? Görünen o ki bilişsel becerileri yüksek olmayan gençler için bu olumsuz etki yaratacak ve asgari ücretle bile iş bulamayacaklar. Her ülke buna kendi dinamiklerine göre çözüm üretecektir" diye konuştu.
HUKUKİ DÜZENLEME YOK
Musk'un tartışma yaratan projesinin ardından, konunun hukuki boyutunu değerlendiren Avukat Gizem Gonce ise şu bilgileri paylaştı; "Yapay zeka son dönemde uygulama alanı genişledikçe iş hayatımızda dönüştürücü etkisini hissettiğimiz önemli bir yenilik. İlerleyen süreçte yapay zeka ile insansı robotların kullanılacak olması işsizlik sorunu başta olmak üzere birçok problemi de beraberinde getireceği açık. Hukuk sistemimizde yapay zeka ile insansı robotların kullanımı ve hukuki yaptırımları konusunda herhangi bir düzenleme henüz bulunmuyor. Uygulamada ne gibi problemlerin yaşanacağı veya işsizlik problemlerinin artmasıyla hukuki prosedürlerin hangi kanun kapsamında değerlendirileceği merakla beklediğimiz ayrıntılar."
Kaynak: Web Özel