Bill Gates yine sahnede, İnsanlığın sonunu mu getirecek?

ABD'li milyarder Bill Gates'in "Et tüketimini 2030'a kadar sıfıra indirmeyi amaçlıyoruz" açıklaması tartışma başlattı. Yapay et projesinin ciddi riskler taşıdığını söyleyen uzmanlara göre Gates'in planı insanlığın sonunu getirecek kadar tehlikeli.

Son Güncelleme:

Türkiye'de artan et fiyatları gündemdeki yerini korurken, global arenada yapay et tartışması  yaşanıyor. Yapay eti savunanların dayanağı ise büyükbaş hayvancılığın sera gazı etkisine yol açarak gezegene zarar verdiği şeklinde. Ünlü milyarder Bill Gates ise et tüketimini 2030'a kadar sıfıra indirmeyi amaçladıklarını duyururken,  Singapur İslam Konseyi'nden yapılan açıklama ise kafalarda soru işaretlerine neden oldu. Konsey, yapay et için "küresel bir ivme” yorumunda bulunurken, ‘haberglobal.com.tr’ye konuşan uzmanlar ise yapay et projesine ilişkin,  "küresel pazarda, küresel tezgah" yorumunda bulundular.

 Yapılan bilimsel analizlere göre, eğer şimdiki tüketim alışkanlıklarımız devam ederse, 2030 yılında dünya genelinde tüketilen et miktarı, 2000 yılına göre %72 daha fazla olacak.

İNSANLIĞIN SONUNU GETİRİR

Araştırmacı-Yazar Dr. Ramazan Kurtoğlu yapay etin dini ve milli açıdan uygun olmadığına dikkat çekerken, "Yapay et, inancımız ve kültürümüze uygun değil. Bu insanlığın sonunu getirme operasyonudur. Gates, küresel elitin sözcülerinden. Kaldı ki, yapay etin içeriğinde, Allah’ın yarattığı hayvanlardaki belli başlı madde ve elementler bulunmuyor: Yani yapay et, Allah’ın yarattığı ete benzemiyor" diye konuştu.

HAPLARA MAHKUM EDECEKLER

Bülent Tunç (Türkiye Kırmızı Et Üreticileri Merkez Birliği Genel Başkanı)

“Yapay et, protein değerleri olarak belki besleyicidir ancak laboratuvarda üretilen bir gıdaya ‘et’ diyemeyiz. Küresel elitler, ‘hayvanlar gaz üretiyor, ozon tabakasına zarar veriyor’ diyerek algı oluşturmaya çalışıyor. Bu tartışmalarda ilaç sanayinin de rolü olduğu kanısındayım. İnsanları yapay gıda ve haplara mahkum edecekler. Yapay et savunucuları gerçekten dünyayı düşünüyor olsa binlerce uçak, binlerce araç, teknolojik cihazların yaydığı kirliliğe odaklanır."

BUNUN ADI KÜRESEL OYUN 

Osman Yardımcı (Türkiye Kasaplar, Besiciler Et ve Et Ürünleri Esnaf ve Sanatkarları Federasyonu Başkanı)

“Yapay et gerçek hayvan etinden daha iyi bir besin değerine sahip olamaz. Yapay et bizim insancımıza da uygun olamaz. Yapay et üretimi devreye girdiğinde,  geleneksel hayvancılık ve doğal yaşam sona erer. Hangimiz evladımızı yapay et veya gıda kapsülleri ile beslensin isteriz? Yapay et ürünlerinin içeriğini kimse bilmiyor. Bildiğimiz tek gerçek, insan vücuduna, doğaya zararlı. Yapay et Türkiye’de tutmaz. Dünyada da tutmaz. Bunun adı olsa olsa küresel oyun olabilir."

KATKI MADDELERİ VAR

Prof. Dr. Osman Erk (İç Hastalıkları Uzmanı)

“Yapay etlerin nasıl üretildiğine bakmak lazım. Söz konusu ürün, laboratuvar ortamında kök hücrelerden üretiliyor. Bu noktada üretim prosedürlerine bakmak lazım. Ancak kök hücre ürünlerine de katkı maddeleri ve başka işlemler de uygulanabiliyor. Bu nedenle yapay eti insan sağlığına uygun ürün olarak görmem mümkün değil. Tüketim trendi devam ederse 2050 yıllarında şu anda tüketilmekte olandan 2 kat daha fazla et tüketilecek."

Diyanet İşleri Başkanlığı (DİB) Başkanlık Müşaviri Dr. Muhlis Akar, dini bakımdan yapay etin 3 açıdan problemli olduğunu söylemiş, "hiçbir zaman helal diyemeyiz” demişti.

DİNİ AÇIDAN UYGUN MU?

Öte yandan yapay et tüketiminin dini açıdan uygun olup olmadığını sorduğumuz Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu eski Üyesi Prof. Dr. Mustafa Saim Yeprem, "Yapay et, helal  malzemeden yapılıyor ve bedene zarar vermiyorsa yenilmesinde hiçbir mahsuru yok. Kur'an da helal ve haramlar açıkça yer alıyor. İslam dinin temel prensiplerine aykırı olmadığı takdirde yapay et tüketilebilir” dedi.

Kaynak: Web Özel

Sonraki Haber