Böyle avlanma olur mu? Göç yoluna gırgır engeli

İstanbul Boğazı'nın Tarabya kıyılarında yıllardır süregelen gırgır avcılığı balık türlerinin yaşamını tehdit ediyor. Balıkların göç ve üreme alanlarında devam eden vahşi avlanmanın derhal yasaklanması çağrısı yapılırken, hamsi, istavrit, kolyoz, lüfer, sardalya türlerinde yüzde 20 azalma olduğuna dikkat çekilıyor.

Son Güncelleme:

İstanbul Boğazı'nda yıllardır yapılan tüm uyarılara rağmen gırgır tekneleri balık avına devam ediyor. Sarıyer ile Tarabya kıyı bandında ortaya çıkan görüntüler, büyük tepkilere neden olurken,  balıkların göç yollarının kesildiği ve avcılık adı altında adeta doğa katliamı yapıldığı belirtildi. Yıllardır süren hoyratlığa bir türlü "dur denilmemesini" eleştiren  Çevre ve Şehircilik Bakanlığı eski Müsteşarı Prof. Dr. Mustafa Öztürk, haberglobal.com.tr'ye yaptığı açıklamada,  "İstanbul Boğazı Çubuklu ve Paşabahçe açıklarında balıkçı tekneleri, avlanmak için denize bıraktıkları ağlarla birlikte akıntıya kapılarak sürüklendi. Balık göç yollarını kapatan ve balık neslini yok eden bu yanlış uygulamaya dur denilmeli" dedi. 

Dünya Doğa ve Doğal Kaynakları Koruma Birliği tarafından yayınlanan raporlara göre, gırgır ağları, deniz canlıları üzerinde kalıcı hasarlara sebep oluyor. Fotoğraf: Dr. Erol Kesici

BALIK NESLİ TÜKENİYOR 

İstanbul Boğazının en dar ve en akıntılı bölgesine ağ atılmasının balık göçüne ciddi darbe vuracağını da sözlerine ekleyen Prof. Dr. Öztürk, "Gırgırla avcılık kıyıdan en az 25 metre açıkta yapılmalı. Boğaz'daki görüntüler, Marmara denizinde balık neslinin tükenmesi ve geleceği yok edilmesi demektir. Marmara Denizi'ndeki balık tür çeşitliliğinde yüzde 25 civarında bir azalma var. Hamsi, istavrit, kolyoz, lüfer, sardalya gibi türlerin miktarında İSE yüzde 20 civarında azalma varken, Boğaz'da gırgır balıkçılığına izin verilmemelidir" diye konuştu.

EN 25 METRE OLMALI 

İstanbul Üniversitesi Su Bilimleri Fakültesi Deniz Ve İç su Kaynakları Yönetimi Bölümü'nden Prof. Dr. Meriç Albay da, Boğaz kıyılarında gırgır tekneleri ile yapılan avcılığın adeta katliam olduğuna değinirken, "Gırgır teknelerinin kıyıdan en az 25 metre açıkta avlanması gerekiyor.. Balıkların üreme ve göç yollarında böylesi bir avcılık, deniz canlıların tükenmesi demektir. Balık göç yollarını kapatan ve balık neslini yok eden bu yanlış uygulamaya dur denilmeli. İstanbul boğazı 25 metre derinliğinden itibaren oksijensiz, Balıklar sadece ilk 25 metre derinlikte göç edebiliyor. AB ve benzeri ülkelerde 50 metreden sığ denizlerde avlanmak yasak" ifadelerini kullandı.  

EKOLOJİK DÖNGÜYE DARBE

İstanbul Boğazında gırgır tekneleriyle yapılan avcılığın yanı sıra Boğaz’ın incisi sayılan kıyılarda plastik kirliliğin yanı denizanası artışı da endişe yaratıyor. Türkiye Tabiatını Koruma Derneği (TTKD) Bilim Danışmanı Dr. Erol Kesici ise İstanbul Boğazı'ndaki ekolojik döngünün bozulduğu vurgularken, şunları söyledi: "Besin zincirine ortak balık türleri yok olunca deniz anaları ortama hakim olmaya başlar. İstanbul Boğazında yapılan gırgır avcılığına derhal son verilmeli. Kıyıda, yalıların önünde avcılık olur mu? Balık göç yolları üzerinde avcılık yapılması deniz yaşamına geri döndürülemez zararlar vermektedir. Çok büyük bir cehaletle karşı karşıyayız. Boğaz'ı mutlak korumamız gerekiyor." 

Yıllardır süregelen sorununa çözüm bulunmaması tepkilere neden oluyor.

KAMPANYA BAŞLATILDI

Öte yandan İstanbul Boğazında, gırgır tekneleri ile yapılan balık avına karşı "Change.org" da bir imza kampanyası başlatıldı. Kampanya için "Bu durum, deniz ekosistemini olumsuz yönde etkilemektedir, ileride daha büyük sorunlara yol açabilir. Dahası, bu durum genç nesillerin bu güzel manzaradan tam olarak keyif almasını engelliyor. Gırgır ağları, deniz canlıları üzerinde kalıcı hasarlara sebep olabiliyor. Deniz ekosistemini bu zararlardan korumak için, İstanbul Boğazı'nda gırgır balıkçılığının yasaklanmasını talep ediyoruz. Bu konuda birlik olalım ve İstanbul Boğazı'nı bu zararlı uygulamadan koruyalım" ifadelerine yer verildi. 

Kaynak: Web Özel

Sonraki Haber