Dünyanın tuhaf festivalleri
Orta Amerika ülkesi El Salvador'da gerçekleşen ve insanların birbirlerine ateş topları attıkları festival küresel basında geniş yer buldu. Dünya genelinde son derece çarpıcı festivaller de düzenleniyor. Kimisinde insanlar iskelet ve ölü makyajı yapıyorlar ya da ölülerini mezarlarından çıkarıyorlar kimisinde ise sırtlarında eşlerini taşıyarak yarışıyorlar.
Orta Amerika ülkelerinden El Salvador'da çarpıcı bir festival gerçekleşti. Her yıl dünyayı şaşkına çeviren festivalde iki gruba ayrılan çok sayıda katılımcı birbirlerine alev topları fırlattılar. Koruyucu ekipmanlar kullanılmasına karşın çok sayıda insanın yaralandığı festival dünyada “kaos festivali” olarak da adlandırılıyor. 1658 yılında bölgede büyük bir yıkıma sebep olan volkanik patlamada ortaya çıktığına inanılan ve kötü ruhları kovmak için gerçekleştirilen festival dünyada çok sayıdaki sıra dışı festivalden birisi durumunda. Dünyada boğaların insanların üzerine koştuğu, insanların eşlerini sırtlarında taşıdığı, ölü maskeleri takarak sokaklarda gezdiği ya da yakınlarını mezarlarından çıkardığı festivaller de bulunmakta. İşte o festivallerden bazıları:
BEBEKLERİN ÜZERİNDEN ATLIYORLAR
Finlandiya'nın Sonkajarvi kasabasında düzenlenen 'Eş Taşıma Festivali' dünyada benzersiz olarak kabul ediliyor. Yarışmada erkek katılımcılar eşlerini sırtlarına alarak belirli bir parkuru en hızlı şekilde geçmeye çalışıyor. İspanya'da ise kırsal yerleşim yerlerinde gerçekleşen 'Bebek Üstünden Atlama Festivali'nde yetişkin bireyler yerde uzanan çok sayıda bebeğin üzerinden atlayarak folklorik bir inancı gerçekleştirmiş kabul ediliyor. Yerli halk bu etkinliği gerçekleştirerek bebeklerin ileride sağlıklı bir yaşam süreceğine inanıyorlar.
EN BÜYÜĞÜ RİO KARNAVALI
“Dünyanın en renkli festivali” olarak bilinen ve her yıl Şubat ayında Brezilya'nın Rio de Janeiro kentinde düzenlenen 'Rio Karnavalı'nda ülke çapındaki dans okullarının öğrencileri bir araya gelip rengarenk kıyafetler içinde Samba dansları sergiliyorlar. Dört gün süren festival dünyanın en ünlü karnavalı olarak da bilinmekte. Dünyanın en büyük alkollü festivali kabul edilen ve her yıl Almanya'nın Bavyera Eyaleti Başkenti Münih'te gerçekleşen 'Oktoberfest'de ise milyonlarca turist kente gelerek kurulan on beş büyük çadırda Almanya'ya özgü yerel biraları içiyorlar. Münih halkının yerel Bavyera kıyafetleri giydiği festivalde çok sayıda müzik ve dans etkinliği de düzenleniyor.
TARTIŞILAN FESTİVAL
Güney Kore'nin Boryeong kentinde Temmuz ayında gerçekleşen 'Çamur Festivali' ise dünyanın en büyük çamur etkinliği olarak bilinmekte. Festivalde yerel halk sağlığa ve cilt güzelliğine iyi geldiği bilinen çamuru kutlamak için çamur dansları, çamur savaşları ve çamur güreşleri gibi etkinlikler düzenliyorlar. Dünyanın en çok eleştirilen festivali ise İspanya'nın Pamplona kentinde Temmuz ayında düzenlenen 'San Fermin Festivali' olarak bilinmekte. Festivale yönelik eleştirilerin merkezinde ise etkinlikler kapsamında düzenlenen ve 'Encierro' adıyla bilinen boğa koşusu yer alıyor. Yerel halkın ve turistlerin kent sokaklarına bırakılan çok sayıda kızgın boğadan kaçarak gerçekleştirdikleri bu etkinlikte her yıl çok sayıda insan yaralanıyor.
KRAMPUS CANAVARI
Almanya'nın güneyi ve Avusturya'da düzenlenen 'Krampusnacht' (Krampus Gecesi) festivali ise dünyada ürpertici kıyafetleri ile dikkat çeken festivaller arasında yer alıyor. Alp Dağları'nda yaşadığına ve Noel öncesinde ortaya çıkıp yaramaz çocukları cezalandırdığına inanılan bir yaratık olarak bilinen 'Krampus' canavarı kılığına giren katılımcılar festival boyunca ürpertici maskeler ile insanları korkuturlarken yerel halk ise 'Krampus'lara hediyeler vererek kovmaya çalışıyor.
ÜRPERTİCİ FESTİVALLER
Korkutucu kıyafetler denildiğinde dünyada akla ilk gelen kutlama ise Meksika'daki 'Dia de los Muertos' (Ölülerin Günü) Festivali. Kasım ayında düzenlenen festivale katılanlar ölü makyajları yaparak ve hayatını kaybetmiş yakınlarının eşyalarını taşıyarak sokaklarda geziyorlar. Ancak daha ileri gidilen festivaller de var. Madagaskar'da ölülerin mezarlarından çıkarılıp kemiklerinin yeniden sarıldığı 'Famadihana Festivali' bunlardan birisi durumunda. Madagaskar kültüründe insanlar bu ritüeli ölen yakınlarının yaşamlarını anmak ve onurlandırmak için yapıyorlar.
Kaynak: Web Özel