Bilinmeyen süt kardeşi, mektuplar gün yüzüne çıktı

Atatürk'ün süt kardeşi Saime Hanım ile mektuplarının ortaya çıkması tarih meraklılarında heyecan yarattı. Saime Hanım, askere yazılan eşi için yardım talep etmesi ile Atatürk'ün süt kardeşine 1923’te 100 lira para yardımında bulunması dikkat çekiyor.

Son Güncelleme:

Atatürk'ün süt kardeşine yazdığı mektuplar ilk kez geçtiğimiz gün yayımlandı. Büyük ilgi uyandıran mektupların içeriği ise Büyük Önder'in en yakınlarına bile iltimas geçmediğinin kanıtı niteliğinde. Şimdiye kadar Atatürk'ün hakkında yazılmış biyografilerde adına hiç rastlanılmayan süt kardeş Saime Hanım’ın varlığını ortaya koyan belgelerin, Millî Savunma Bakanlığı Arşiv ve Askerî Tarih Daire Başkanlığından, Devlet Arşivleri Başkanlığına devredildiği de anlaşıldı. Altınbaş Üniversitesi Kamu Hukuku Bölümü'nden Kenan Özkan ile Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Tarih Bölümünden Sevilay Özer tarafından gün yüzüne çıkartılan belgelerde, Saime Hanım süt kardeşine "Muhterem kardeşim" şeklinde hitap ettiği, Atatürk'ün ise süt kardeşine 1923’te 100 lira para yardımında bulunduğu dikkatlerden kaçmadı. 

Atatürk'ün süt kardeşi Saime Hanım’a cevaben yazdığı mektup süt kardeşi ile sadece bir kere görüştüğü anlaşılıyor. 

HİMAYE EDER MİSİNİZ!

Mustafa Kemal Paşa'nın Diyarbakır'da görev yaptığı dönemde, süt kardeşine mektup yazan Saime Hanım; eşi Nejad Bey'in gönüllü olarak orduya katıldığını ve himaye edilmesini talep ediyor. Eşinin Elektrik Mühendisi Yusuf Nejad Bey olduğunu belirten Saime Hanım'ın mektuplarını Çengelköy'den yollandığı göze çarpıyor. "Muhterem kardeşim artık zevcem hakkında himaye-i müşfikâne-i biraderânelerini bizzat istirham ederim" cümleleri dikkat çekerken, Mustafa Kemal Paşa ise süt kardeşine Silvan’dan gönderdiği  26 Ekim 1916 tarihli iki sayfalık mektupla yanıt veriyor.  

 Atatürk, süt kardeşini en son Manastır Askerî İdadisini bitirip Ramazan tatili için Selânik’e geldiği sırada görüyor. 

AKARETLER'DEKİ EVDE

"Hemşirem Hanımefendi" hitabını kullanan Atatürk, "Zevceniz, memur bulunduğu telgraf müfrezesiyle beraber karargâhıma iltihak etti" derken, süt kardeşinin eşine ayrıcalık veya kol kanat gereceğine dair  cümle kullanmıyor. Süt kardeşinin kendisinden fotoğraf talebini de yanıtlayan Atatürk, fotoğraf için o dönem Akaretler'de ikamet eden annesinin evini işşaret ederek, "2 Temmuz tarihli mektubunuzu îsal etti. Arzunuz veçhile bir fotoğrafımı takdim etmek benim için bir şeref olacaktı. Fakat yanımda bulunmadığı gibi burada aldırmak da şimdilik mümkün değil. Ancak Beşiktaş’ta Akaretler’de 76 numarada ikamet eden validem ve hemşirem nezdinde bazı fotoğraflarım olduğunu zannederim. Çocuklarınızla beraber gözlerinizden öperim" diyor. 

ASKER KIZI

Araştırmacılar ise söz konusu mektupların içeriğine değinirken, Saime Hanım’ın dönemine göre oldukça eğitimli bir aileye mensup olduğunun anlaşıldığına işaret ediyorlar. Saime Hanım'ın babası Tabip Miralay Osman Bey'in Mart 1914’te Kuleli Hastanesindeki görevinden emekli olduğu belgelerden yansırken, Saime Hanım’ın mektubunun gönderildiği adresin Çengelköy Kuleli’deki Setbaşı olduğu da ayrıca vurgulanıyor. 

Mektuplar, Atatürk'ün “Mirliva/Tuğgeneral” rütbesine terfi ettirildiği sırada,  Silvan’daki karargahına yollanıyor.  

YARDIM YOLLADI 

Mustafa Kemal Paşa’nın mektubunda dikkat çeken bir diğer husus evlatlarının eğitimine önem veren ve kızını doktorluk için Viyana Tıp Okuluna hazırlayan Saime Hanım’ı takdir ettiği kısımlar oluşturuyor. Saime Hanım ve Mustafa Kemal Paşa’nın 1916’daki mektuplaşmadan sonra bir araya geldiklerine dair başka bir belge bulunmuyor. Aile fertlerine ve yakın çevresine maddi yardımda bulunan Mustafa Kemal Paşa’nın süt kardeşi Saime Hanım’a 1923’te 100 lira para yardımında bulunması ise Büyük Önder'in zor şartlarda bile yakınlarına sahip çıktığının çarpıcı örneğini oluşturuyor.  

 

Kaynak: Web Özel

Sonraki Haber