Çin'de yeni salgın endişesi
Çin'de okul çağındaki çocuklar ile öğretmenlerde yayılmaya devam eden pnömoni salgını endişelere neden oldu. Uzmanlar, Çin'deki tablonun dikkatle takip edilmesi gerektiğini belirtirken, Türkiye'de riskli gruptakiler için zatürre aşısı önerisi yapıldı.
Çin’de Pekin başta olmak üzere birçok şehirde çok sayıda okul çocuğunun yüksek ateş ve akciğer tutulumu ile hastanelere başvurması endişelere neden oldu. Çocukların yanı sıra öğretmenleri de etkileyen hastalık nedeniyle okulların kapatıldığı, hasta çocukların sayısının hızla artması nedeniyle hastane kapasitelerinin zorlanmaya başladığı gündeme gelirken, Pekin sağlık otoritesi ise son haftalarda adenovirus, RSV ve influenza virüslarine bağlı enfeksiyonların arttığını bildirdi. Nedeni bilinmeyen Pnömoni (zatürre) vakaları olarak kayıtlara geçen olumsuz tablonun ardından Türkiye'deki duruma çevrildi.
30 GÜNDÜR GEÇMEYEN ÖKSÜRÜK
Enfeksiyon hastalıkları uzmanı Doç. Dr. Duran Tok, Türkiye'de pnömoni vakalarında pandemi döneminden sonra artış olduğuna dikkat çekerken, "Ancak asıl büyük sıkıntı uzayan viral enfeksiyon tablosu. 20, 30 gündür öksüren, halsizlik veya kas ağrıları yaşayan hastalar oluyor. 20 gün ve üzeri süre şikayeti geçmeyen hastaların yarıdan fazlasının süper enfeksiyon veya uzayan enfeksiyon sorunu yaşadığını düşünüyoruz" dedi.
VİRÜS POPÜLASYONU DEĞİŞİYOR
Son dönemde artan zatürre vakalarına da dikkat çeken Doç. Dr. Tok, "Enfeksiyon ve bakteriyal hastalıklara yakalanmamak için bağışıklık sistemi güçlü olmalı. Dengeli beslenme, uyku, egzersiz ve moral-motivasyon bağışıklık için olmazsa olmazlarımız. Enfeksiyonlara karşı direnci arttırmak için C vitamini kullanılabilir. D vitamini ise kesinlikle doktor muayene ve önerisi ile olmalı. Eylül ayından bu yana birçok vatandaşta bir enfeksiyonun bitip, diğerinin başladığını görüyoruz. Virüs popülasyonu sürekli değişiyor. Çin'deki tablonun dikkatle takip edilmesi ve bizim de içinde olduğumuz coğrafyaya hastalık yayılımının olmaması gerekir" diye konuştu.
ÇOCUKLARDA ÖLÜM NEDENİ
Türk Toraks Derneği Solunum Sistemi Enfeksiyonları Çalışma Grubu Başkanı Prof. Dr. Ebru Çakır Edis, tüm dünyada alt solunum yolu enfeksiyonlarının (ASYE) en çok ölüm nedenlerinden bir tanesi olduğunu belirterek, “Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) verilerine göre ASYE’ları tüm dünyada en sık ölüm nedenleri arasında 4., düşük gelirli ülkelerde ise 2. sırada. Pnömoni (zatürre) önlenebilir bir hastalık olmasına rağmen özellikle 65 yaş üstü ve 5 yaş altı çocuklarda halen tüm enfeksiyonlar arasında ölüme neden olan en ciddi enfeksiyon hastalık durumunda” bilgisini paylaştı.
RİSK GRUBU AŞILANMALI
Türk Toraks Derneği Merkez Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Esra Temel de, pnömonide en sık etkenlerin ve viral etkenler olarak saptandığını ifade ederek, aşını nönemine dikkat çekti: “Kovid-19 pandemisi sırasında da en sık ölümler pnömoniye bağlı solunum yetmezliği nedeni ile gelişmişti. Pnömoniden ölümleri azaltmada en etkili yöntem aşılama. Ülkemizde 13 valanlı pnömokok aşısı ve polisakkarit aşı ruhsatlı olup risk gruplarında uygulanıyor."
Kaynak: Web Özel