Binlerce SİHA havalanıyor, kan gölüne dönebilir!

Rusya-Ukrayna savaşın stratejik bölgesi Karadeniz'de yeni bir mücadele başladı. Harp halindeki iki ülke Karadeniz'de süregelen çatışmalarını bütünüyle SİHA stratejileri üzerinden sürdürüyorlar. Rusya savunma sistemini SİHA entegrasyonu üzerine kurarken, Ukrayna Avrupa'dan gelecek SİHA'ları bekliyor.

Son Güncelleme:

Üçüncü yılına yaklaşan Rusya-Ukrayna Savaşı'nın en kritik bölgesi kabul edilen Karadeniz'de yeni bir çatışma yaşanıyor. İki ülke arasında denizlerdeki mücadele SİHA savaşına dönüşmüş durumda. Cephenin iki tarafı hedeflerini artık SİHA'larla vuruyorlar. Küresel denizcilik sektörünün saygın yayın organı Naval News'in iddiasına göre Karadeniz'de sıklıkla savaş gemilerini, insansız deniz savaş araçlarını (SİDA) ve helikopterlerini, SİHA saldırıları sonucu kaybeden Rusya donanması, Kiev karşısında “çok katmanlı” ve “deniz savaşları için özel tasarlanan” bir SİHA savunma sistemi kurdu.

Rusya Ukrayna karşısında “çok katmanlı” ve “deniz savaşları için özel tasarlanan” bir SİHA savunma sistemi kurdu.

GİZLİ TESİSİ VURACAKLAR

Rus donanması SİHA'larını öncelikli olarak Ukrayna'nın 'Magura V5' patlayıcı dolu insansız deniz araçlarına karşı kullanacağı ifade ediliyor. Rusya Ordusu Askeri İstihbarat Birimi GRU'nun bu amaçla Karadeniz'de Ukrayna'ya ait en az 16 Magura V-5'in ikmal üssünü tespit ettiği ve Magura V-5 üreten gizli bir askeri deniz üssüne de saldırmak için planlama yaptığı iddialar arasında. ABD'li askeri uzmanlar, Ukrayna ile süregelen savaşında Rusya'yı gafil avlayan taktiğin Kiev'in Karadeniz'deki SİDA saldırıları olduğunun altını çiziyor. 

LİMANLARA BARİYERLER

Rusya'nın önlem olarak ayrıca son 6 ayda başta Sivastopol limanı olmak üzere Karadeniz'deki askeri limanları fiziksel bariyerlerle kapattığı ifade ediliyor. Limanlara yaklaşan SİDA'lara karşı ayrıca girişleri çevreleyen bariyerlere otomatik atış sistemleri yerleştirdiği de elde edilen bilgiler arasında. Moskova'nın, Rusya ile Kırım'ı birbirine bağlayan ve Ukrayna'nın SİDA saldırısı sonrası uzun süre kullanılmaz hale gelen Kerç Boğazı Köprüsü gibi stratejik noktaları da bu yöntemle “yaklaşılmaz hale getirdiği” ifade edilmekte.

Yeni stratejiye göre Rusya Karadeniz ve limanlar üzerinde SİHA'ları uçuracak ve hedef tespit edildiğinde 'Mi-8 Hip' ve 'Ka-27 Helix' savaş helikopterleriyle müdahalede bulunacak.

SİHA STRATEJİSİ 

Rusya, diğer yandan hem Karadeniz'de seyir halindeki gemileri hem de limanlardaki deniz araçlarını korumak için büyük bir SİHA filosunu da bölgeye kaydırmış durumda.

Yeni plana göre 24 saat aralıksız Karadeniz ve limanlar üzerinde Rus SİHA'ları uçurulacak ve Ukrayna savaş araçları tespit edildiğinde SİHA'larla senkronize şekilde harekete geçecek Rus 'Mi-8 Hip' ve 'Ka-27 Helix' savaş helikopterleri müdahalede bulunacak. Rusya'nın SİHA saldırılarının önüne geçebilmek için de bir süredir elektromanyetik sonik dalgaları ile saldırı gerçekleştirdiği de bilinmekte. Rusya'nın ayrıca sahil koruma botlarına sürü dronları yerleştirdiği ve Ukrayna SİHA'larını tepit ettiğinde bu dronlarla karşı saldırıya geçtiği de Pentagon tarafından doğrulanan bilgiler arasında yer almakta.

BİR MİLYON SİHA

Rusya'nın hızla ABD ve Türkiye ile birlikte dünyanın en çok SİHA üreten ülkesi haline gelmesi karşısında Avrupa Birliği (AB) ülkeleri de olanakları seferber etme kararı aldı. ABD merkezli Breaking Defense sitesinin paylaştığı bilgilere göre AB üyesi ülkeler SİHA'ların haricinde hava araçlarının teknik ve iletişim gücünü arttıran 'Neon' isimli üst düzey teknolojik yazılımı da Ukrayna ile paylaşmaya karar verdiler. Geçtiğimiz ay AB Güvenlik Zirvesi'nde Birleşik Krallık ve Letonya tarafından önerilen SİHA üretim önerisine Estonya, Litvanya, İsveç, Hollanda, Danimarka ve Almanya da katıldı. Ukrayna için oluşturulan koalisyonun bu yıl Ukrayna'ya bir milyon SİHA ve İHA teslim etmesi planlanıyor. NATO verilerine göre Ukrayna geçtiğimiz yıl ürettiği 300 bin SİHA ile 14 bin 270 Rus hedefini vurdu.

Sonraki Haber