Ege'de dengeler uçakla değişmez

Yunan Başbakanı Miçotakis'in “F-35'lerle Ege'de Türkiye'ye karşı üstünlük” arayışını değerlendiren güvenlik ve uluslararası ilişkiler uzmanları, “Güç mukayesesi sadece uçakla yapılmaz. Yunanistan askeri güç açısından Türkiye'nin muhatabı olamaz” yorumunu yaptı.

Son Güncelleme:

Yunanistan Başbakanı Kriyakos Miçotakis, ABD ile yapılan 40 adet F-35 savaş uçağı anlaşmasının ardından ilk açıklamasını Yunan Skai televizyonuna yaptı. Miçotakis söz konusu anlaşma sayesinde “Türkiye'ye karşı niteliksel bir üstünlük arayışında” olduklarını söyledi. F-35 ve diğer silah anlaşmalarının “Atina’nın dış politikadaki başarısının” bir göstergesi olduğunu belirten Miçotakis, Yunanistan'ın ABD tarafından “ödüllendirildiğini" belirtti. Miçotakis, yeni F-35 savaş uçaklarıyla Yunan ordusunun caydırıcılığını artırmaya ve “Türkiye’ye karşı niteliksel bir avantaj sağlamaya çalıştıklarını” da vurguladı. 

Türkiye deniz kuvvetleri envanterini yeni savaş gemileri ve silahlarla geliştiriyor. 

POLİTİK MESAJ 

Haber Global Web Özel'e değerlendirmelerde bulunan emekli havacı kurmay albay Gürsel Tokmakoğlu, ülkelerin askeri üstünlüklerinin yalnızca uçaklarla ya da yalnızca gemilerle mukayese edilemeyeceğini belirterek şu açıklamaları yaptı: “F-35'lerin diğer uçaklarla birebir çatışmaya girmesi üzerinden yapılan mukayeselere katılmıyorum. Çünkü F-35 uçağının, karakteristik yapısına göre bir kullanma konsepti ve bir savaş modeli var. Bu teknik bir konu."

SAVAŞLA İLGİLİ OLAMAZ

Tokmakoğlu, F-35 dışındaki diğer uçakları da göz önünde tutmak gerektiğini belirterek, şöyle konuştu: "Eğe iki ülke savaşmaya doğru gider ve ne olur diye bakarsanız bu bir uçakla, bir gemiyle bir top mermisiyle anlatılmaz. Bunun güç dengesi, stratejisi, taktiği vardır. Dahası  kahramanı vardır, savaştan kaçan adamı vardır. Miçotakis'in dediği gibi "Ege'de daha üstün oluruz” türünden açıklamalar yersizdir, savaşmayla ilgili değildir."

"Politik mesaj vermekle ilgilidir. Politik mesaj farklıdır. Biri verir sonra karşısındaki verir. Savaş 'iki iki daha dört' yapar netliği taşır. Ama politikada ise 'iki iki daha beş yapar'. Miçotakis veya bir başkası, bu Türkiye'den biri de olabilir, böyle yorumlar yaparsa ben ciddiye almam."

Yunanistan'ın F-35 savaş uçaklarına sahip olmasının Ege'deki askeri dengeleri değiştirmeyeceği belirtiliyor. 

SAVAŞTAN YANA DEĞİLİZ

Yunanistan'ın F-35'lere dayanarak Türkiye'ye yönelik dış politikasında daha cüretkar davranacağı, daha talepkar olacağına yönelik değerlendirmelerle ilgili Tokmakoğlu şunları söyledi: “F-35'le bakarak bunu söyleyen varsa bu yanılgı içinde olduğu anlamına gelir. Güç mukayesesi bunlarla yapılmaz. Bunu Türk kamuoyu ve politikacıları da, Yunan tarafı da bilmektedir. Türkiye hiçbir zaman Yunanistan'la savaşmaktan yana değil. Masaya oturup konuşmaktan yana. İki komşu ülkenin masaya oturup konuşması varken durumu savaş mantığı içinde ele almak, silahlanma üzerinden konuşmak ya durumu bilmemektir ya da kasti yapılan bir davranıştır. Güç mukayesesinin nasıl yapıldığı bellidir; zaten Yunanistan bu anlamda Türkiye'nin muhatabı bile değildir. Böyle bir tablo varken kendi kamuoyuna mesaj vermesini yadırgıyorum.

ÜSTÜNLÜK SAĞLAYAMAZ

Başkent Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü'nden Prof. Dr. Hasan Ünal ise Haber Global Web Özel'e şu değerlendirmelerde bulundu: “Bu konuşmalar Yunanistan'ın boyunu aşıyor. Yunanistan Ege'de üstünlük sağlayamaz. F-35 uçakları, satın alan devleti ABD'ye aşırı bağımlı hale getiriyor. Öte yandan bu uçakların Yunanistan'a teslim tarihi de çok ileri. O zaman kadar Türkiye'nin Milli Muharip Uçak projesi Kaan ile ilgili çalışmaları devrede olacak. Ayrıca hava savunma sistemleri var. Türkiye bu alanda attığı adımlarla geride kalmıyor. Bir ülkenin diğerine üstünlük sağlaması sadece uçaklarla olacak bir şey değil. O yüzden dikkatli konuşmak gerekiyor ama Yunan politikacıların dikkatli konuşmak gibi bir alışkanlıkları yok.”

Kaynak: Web Özel

Sonraki Haber