Deniz suyu kaynıyor! Tropikal Akdeniz'e hazır olun
Mersin, İskenderun ve Antalya Körfezlerinde su sıcaklığının halen 20 derece seviyesinde seyretmesi endişe yaratıyor. Sıcaklık değerleri Doğu Akdeniz'de tropikleşmeyi hızlandırırken sulardaki canlı çeşitliliği de değişiyor.
2023 biterken yapılan sıcaklık ölçümleri küresel ısınmayla ilgili kaygıları artırıyor. 2023 kayıtlara 'en sıcak yıl' olarak geçti; yılın son ayı da 'en sıcak Aralık' oldu. Deniz suyu sıcaklıklarındaki anormal artışlar özellikle Akdeniz'de kötümser senaryoları gündeme getirdi. Son ölçümlerle ilgili verileri aktaran Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Deniz Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Barış Salihoğlu, Akdeniz’in iklim değişikliğinden en fazla etkilenen bölge olduğunu söyledi. Haber Global Web Özel'e değerlendirmelerde bulunan Dokuz Eylül Üniversitesi Deniz Bilimleri Bölümü'nden Prof. Dr. Doğan Yaşar ise, yakın gelecekte Akdeniz'de neler yaşanabileceğini anlattı.
ENDİŞE VEREN ARTIŞLAR
Son verileri paylaşan Prof. Dr. Salihoğlu son 40 yılda Mersin Körfezi ve İskenderun Körfezi'nde deniz yüzey suyu sıcaklığının 2 derecenin üzerinde arttığını söyledi. Salihoğlu, Aralık ayı ortasında deniz yüzey suyu sıcaklığının Mersin Körfezi’nde 22, İskenderun ve Antalya Körfezi’nde ise 21,5 derece ölçüldüğü bilgisini verdi. Salihoğlu'na göre, bu değerler, son dönemde ölçülen en yüksek rakamlara işaret ediyor. İçinde bulunduğumuz Ocak ayında ise İskenderun, Mersin körfezlerinde 19 derece olması gereken sıcaklık ortalamasının 20 dereceye yükseldiği belirtiliyor. 22 derece olması gereken Antalya'nın ise geçen kasımda 24,5 derece olarak ölçüldüğü belirtiliyor.
SOĞUYAN YERLER DE VAR
Prof. Dr. Doğan Yaşar ise küresel ısınmanın dünyanın her yerinde aynı etkiyi yapmadığını belirterek, şunları söyledi: “Dünya şu anda küresel ısınma döneminde. Sıcaklıklar artıyor ama aynı zamanda dünyanın farklı yerlerinde soğuma da yaşanıyor. Örneğin 17 Ocak'ta ABD'de pek çok eyalete kar yağdı, bazı yerlerde tüm zamanların soğukluk rekorları kırıldı. Ama dünyanın başka yerlerinde de sıcaklık rekorları kırılıyor. Hem sıcaklıklarda hem de soğukta rekorlar kırılır. Bunun olması da gerekir. Çünkü eğer sıcaklıklar dengelenirse yaşam olmaz.”
TROPİKAL FIRTINALAR
Akdeniz'de ısınmanın tarihsel seyri ile ilgili açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Yaşar şu bilgileri verdi: “Akdeniz'de sıcaklıklar artıyor. Özellikle 1930'lardan sonra Akdeniz tropikal fırtınaları başladı. Bu tarihten sonra sayının arttığını gördük. Sirte Körfezi'nde su sıcaklıkları 27 dereceyi geçerse fırtınalar başlıyor. Fırtına kuzeye doğru gider ve Yunanistan kıyılarında sönümlenir. Bizim kıyılarımıza gelmez. Bazen çeviri hatalarından dolayı bizde tropikal fırtına olacak haberleri gelebiliyor.”
Aynı durum Doğu Akdeniz için de geçerli olduğunu belirten Prof. Dr. Doğan Yaşar deniz suyu sıcaklığından kaynaklanan tropikal fırtınan Antalya, Mersin açıklarındaki derin sularda etkisini kaybedeceğini de söyledi.
CANLI TÜRLERİ DEĞİŞİYOR
Akdeniz'de 1940'lı yıllardan sonra sıcaklıkların yavaş yavaş arttığını vurgulayan Yaşar; “Bunun nasıl sonuçları olacak sorumuza ise şöyle cevap verdi: “Zaman zaman ortamda soğuk suyu seven türler baskındır, zaman zaman da sıcak suyu seven türler baskın gelir. Bu da deniz suyu sıcaklığının sürekli olarak değiştiğinin göstergesidir. Su ısındığı zaman oradaki canlılar ölmüyor, soğuk sulara gidiyor yerine de sıcak suyu seven canlılar geliyor. Sistem bu şekilde devam ediyor. Bizim aslında bir an önce küresel ısınma sendromundan çıkmamız gerekiyor. Yapmamız gereken tek şey su, tarım, balıkçılık politikalarını düzenlemek.”
Kaynak: Web Özel