Dolar'ın tahtı sallanıyor! Türk Lirası değerleniyor mu?

Merkez Bankası'nın son faiz kararı sonrası, Türk Lirası'nın değer kazanmaya başladığı gündeme geldi. Analistler, birçok kişinin dolar yerine, TL mevduat ve Borsa'ya yöneldiğini belirtirken, ABD'nin önce gelen bankaları da yıl sonu tahminlerini güncellediler.

Son Güncelleme:

Merkez Bankasının merakla beklenen faiz kararından sonra gözler piyasalara çevrilmiş durumda. Merkez Bankası, politika faiz oranını yüzde 50 seviyesinde sabit bırakırken, hemen ardından da makro ihtiyati tedbirleri yayınladı. Önemli gelişmelerden biri döviz kredisine yönelik karar oldu. Bir süredir yoğunlaşan döviz cinsinden kredi kullanımının sınırlandırılması için bankalara aylık yüzde 2’lik kredi büyüme sınırlaması getirildi. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, vergi muafiyet ve istisnalarına ilişkin gözden geçirme çalışmalarının tamamlandığını açıklarken, bu alanda yapılacak düzenlemeleri, birkaç hafta içinde kamuoyu ile paylaşmayı planladıklarını duyurdu. Ekonomi uzmanları ve analistler ise vergi düzenlemelerinin yoğunlaşarak devam edeceğini belirtirken, Merkez Bankası'nın  piyasadan döviz almaya devam ettiği, Swap hariç net rezervin -15,9 milyar dolara kadar yükseldiği de dile getirildi. 

Bank of America (BofA), yıl sonu Dolar/TL beklentisi 38. Banka yıl sonu enflasyonunu da yüzde 42 olarak tahmin ediyor."

DOLAR YERİNDE SAYIYOR

'Haberglobal.com.tr'ye bilgi veren İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sefer Şener, Türk Lirası varlıklarının değerlendiğine dikkat çekerken, "Olumlu sinyaller gelmeye başladı. Dolar, yerinde sayarken, Türk Lirası varlıkları değerleniyor. Kurlarda büyük kıpırdamalar beklemiyoruz. Ciddi biçimde borsa ve Türk Lirası'na yönelim söz konusu. TL mevduatlarının artıyor olması, Kur Korumalı Mevduatlardan çıkış da TL'ye olan yönelimi gösteriyor. Avrupalı analistler, uzun zaman sonra Türk Lirası baharı yaşandığına dikkat çekiyor" bilgisini verdi. 

OLUMLU SİNYAL YORUMU 

İşletme ve Pazarlama Uzmanı Volkan Soykan, 'Bank of America (BofA) Securities' ile CITI Bank'ın Türk lirasında uzun pozisyon tavsiyesinde bulunduğuna dikkat çekerken, "CITI Bank da Türkiye ekonomisi değerlendirmesinde Şimşek politikalarını 'ekonomide rönesans' olarak tanımladı. Yabancı kurum raporlarındaki pozitif seyir TL cinsi varlıklara olan ilgiyi artırmaya devam ediyor. JP Morgan’ın Türkiye raporunda; ekonominin halen çok sıcak olduğu ama 2024 üçüncü çeyrekten itibaren soğuyacağının tahmin edildiğini belirtilmekte" dedi. 

ENFLASYON TAHMİNİ

İnsan Kaynakları Uzmanı Suat Başkır ise 17 Mayıs ile biten haftada Merkez Bankası rezervlerinde swap hariç net rezerv 9.5 milyar dolar arttığına değinirken, şunları söyledi: "Brüt rezerv geçen hafta yaklaşık 4,5 milyar dolar artışla 139 milyar dolara yükseldi. Rezervlerdeki hızlı iyileşme kredi risk primlerine olumlu yansıyor. Yabancı ilgisinin yoğunlaşarak devam edeceği öngörülmekte Morgan Stanley, yıl sonu Dolar/TL beklentisi 36, enflasyon beklentisi ise yüzde 43.4. Banka ayrıca Kasım ve Aralık’ta 250’şer baz puanlık 2 faiz indirimi bekliyor."

"Ancak ABD Hazine Bakanı Janet Yellen'den ilginç bir açıklama dikkat çekici. Yellen, bankalara Rusya'ya yönelik ABD yaptırımlarına uyumlarını artırma çağrısı yaptı. Yaptırımları 'ihlal eden ülkeler' arasında Çin, Birleşik Arap Emirlikleri ve Türkiye’yi de sayan Yellen, Avrupa'yı da izlediklerini ifade etti. Bazı Türk şirketlerine ABD'den büyük baskılar gelebilir."

Gıda fiyatlarındaki fiyat eğrisinin nasıl seyredeceği ise belirsizliğini koruyor.

TARIM-GFE CEP YAKIYOR

Öte yandan TÜİK Tarım Girdi Fiyat Endeksi'nden yansıyan son verileri de paylaştı. 2024 yılı Mart ayında bir önceki aya göre yüzde 1.16 artış, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 12.67 artış, bir önceki yılın aynı ayına göre de yüzde 49.93 artış ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 37.50 artış gerçekleştiği vurgulandı. Verilere göre bir önceki yılın aynı ayına göre tarımda kullanılan mal ve hizmetler endeksinde yüzde 46.74 artış, tarımsal yatırıma katkı sağlayan mal ve hizmetler endeksinde yüzde 72.55 artış gerçekleşti.

Kaynak: Web Özel

Sonraki Haber