Avrupa Türklere vizeyi engelliyor! Rusya kapılarını ardına kadar açıyor

Hem yaz aylarının hem de kurban bayramının yaklaşmasıyla Avrupa ülkelerine seyahat etmek isteyenlerin sayısı arttı. Birçok kişi Schengen vizesi almak için başvuruda bulunuyor. Ancak ya randevu bulamıyor ya da ret yiyor. Rusya'da ise bu durum böyle değil. Türkler en çok vize verilenler arasında

Son Güncelleme:

Türkler için Schengen krizi Avrupa'da sürüyor. Vize başvurusu yapanlar ise yüksek ret oranının yanında bir de randevu bulamamaktan şikayetçi. İş insanları Schengen krizi yüzünden ciro kaybı yaşadıklarını söylüyor. Turistik gezinin yanı sıra fuar kaçırılanlardan tutun da işi için toplantılarına gidemeyenler de bu durumdan şikayetçi. Konuyla ilgili ise hala net bir neden yok. Her ülke ayrı bahanelerini sıralıyor.

Seyahat severler alternatif olarak vizesiz ülkeleri de tercih edebilir ancak vize sistemini uygulayan Rusya'da bu durum Avrupa'nın tam aksi yönünde. Rusya'da en çok vize verilenler sırasında Türkler de yer alıyor.

RUSYA TÜRKLERE EN ÇOK VİZE VEREN ÜLKELERDE VERİYOR 

Rus ajanslarının verilerine göre Rusya’dan vize alan yabancıların sayısı geçen sene 2022 yılına göre yüzde 64 arttı.

Geçen sene Rusya 845 bin 900 vize verdi. 2022’de bu rakam 515 bin 300 idi. 

Rusya’dan en fazla vize alanların başında Çin ve Türkmenistan vatandaşları geliyor. Türk vatandaşları bu sıralamada dördüncü. 

Vatandaşları 2023’te Rusya'dan en fazla vize alan ülkeler şöyle sıralanıyor:

Çin: 288 bin 243

Türkmenistan: 72 bin 776

Almanya: 58 bin 888

Türkiye: 58 bin 472

Hindistan: 41 bin 643

İran: 40 bin 566

Letonya: 20 bin 902

Vietnam: 20 bin 302 

Mısır: 12 bin 370 

Estonya: 11 bin 340

RUS VİZESİ NASIL ALINIR?

Bakanlıktan alınan bilgilere göre Rusya Federasyonu'nundan vize almak isteyenler aşağıdaki adımları takip etmeli.

İşte Rus vizesi için gerekli olan işlemler:

Umuma mahsus pasaport hamilleri vizeye tabidir. Hususî ve hizmet pasaportu hamilleri her 180 günde 90 günü aşmamak şartıyla 30 gün süreyle vizeden muaftır.

Diplomatik pasaport hamilleri 90 gün süreyle vizeden muaftır. Vatandaşlarımız Rusya Federasyonu’na elektronik vizeyle seyahat edebilmektedirler.

E-vize, Rusya Dışişleri Bakanlığı'nın https://electronic-visa.kdmid.ru adresindeki özel web sitesinde veya belirtilen web sitesinden indirilecek mobil uygulamada elektronik olarak doldurulan başvuru formu üzerinden verilir.

E-vize başvurusu Rusya Federasyonu'na tahmini giriş tarihinden en geç 4 takvim günü öncesinde yapılmalıdır. E-vize Rusya Federasyonu'na bir giriş yapma hakkı verir ve Rusya Federasyonu'nda misafir veya iş ziyareti, turist olarak kalma ve ayrıca bilimsel, kültürel, sosyo-politik, ekonomik, spor etkinliklerine katılma amaçlı olarak verilir.

E-vizenin geçerliliği veriliş tarihinden itibaren 60 gündür ve yabancının giriş tarihinden itibaren RF'de en fazla 16 gün kalmasına izin verir.

Sonraki Haber