Dünyanın sonunu hangisi getirecek?

İklim krizinin neden olduğu doğal afetler ile yapay zekadaki hızlı ilerleme bilim dünyasında da endişelere neden oluyor. Yakın geleceğe ilişkin endişelerini dile getiren bilim insanlarına göre yapay zeka ve iklim krizinde riskler azaltılmazsa, kıyamet senaryoları hiç de uzak değil!

Son Güncelleme:

"Dünyanın sonunu iklim krizi mi, yoksa yapay zeka mı getirecek?" Bilim insanları, son günlerde  bu soruya yanıt ararken, ortaya atılan kıyamet senaryoları ise endişeleri arttırıyor. Tartışmaların fitilini ateşleyen en önemli gelişmelerin başında ise Dünya Meteoroloji Örgütü'nün yayımladığı son 'Küresel İklimin Durumu Raporu' geliyor. 2023 yılının açık ara kayıtlara geçen en sıcak yıl olduğunu ortaya koyan rapor, bilim dünyasında korkulara neden olurken, yapay zekadaki hızlı ilerlemenin de benzer şekilde kaygı verici olduğu aktarılıyor.

"YARARLI OLABİLİR"

'Haberglobal.com.tr'nin sorularını yanıtlayan Boğaziçi Üniversitesi İklim Değişikliği ve Politikaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Levent Kurnaz, 'İklim krizi yapay zeka ile çözülür mü?' sorusuna şu yanıtı veriyor: "İklim krizinin yapay zeka ile doğrudan ilişkisi yok. Ancak yapay zeka iklim değişikliğinin getireceği sorunları öngörüp ve çözümler üretmek açısından bize yararlı bir araç olabilir. Önemli olan yapay zekayı nasıl kullanacağımız. İklim krizinin nasıl çözülmesi gerektiğini biliyoruz ama çözümleri uygulamak işimize gelmiyor. Bu konuda yapay zekanın yapabileceği hiçbir şey yok. Her şey kontrol altında gitse bile 4.5 milyar yıl sonra Güneş'in hidrojen yakıtını bitirip helyum yakabilmek için dev bir yıldız haline gelmesi Dünya'nın sonunu getirecek."

BM'in iklim kriziyle ilgili bilimsel değerlendirme birimi Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli’nin son değerlendirmelerine göre, artık dünyanın ortalama sıcaklığının 2030’a kadar 1.5°C yükselmesinin önüne geçme fırsatımız kalmadı.

DOĞAYI KATLEDİYORUZ!

Prof. Dr. Mustafa Sarı (Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Dekanı)

"Deniz suyu sıcaklıkları tüm denizlerde artıyor. Bilim insanlarına büyük görevler düşüyor. Eğer 'İklim krizini yapay zeka ile çözeceğiz' dersek, o zaman 'bu kadar kaygılanmamıza gerek yok' gibi bir algı oluşur. Biz, doğa ile tek taraflı bir çıkar ilişkisi kurduk. Denizleri sadece sömürülecek, atıklarımızı göndereceğimiz bir yer olarak görüyoruz. Ormanları kesmek, madenleri çıkarılmak için gibi bakıyoruz. Bu hem tek taraflı hem de bugün yaşanan ekolojik sorunların kaynağını oluşturan bir felsefe. İnsan, dünyanın sonunun gelmesinden kaygı duyuyorsa yapay zekadan veya iklimden önce bu doğa ile kurduğu yanlış ilişkiyi değiştirmeli."

KRİZİ DERİNLEŞTİREBİLİR

Prof. Dr. Ali Murat Kırık (Dijital İletişim Uzmanı)

"Hem yapay zekanın hem de iklim krizinin dünyanın sonunu getirebilecek potansiyel riskleri bulunuyor. Yapay zekanın potansiyel riskleri arasında; kontrolsüz bir şekilde ilerleyerek insanlığa karşı dönmesi, ahlaki değerleri yok etmesi ve kitlesel işsizliğe yol açması yer alıyor. İklim krizinin potansiyel riskleri ise dünyanın aşırı ısınması, deniz seviyesinin yükselmesi ve kitlesel yok oluşlar olarak öne çıkıyor. Yapay zeka iklim krizini çözmede veri analizi, tahmin modelleri ve enerji verimliliği gibi alanlarda katkı sağlayabilir. Ancak, enerji tüketimi ve veri gizliliği gibi sorunlar da söz konusu. Yapay zeka kullanımının artmasıyla birlikte, önemli bir karbon ayak izi oluşabilir."

Bir yandan küresel iklim değişikliğine bağlı artan hava olayları ve kuraklık riski; bir yandan da yapay zeka teknolojisinin insan varlığını adeta ikinci plana itmesi yakın dönem için en büyük tehdit olarak algılanıyor.

"BİNDİĞİ DALI KESMEZ"

Tanol Türkoğlu (Teknoloji Uzmanı)

"Yapay zekanın üreteceği çözümleri kullanma konusunda hevesli olursak kurtarıcımız olur. Gün gelir de yapay zeka, insan zekasının kapasitesine ulaşırsa söz geçiremeyeceğiz bir durum oluşur. Bana kalırsa, dünyanın sonunu insanın açgözlülüğü getirecek. İnsanın, emrinde tuttuğu her araç ya da nesne onun arzusunun göstergesi. Şayet yapay zeka özgür bir varlık statüsünü elde ederse dünyanın geleceği konusunda sorumlu bir merci haline gelebilir. Ne olursa olsun yapay zeka bindiği dalı kesmez!"

Kaynak: Web Özel

Sonraki Haber