Ege'de deprem endişesi

Ege'de deprem endişesi, en riskli yerler Datça ve Bozburun

Ege'de devam eden deprem fırtınasının büyük kırılmaya neden olup olmayacağı endişesi yaşanırken, Datça ve Bozburun için önemli uyarı geldi. Santaroni-Amorgos adaları arasındaki deprem aktivitesinin tektonik kaynaklı olduğunu söyleyen Jeofizik Mühendisi Prof. Dr. Semir Över, Afrika levhasının gerildiğini belirterek, "Datça ve Bozburun yarımadaları ve civarında deprem riski artmış durumda" dedi.

Son Güncelleme:

Ege Denizi’nin orta kesiminde bulunan Santaroni-Amorgos adaları arasındaki deprem aktivitesi endişelere neden olurken, Datça ve Bozburun yarımadaları için önemli bir uyarı geldi. Haberglobal.com.tr'ye konuşan İskenderun Teknik Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim üyesi Jeofizik Mühendisi Prof. Dr. Semir Över, "Sismik boşluk olarak nitelendirdiğimiz Datça ve Bozburun yarımadaları ve civarında deprem riski artmış durumda. Herkes, Santaroni-Amorgos hattına odaklanmış durumda ancak Datça, Bozburun yarımadasındaki deprem riski göz ardı edilmemeli" dedi.

Prof. Dr. Över, Santaroni-Amorgos adalarında sarsıntılar sürerken, Datça ve Bozburun için deprem uyarısı yaptı. 

TEKTONİK KAYNAKLI

İki Yunan adasının çevresinde yaşanan depremleri de yorumlayan Prof. Dr. Semir Över, "Meydana gelen depremlerin volkanik veya tektonik kaynaklı olduğunu belirlemek için gaz çıkışı, su ısısının artması gibi durumların belirgin olması gerekir. Ancak bu belirtiler henüz gözlemlenmiş değil. Depremlerin dağılımları ve odak mekanizmaları da son derece önemli. Deprem gözlem istasyonlarının 4 ve daha büyük depremlerin odak çözüm mekanizmasına bakıldığında sarsıntıların, normal fay sistemi ile ilişkili olduğu görülüyor. Bölgedeki, deprem aktivitesinin tektonik kaynaklı olduğu söylemek mümkün" dedi.  

ÖNCÜ DENEMEZ

Batı Anadolu, Ege Bölgesi ile Helenik-Kıbrıs yayları boyunca Afrika levhasının Anadolu-Ege Blokunun altına dalarak gerilme ve strese neden olduğunu sözlerine ekleyen Prof. Dr. Över şunları söyledi:  "Bölgedeki depremler söz konusu levhaların göreceli hareketleri sonucunda meydana geliyor. Sarsıntıların, öncü deprem olup olmadığını büyük deprem olmadan söylememiz mümkün değil. Ancak her koşulda önlem alınması gerekir. 2017 yılında Biga yarım adasının güneyinde Ege kuzey sınırında 3 ay süren yoğun sismik aktivitenin sonrasında büyük deprem meydana gelmemişti. Ancak, bu söylediğim; Ege’de devam etmekte olan deprem fırtınasının büyük yıkıcı bir depreme neden olmayacağı anlamına da gelmez."

TSUNAMİ OLUR

"Santaroni ve Amorgos'daki depremlerin direkt olarak ülkemize etkisi olmamakla birlikte, büyük bir deprem sahillerimizde şiddetli sarsıntı ve tsunamiye neden olur. Gerek günümüzde olan depremler gerekse 9 Temmuz 1956 yılında meydana gelen 7.4 büyüklüğündeki deprem odak mekanizma çözümleri bölgenin gerilme etkisi altında olduğuna işaret ediyor.

Datça ve Bozburun yarımadasını etkileyecek depremin tsunamiye yol açabileceği de belirtiliyor. 

DATÇA YARIMADASI GERİLİYOR

"Ege Denizi’nin güneyinde yer alan Helenik Yayı boyunca Afrika levhasının kendine doğru kıvrılarak dalması Ege ve Batı Anadolu’da gerilime neden oluyor. Datça ve Bozburun yarımadalarında yaptığımız saha çalışması (fay kinematik analizi) ve deprem analizi sonucunda bölgenin Pliny-Strabo Zonu boyunca  etkin olan Afrika levhasının yitim sürecine bağlı olarak gelişen gerilmesinin etkisi altında olduğunu saptadık."

Kaynak: Web Özel