Ankara seçim analizi, dikkat çeken fark

Türkiye’nin başkenti Ankara’da seçimi ABB Başkanı Mansur Yavaş kazandı. Yavaş ile AK Parti adayı Altınok’un arasında 29 puanlık rekor bir fark oluştu. Kentte 13 ilçe el değiştirdi bir ilçede ise bağımsız aday kazandı. Etimesgut, Ayaş ve Mamak'ta da CHP sürprizi yaşandı.

Son Güncelleme:

Hem Türkiye’de hem de dünyada yerel seçimlerde gözler İstanbul ve Ankara’nın üzerindeydi. Türkiye’nin idari merkezindeki 4 milyon 304 bin 874 seçmenin 3 milyon 414 bin 453’ü oyunu kullandı. Bu oyların 3 milyon 305 bin 357’si geçerli sayıldı. Seçim öncesi kamuoyu yoklamalarının büyük bölümünde Türkiye’nin bürokrasi ve diplomasi merkezi olan Ankara’da sonuçların birbirine yakın olacağı tahmini yürütülüyordu. Sonuçlar Ankara Büyükşehir Belediyesi (ABB) mevcut Başkanı Mansur Yavaş’ın yüzde 60.3’lük oy oranına ulaşarak rakibi AK Parti’nin adayı Turgut Altınok’un (yüzde 31.6) açık ara önünde galibiyete ulaştığını gözler önüne serdi. Aradaki 29 puanlık fark ise tarihi bir rekor olarak seçim kayıtlarına geçti.

3 PARTİ ŞAŞIRTTI

Kentte İyi Parti’nin adayı Cengiz Topel Yıldırım yüzde 0.9, Zafer Partisi’nin adayı Hüseyin Bartu Soral yüzde 1.5 ve Yeniden Refah Partisi’nin adayı eski Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç ise yüzde 3.1’lik oy oranında kaldı. Ankara'da 16 ilçeyi CHP, 8 ilçeyi AK Parti aldı. Çamlıdere ilçesinde ise bağımsız aday Adem Ceylan galip geldi.

Ankara’da seçim öncesi tahminlerinde alacağı oy oranıyla belirgin bir etki yapacağı düşünülen İyi Parti, Zafer Partisi ve Yeniden Refah Partisi ise beklentilerin altında kaldı.

ÇANKAYA'DA REKOR FARK

Ankara’nın kalbi, Başkentte CHP’nin kalesi kabul edilen, kentin en büyük, Türkiye’nin ise ikinci en büyük ilçesi olan Çankaya’da CHP büyük bir farkla yarışı önde bitirdi. 2019 seçimlerinde AK Parti’nin yüzde 21.6, CHP’nin ise yüzde 73.4 oy bandına ulaştıkları merkez ilçede bu seçimlerde CHP’nin adayı Hüseyin Can Güner yüzde 65.1, AK Parti’nin adayı Durhan Kalkan yüzde 15.5 oy oranına ulaştı. İlçede seçimlerden iki çarpıcı sonuç daha ortaya çıktı. TİP’in adayı gazeteci İrfan Değirmenci yüzde 6’lık, Zafer Partisi’nin adayı Esmaül Hüsna Aslan ise yüzde 5.1’lik oy elde ettiler.

3 KRİTİK İLÇE

Yürütülen tahminlerde kentte 2019 yerel seçimlerinde CHP’nin az farkla kaybettiği ilçelerdeki sonuçlar özellikle merak edilmekteydi. 2019 seçimlerinde Etimesgut’ta CHP’nin oy oranı yüzde 45.7’de kalırken ilçeyi MHP’nin adayı Enver Demirel yüzde 49.5’lik bir oranla kazanmıştı. Sırasıyla Mamak’ta CHP’nin oyu yüzde 47.2’de kalırken AK Parti yüzde 50.4 ve Ayaş’ta CHP’nin yüzde 46.1’lik oy oranına karşın AK Parti yüzde 52 ile seçim zaferine ulaşmışlardı. Keçiören’de ise 2019 Mart yerel seçimlerinde AK Parti yüzde 63.5 ile büyük bir fark atarken en yakın parti CHP değil yüzde 30.8’lik oran ile İYİ Parti olmuştu.

