Cep yangını sönecek mi? Et fiyatlarında dalgalı seyir

Son haftalardaki zamlarla cep yangınına neden olan et fiyatlarındaki dalgalanma sürüyor. Tavuk etinde son 5 ayda yaşanan yüzde 200'lük zammın ardından, ihracat sınırlandırılmasına gidilirken, et fiyatlarındaki artışa karşı 3 gemi dolusu damızlık büyükbaşın çare olup olmayacağı merak konusu.

Son Güncelleme:

Et fiyatlarındaki dalgalanma sürüyor. Tavuk etinde son 5 ayda yaşanan yüzde 200'lük zammın ardından, Ticaret Bakanlığı, kanatlı et ihracatının sınırlandırılmasına yönelik kısıtlama kararı alırken, kemiksiz beyaz et fiyatları ise market ve kasaplarda 250 TL sınırını aşmış durumda. Öte yandan kırmızı et fiyatındaki zamlardan sonra yurtdışından 3 yük gemisi ile büyükbaş damızlık hayvan getirildiği, bu sayede et fiyatlarında 5 TL'lik düşüş yaşandığı iddialar arasında. Herkesin en çok merak ettiği konu ise kurban bayramı ve sonrasındaki et fiyatlarının nasıl seyredeceği. Üretici ve kasaplar, cep yangınına neden olan fiyatlar için her defasında artan maliyetlerle, hayvan varlığındaki azalmaya dikkat çekerken, Türkiye’nin büyükbaş ve küçükbaş hayvan varlığındaki düşüş ise adeta alarm veriyor. 

Tüfekçi; et fiyatlarının düşmesi için mutlaka süt üretimi yapan üreticilere destekleme priminin artırılması gerektiğini belirtiyor.  

5 TL DÜŞTÜ 

İstanbul Perakendeci Kasaplar Esnaf Odası Başkanı Aydın Tüfekçi ise tavuk etine son bir yılda yüzde 170 zam geldiğinin altını çizerken, "Maliyetler nedeniyle, tavuk üreticileri üretimi kısma kararı alınca fiyatlar da yukarı yönlü artmaya başlamıştı. Kanatlı hayvanda ihracat kısıtlaması fiyatların artmasının önüne geçecektir. Türkiye geçtiğimiz günlerde 3 gemi dolusu büyükbaş ve damızlık hayvan geldi. Kırmızı et fiyatlarında 5 TL düşüş söz konusu. Asıl sorun üretici ile kasaplar arasındaki aracılar. Fiyatların artmasına aracı ve tüccarlar neden oluyor. Et fiyatlarının normal seyrine dönmesi için küçük aile besiciliğinin desteklenmesi gerekiyor. Türkiye'nin hayvancılıktaki geleceği küçük aile besiciliğine verilecek desteklere bağlıdır" dedi.

MALİYETİ 600 TL

Yaklaşan Kurban Bayramına da dikkat çeken Tüfekçi, "Halihazırda karkas dediğimiz kemikli ham etin kilogram fiyatı,  370 ile 410 TL arasında değişiyor. Karkas etin yüzde 25'i kemik payı, yüzde 2'si taze kesim firesi, yüzde 2'si de sinir firesi. Bunun üzerine yüzde 4 kredi kartı kesintisi, kira, stopaj, personel gideri, elektrik ve diğer masrafları koyduğumuzda 1 kilogramlık birinci sınıf etin maliyeti 600 TL'yi buluyor" diye konuştu.

YÜZDE 50 ARTAR

Türkiye Kasaplar Besiciler Et ve Et Ürünleri Esnaf ve Sanatkarları Federasyonu Başkanı Osman Yardımcı da, 3 gemi dolusu damızlık ithalat edildiği bilgisini paylaşırken şunları söyledi: "Gelen hayvanlar arasında Angus, Simental, Şarole gibi türler var. Önümüzdeki günlerde işlerdeki  durgunluk ve Kurban Bayramı etkisiyle fiyatlarda bir miktar düşüş görebiliriz. Ancak Kurbanlıkların fiyatı bir önceki yıla kıyasla en az yüzde 50 zamlanır."

Ortaya çıkan son tabloya göre 2018 yılında 17 milyon 220 bin büyükbaş hayvan varlığı olan Türkiye’nin, 2023 yılında bu rakamın da altı olan 16 milyon 583 bin bandına gerilemesinden sonra  neler yapılabileceği tartışılıyor. 

ARTIŞ SÜRECEKTİR

Son gelişme ve fiyatların ardından konuştuğumuz kasaplar ise fiyatların yükseleceğini söylüyor. Dededen kasap işletmecisi Özcan Cebeci, 1.5 aylık süreçte kırmızı et fiyatlarına yüzde 25 zam geldiğini söylerken, "Her ne kadar 3 gemi büyükbaş damızlık ithal edilmiş olsa da Kurban Bayramında fiyatların artması kaçınılmaz. Şu an 5 TL'lik indirim söz konusu. Maliyetine satış yapıyoruz. Kırmızı ve beyaz ette arz, talep dengesi bozulmuş durumda. 1 kg kıyma 680 TL ancak kar oranımız sadece yüzde 10-15" diyor. 

İstanbul'da 40 yıldır kasaplık yapan bir diğer isim ise "Kurban Bayramına kadar kıyma fiyatlarının 700 lira bandını geçmesini bekliyoruz. Karkas dediğimiz etin gelişi 415 TL. yüzde 25'i fire. 680 TL'den sattığımız üründen bize kalan yüzde 15" bilgisini paylaştı.  

Kaynak: Web Özel

Sonraki Haber