Avrupa'nın en fakir bölgesi Batı Trakya

Son dönemde silahlanmaya büyük bir bütçe ayıran Yunanistan'ın Kuzey Ege'deki şehirlerinin Avrupa Birliği'nin en yoksul bölgesini oluşturduğu belirlendi. Eurostat araştırması Batı Trakya'nın da yer aldığı bölgenin kişi başı gelirde AB genelinde sondan üçüncü olduğunu ortaya koydu.

Son Güncelleme:

Avrupa'nın istatistik ofisi olan Eurostat, Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkelerin kişi başı gelir oranlarını açıkladı. Avrupa'nın milli gelirden en az pay alan en yoksul bölgelerinin sıralandığı raporda Batı Trakya ile Yunanistan Makedonya'sının yer aldığı Kuzey Ege, AB'nin en yoksul bölgelerinden biri olarak ifade edildi. Eurostat tarafından geçen salı günü açıklanan veriler Yunan yayın organı To Vima'da yer aldı. Verilere göre, Kuzey Ege, rapora dahil edilen 242 Avrupa bölgesi arasında sondan 3. sırada yer alarak kişi başına düşen GSYİH'nın en düşük olduğu bölgelerden biri oldu.

11 BÖLGEDE DÜŞÜŞ VAR

İncelenen 242 bölgeden 231'inde, 2022 yılında reel GSYH'de artış rapor edilirken, 11 bölgede düşüşler kaydedildi. Veriler, Portekiz'in kişi başına düşen GSYİH büyümesi açısından en üst iki sırada yer aldığını gösterdi; Algarve en yüksek artışı kaydeden bölge oldu. İlk üç sırayı İrlanda'nın güney bölgesi tamamlarken, onu dördüncü sırada İspanya'daki Illes Balears ve Belçika'nın Brabant Wallon eyaleti takip etti.

AB'nin en fakir bölgeleri arasında gösterilen Kuzey Ege'de Rodop ve İskeçe şehirleri yer alıyor. 

BULGARİSTAN DA DÜŞTÜ

En önemli düşüş Bulgaristan'ın Yugoiztochen bölgesinde kaydedildi. Bulgaristan'ın bir diğer bölgesi olan Severozapaden yüzde 1,7'lik bir düşüş kaydederken onu Fransa'daki Corse ve Macaristan'daki Észak Magyarország izledi. 2022 yılında, satın alma gücü standartlarında ifade edilen kişi başına GSYİH, Fransa'nın denizaşırı bölgesi Mayotte'de AB ortalamasının yüzde 30'u olmuştu. Güney İrlanda'dan sonra en üst sıralarda yer alan bölgeler Lüksemburg, Doğu ve Orta İrlanda, Çek Cumhuriyeti'ndeki Prag ve Belçika'nın başkenti oldu. Bu bölgelerdeki kişi başına düşen yüksek GSYİH, kısmen hareketli işçi akışının yüksek olması ve buralarda yerleşik bazı büyük çokuluslu şirketlerle açıklanıyor.

Yoksulluk sıralamasında Kuzey Ege'ye yakın bazı Bulgaristan şehirleri de yer alıyor. 

BÜTÇE SİLAHA AYRILDI

Son dönemde hem ABD'den hem de Fransa'dan silah alımlarına büyük bir bütçe ayıran Yunan yönetimine muhalefet partilerinden tepkiler gelirken, açıklanan veriler ülke genelinin 2022 yılında bireysel tüketimde negatif sıralamada yer alarak Estonya ile birlikte Avrupa genelinde 25. sırada yer aldığını ve Avrupa ortalamasının yüzde 22 altında kaldığını ortaya koydu.

Kaynak: Web Özel

Sonraki Haber