MHP’NİN KALELERİ DÜŞTÜ

25 ilçeli Ankara’da MHP’nin kazandığı üç ilçe olan Etimesgut, Gölbaşı ve Polatlı bu seçimlerde CHP’ye geçti. CHP’nin ünlü oyuncu ve yönetmen Erdal Beşikçioğlu’nu aday gösterdiği Etimesgut’ta oy oranı yüzde 56.5’e, Gölbaşı’nda yüzde 44.3’e ve Polatlı’da yüzde 47.9’a yükseldi. MHP ise bu seçimlerde Etimesgut’ta yüzde 32.6, Gölbaşı’nda yüzde 21.7 ve Polatlı’da yüzde 379’luk oy oranına geriledi. Gölbaşı ilçesi 1999’dan bu yana ilk kez CHP’ye geçmiş oldu.

ABB Başkanı Mansur Yavaş, rekor oyla seçildi.

16 İLÇE CHP’DE

CHP adayları resmi olmayan sonuçlara göre Kızılcahamam, Çubuk, Akyurt, Pursaklar, Altındağ, Sincan, Bala ve Evren ilçeleri haricindeki tüm ilçelerde de kazandı. Bu sonuçla birlikte Ankara’da 16 ilçeyi CHP, 8 ilçeyi de AK Parti aldı. İki büyük partinin de hakim olamadığı tek ilçe ise Çamlıdere olarak ön plana çıktı. İlçede bağımsız aday Adem Ceylan yüzde 49.5’li oy oranıyla galip gelirken AK Parti ilçede yüzde 26.1, CHP ise yüzde 16.8’lik oy oranında kaldı.

GÖLBAŞI, HAYMANA AYRINTISI 

Seçim öncesi Gölbaşı ve Haymana’da seçimin kıran kırana geçeceği düşünülürken elde edilen sonuçlar şaşırttı. CHP Gölbaşı’nda yüzde 44.3 oy oranına, AK Parti ise yüzde 21.7 oy oranına ulaştı. Haymana’da fark bu kadar büyük olmasa da CHP ilçeyi yüzde 49.5’lik oy oranıyla rakibi AK Parti’den (yüzde 41.6) kazanmayı bildi.

DEM SONUCA ULAŞAMADI

Kentte sol görüşlü nüfusun yoğunluğuyla bilinen Mamak’ta DEM Parti’nin dengeleri değiştirebileceği tahmini yürütülmekteydi ancak seçim sonuçlarına göre CHP yüzde 52.8’lik oy oranıyla ilçede büyük bir fark yakaladı. DEM Parti’nin oy oranının yüzde 1.1’de kaldığı ilçede AK Parti de yüzde 36.1’de kaldı.

30 YIL SONRA BİR İLK

Keçiören de 1994 yılından bu yana MHP, Fazilet Partisi ve AK Parti tarafından yönetilirken ilçe bu seçimlerde yüzde 47.7’lik oy oranına ulaşan CHP’ye geçti. 2009 yılından bu yana AK Parti’nin hakim olduğu Haymana’da da CHP yüzde 49.5’lik oy oranıyla galip geldi.

ÇOĞUNLUK CHP'DE

İl Genel Meclisi’ndeki oy oranı değişiklikleri de seçimin bir başka çarpıcı sonucu olarak dikkat çekti. 2019 yerel seçimlerinde yüzde 41’lik oy oranıyla AK Parti kentin İl Meclisi’nde çoğunluğu sağlamış CHP’nin oranı ise yüzde 37.8’de kalmıştı. İYİ Parti’nin yüzde 7.2 ve MHP’nin yüzde 7.1’lik etkileri de meclise yansımıştı. 2024 yerel seçimlerinde ise CHP yüzde 49.3’lük oy oranına ulaşarak yalnızca ilçeler bazında değil, İl Genel Meclisi’nde de çoğunluğa ulaştı. AK Parti ise büyük kan kaybına uğrayarak yüzde 28.1’lik oranı elde edebildi. Bir önceki seçimlere oranla İl Genel Meclisi’nde MHP ve İYİ Parti’nin oranları 3 puan erirken yakın bir oranla Yeniden Refah Partisi de yüzde 4.7’lik oy oranına ulaştı.

Kaynak: Web Özel

Sonraki Haber