Bir yılda boşanıyorlar! Pembe panjurdan adliye koridoruna

Yeni evlenen çiftler bir yılı doldurmadan boşanmaya başladı. "Cicim ayları" bitmeden adliye koridorlarının yolunu tutan çiftlerin bu durumu merak konusu olurken, uzmanlara göre boşanmaların en büyük nedeni sadakatsizlik, ekonomik sıkıntılar ve sosyal medya etkisi...

Son Güncelleme:

Türkiye'de mutlu yuva özlemi maziye mi karışıyor? Türkiye İstatistik Kurumu'nun açıkladığı evlenme ve boşanma oranları tartışma konusu olurken, 2023 yılında boşanan çiftlerin çoğunluğu şiddetli geçimsizlik ve sosyal medya etkisi nedeniyle ayrıldı. Türkiye'de evlendikten sonra bir yıl içinde boşananların rakamı ilk kez 5 bin 126 çift olarak kayda girerken, kısa süren evlilikler ise merak konusu oldu. 'Haberglobal.com.tr'ye konuşan Avukat Gizem Gonce, pandemi döneminden itibaren boşanma davalarında büyük bir artış söz konusu olduğunu söylerken,  "Son 5 yıllık süreçte boşanma davaları çok ciddi oranda arttı. Bunun en büyük sebebi son dönemde tarafların birbirlerine olan sadakatsiz davranışları ile ekonomik sebepler. Boşanma davalarının yüzde 80’i sosyal medya kaynaklı. Sosyal medyanın da ciddi anlamda boşanma davalarına etkisi oluyor. Öyle ki, çiftlerin, sosyal medyada yaptığı paylaşımlar boşanma davalarında delil olarak karşımıza çıkıyor. Sadakatsiz davranışlar, başkalarının paylaşımlarını beğenmek ya da onlarla iletişime geçmek, fotoğraf göndermek; bunların hepsi  'aldatma' olarak nitelendiriliyor" ifadelerini kullandı.

KADINLAR KARARLI DURUYOR

Kadınların, erkeklere göre daha çok boşanma davası açtığını sözlerine ekleyen Gonce, "Çünkü kadınlar bir kararı verdiklerinde erkekler gibi davranış sergilemiyor. Gerçekten sonuna kadar gidip çekişmeli de olsa evliliği bitirmek istiyor. Erkekler zaman zaman karar verme noktasında sorun yaşayıp, kararsız ve sabırsız davranışlar gösterebiliyor. Ekonomik koşullar da boşanma davalarını etkiliyor. Geçim sıkıntısı yaşayan çiftler arasında ciddi sürtüşmeler başlıyor" dedi.

Bir yıldan az süren evliliklerin sayısı 5 bin 126 oldu. Bu evliliklerin 4 bin 884'ü geçimsizlik, 4'ü zina, 3'ü terk, 199'u bilinmeyen ve 34'ü diğer nedenlerle sona erdi.

ROLLER DEĞİŞTİ

Kemal Özcan (Uzman psikolog ve evlilik terapisti)

"Genellikle iletişim sorunları, çiftlerin birbirlerini doğru anlayamaması, anne ve babaların ilişkiye müdahalesinin yanı sıra sadakatsizlik de boşanmaları arttırdı. Çiftler arasında cinsel uyumsuzluk ve ekonomik nedenler de ayrılıkların başlıca sebebi. Ayrıca son yıllarda sanal kumar, sosyal medya bağımlılığı da bunlara eklendi. Geçmiş yıllarda daha çok erkekler boşanma talebiyle gelirken, son 4, 5 yıldır kadınlar da boşanmayı talep eden hatta başlatan taraf oluyor."

Cem Keçe (Psikoterapist )

"Boşanmalardaki artışın en sık nedeni aldatma ve aldatılma. İkinci sırada ekonomik sebepler, üçüncü sırada çiftlerin uyum ve ortak paylaşımı kaybetmiş olmaları. Ancak son yıllarda ekonomik sorunlar, çiftlerin mutluluğunu ciddi anlamda etkiliyor. Hatta ekonomik problemler erkeklerin cinselliğini bitiriyor. Hem ekonomik hem ahlaki hem de sosyal medyanın yarattığı kaotik ortam birçok şeyi altüst etti."

TÜİK verilerine göre evlenme hızının en yüksek olduğu iller; Kilis, Aksaray, Gaziantep, Antalya, Osmaniye, Konya, Nevşehir, Kırıkkale, Düzce, Karaman ve Denizli. Evlenme hızının en düşük olduğu iller ise Iğdır ve Kars olarak belirlendi.

RAKAMLAR NE DİYOR?

Öte yandan 2023'te en çok boşanma sayısı 33 bin 297 ile İstanbul'da görülürken; bunu 14 bin 345 ile Ankara, 13 bin 639 ile İzmir, 7 bin 923 ile Antalya ve 6 bin 834 ile Bursa takip etti. Kesinleşen boşanma davaları sonucunda 171 bin 213 çocuk velayete verildi. Boşanma davaları sonucu, çocukların velayetinin yüzde 74,9'u anneye, yüzde 25,1'i babaya verildi.

Sonraki Haber