Bomba iddia! İngilizler cephede

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron Ukrayna'ya asker gönderme ihtimali olduğunu yinelerken, ABD Özel Operasyon birliklerinin komutanı General Bryan Fenton'dan bomba bir iddia geldi. Fenton, İngiltere'nin elit askeri güçlerinin Ukrayna'da hem cephe gerisinde hem de ön saflarda savaştığı açıkladı.

Son Güncelleme:

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron geçtiğimiz haftalarda ülkesinin Ukrayna'ya asker gönderme ihtimali olduğunu yinelerken Rusya'dan cevap gecikmedi. Rusya Dış İstihbarat Servisi SVR'nin Direktörü Sergey Narışkin, Fransa'nın asker göndermesine ilişkin istihbaratları olduğunu ve bu gerçekleşirse Fransız birliklerin ilk hedef olacaklarını açıkladı. Ukrayna'ya asker göndermeyeceklerini açıklayan Batılı ülkeler arasında ise ABD, Almanya ve İngiltere bulunuyor. ABD'nin tüm Özel Operasyonlarının başındaki isim olan General Bryan Fenton tartışmalar devam ederken, İngiliz elit birlikleri SAS ve Paraşütçülerin Ukrayna'da savaştığını iddia etti. İngiliz yetkililer açıklama hakkında yorum yapmazlarken seçkin birliklerin cephede ne yaptıkları da merak konusu...

Avrupa ülkelerinden ve ABD'den çok sayıda gönüllünün Ukrayna saflarında ön cephede savaştıkları biliniyor.

GÖNÜLLÜLER CEPHEDE

Rusya ile savaşan Ukrayna topraklarında yabancı ülkelerin askerleri ya da eğitim subaylarının bulunduğuna ilişkin iddialar ilk kez dile getirilmiyor. Daha önce ABD'nin tank, hava savunma ve F-16 savaş uçağı eğitmenlerinin Ukrayna'da bulundukları teyit edilmişti. Avrupa ülkelerinden ve ABD'den çok sayıda gönüllünün de Ukrayna saflarında ön cephede savaştıkları biliniyor.

ABD VE ALMANYA KARŞI

Ukrayna'ya asker göndermeye şiddetle karşı çıkan ülkeler arasında ise ABD, Almanya ve İngiltere başı çekiyor. Üç ülkenin de üst düzey askeri ve bürokratik yetkilileri “Ukrayna NATO üyesi bir ülke olmadığı için” böyle bir seçeneğin düşünülemeyeceğini sıklıkla dile getiriyorlar. Üç ülkeden de araç, donanım, mühimmat ve silah yardımlarının ötesinde bir yardım gelmeyeceği açıklanmıştı. İngiltere'de ise son olarak 9 Mayıs tarihinde Savunma Kurmay Başkanı Tony Radakin “Birleşik Krallık ordusu ve Başbakanı Ukrayna'ya asker göndermek istemiyor” açıklamasında bulundu.

ABD'Lİ GENERAL İFŞA ETTİ

Tüm iddialara karşın 12 Mayıs tarihinde Amerikan basınına bir açıklama yapan ABD Özel Operasyonlar Komutanı General Bryan Fenton ise “İngiliz özel operasyon birliklerinin Ukrayna'da ön cephede yer aldığını” ifade etti. İngiltere Savunma Bakanlığı'ndan ise konu hakkında yorum yapılmayacağı açıklaması geldi. Amerikalı Generalin açıklaması küresel savunma medyasının gündemine bomba gibi düştü.

Birleşik Krallık ordusunun en seçkin birliği kabul edilen SAS'ın Ukrayna'da hem cephe gerisinde hem de çatışmaların yaşandığı ön saflarda yer aldıkları ifade ediliyor.

ÖZEL KUVVET BİRİMLERİ

Küresel askeri savunma haberlerine yer veren Army Recognition'da yayınlanan bilgilere göre İngiltere ordusunun seçkin birlikleri kabul edilen SAS ve Paraşütçüler Ukrayna'da hem cephe gerisinde hem de çatışmaların yaşandığı ön saflarda Ukrayna birlikleriyle birlikte hareket ediyor. Bölgedeki askeri kaynaklardan elde edilen bilgilere göre İngiliz özel askeri birlikleri Ukrayna'da, cephe gerisinde siber uzmanlık gerektiren alanlara, İngiliz yapımı NLAW anti tank füze sistemi eğitimine, hava indirme operasyonlarına ve şifre çözme eğitimlerine müdahil oluyorlar. İngiliz komando birlikleri ayrıca Ukrayna topraklarındaki İHA/SİHA operasyonları ve Karadeniz'deki askeri personel operasyonları konusunda kendi ülkelerindeki askeri uzmanlara da raporlar sunuyorlar.

SAVAŞIYORLAR 

Savunma kaynaklarına göre, detaylı bilgiler en üst seviyede gizli tutulsa da; elit askerlerin Rus birliklerin gerisinde bulunan stratejik tesislere düzenlenen saldırılar, Ukrayna'nın İHA/SİHA saldırıları için bölgede konum belirleme, Karadeniz'deki Rus özel operasyonlarını önleme ve şehir içi gerilla savaşında yer alma gibi faaliyetlerde bulundukları iddialar arasında. 

Kaynak: Web Özel

Sonraki Haber